Problem cijepljenja

Prijatelji životinja traže zakonsku promjenu koja se tiče svih skrbnika pasa

Hina

Naime, iako proizvođači navode da cjepivo protiv bjesnoće vrijedi dvije, a neka čak i tri godine, u Hrvatskoj su svi dužni cijepiti svoje pse svakih 12 mjeseci, upozorava Udruga koja je pokrenula peticiju ponukana čestim upitima građana o nepotrebnosti cijepljenja pasa protiv bjesnoće svake godineUdruga Prijatelji životinja pokrenula je peticiju sa zahtjevom da se ukine obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake godine, uz ocjenu da je ta zakonska obaveza nepotrebna, a često cijepljenje povećava troškove skrbnika i šteti zdravlju pasa.


Naime, iako proizvođači navode da cjepivo protiv bjesnoće vrijedi dvije, a neka čak i tri godine, u Hrvatskoj su svi dužni cijepiti svoje pse svakih 12 mjeseci, upozorava Udruga koja je pokrenula peticiju ponukana čestim upitima građana o nepotrebnosti cijepljenja pasa protiv bjesnoće svake godine.


Prijatelji životinja u priopćenju predlažu da se nakon drugog cijepljenja psi cijepe svake dvije godine, odnosno prema uputama proizvođača cjepiva. Istodobno, upozoravaju na propuste u mikročipiranju pasa koje, po njihovim procjenama, izbjegava 30 posto skrbnika.
Luka Oman, predsjednik Udruge, ističe da se mikročipiranje štenaca ne bi trebalo vezati uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće, već da psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 45 dana od dana rođenja.


Time bi se pridonijelo smanjenju broja napuštenih životinja. »Nema veterinarskih ni drugih opravdanja da se s mikročipiranjem čeka 90 dana«, poručuje predsjednik Udruge.


Peticijom se traži i sustavna i stroga kontrola obaveznog mikročipiranja pasa jer će se time ujedno ostvariti pravednost među građanima i bolja procijepljenost te spriječiti napuštanje životinja. Naime, trenutačno su neki psi cijepljeni i prekomjerno, a neki nisu uopće cijepljeni ni mikročipirani, na štetu ljudi i životinja. Mikročipiranje pasa trebali bi sustavnije kontrolirati lokalne zajednice, komunalni redari, veterinarske inspekcije i veterinari


U svojim zahtjevima Udruga se poziva i na smjernice WSAVA-e, vodeće svjetske organizacije koja okuplja veterinare malih životinja. Po tim smjernicama, kojih se pridržava većina država članica EU-a, pse bi trebalo samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva.


Udruga Prijatelji životinja poručuje i da želi aktivno sudjelovati u izradi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarstvu i drugih vezanih zakonskih akata kako bi dala svoj doprinos za bolje i pravednije zakonodavstvo te bolju provedbu zakona i pravilnika.


Prijatelji životinja pozivaju sve, neovisno skrbe li za neku životinju ili ne, na potpisivanje peticije na www.prijatelji-zivotinja.hr. Očekuju da će ona pozitivno utjecati na prilagodbu zakonske obaveze cijepljenja pasa protiv bjesnoće i da će naglasak biti stavljen na kontrolu kako 30 posto skrbnika pasa više ne bi moglo izbjegavati i cijepljenje i mikročipiranje.