Cvjetna terapija

Osim što krasi dom, cvijeće donosi brojne zdravstvene pogodnosti – smanjuje i bol

P. N.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Šareno svježe rezano cvijeće ili zelene biljke mogu biti komplementarna medicina za pacijente. Ako se pravilno održavaju, sobne biljke mogu pružiti veliku mogućnost pacijentima da iskuse prirodu u svim godišnjim dobima kada krajolik na otvorenom ne može pružiti istoMnoge žene vole imati cvijeće u svom domu, osjetiti njihov raskošan miris i uživati u njihovom šarenilu. Osim utjecaja na estetiku vašeg doma cvijeće ima pozitivan učinak i na vaše tijelo.


Istraživanje Američkog društva za znanost o hortikulturi otkrilo je da svježe cvijeće zapravo može smanjiti i bolove u tijelu.


Istraživanje je provedeno na 90 bolesnika u bolnici. Pacijenti su bili podijeljeni u sobe, neki su imali biljke, dok drugi nisu. Rezultati su pokazali da su pacijenti s cvijećem i zelenilom u svojoj sobi bolje prošli; s nižim krvnim tlakom, nižim količinama boli, tjeskobe i iscrpljenosti. Pacijenti su također izjavili da se osjećaju pozitivnije.
Šareno svježe rezano cvijeće ili zelene biljke mogu biti komplementarna medicina za pacijente. Ako se pravilno održavaju, sobne biljke mogu pružiti veliku mogućnost pacijentima da iskuse prirodu u svim godišnjim dobima kada krajolik na otvorenom ne može pružiti isto.


Nadalje, cvijeće pruža terapijski učinak, posebno za pacijente koji veći dio vremena provode u zatvorenom prostoru dok se oporavljaju od bolne operacije.