Zabavna razvojna aktivnost

Likovna aktivnost za razvoj fine motorike predškolaca: poentilizam s vodenim bojama

P. N.

Foto: theartfulparent.com

Foto: theartfulparent.com

Djeca koja nemaju dobro razvijenu finu motoriku muče se sa zadacima koji uključuju grafomotoriku, odnosno pisanje, što dovodi do poteškoća u praćenju nastave i rješavanju zadataka. Razvoj fine motorike može se poticati pomoću raznuih aktivnosti, a mi vam donosimo jedan zabavni likovni projekt- poentilizam s vodenim bojama Razvoj fine motorike iznimno je važan za cjelokupan razvoj djeteta. Fina motorika pojam je koji označava sposobnost stvaranja preciznih sitnih pokreta rukom uz istovremeno zadržavanje koordinacije između prstiju i oka. Ova se sposobnost razvija paralelno s rastom djeteta– fina motorika započinje kod beba sa sedam mjeseci koje razviju takozvani pincetni hvat palcem i kažiprstom, a djetetov hvat s vremenom postaje sve precizniji, sve do trenutka kad dijete može samostalno uzeti olovku i kontrolirati je.


Zašto je fina motorika važna za razvoj djeteta?


Djeca koja nemaju dobro razvijenu finu motoriku muče se sa zadacima koji uključuju grafomotoriku, odnosno pisanje, što dovodi do poteškoća u praćenju nastave i rješavanju zadataka. Također, razvijenost fine motorike povezana je s razvojem govora kod djece, odnosno razvijenost jedne sposobnosti proporcionalna je razvijenosti druge. To znači da u većini slučajeva dijete koje zaostaje u razvoju fine motorike, najčešće zaostaju i u razvoju govora.


Kako poticati razvoj fine motorike?


Mnogo je zabavnih aktivnosti pomoću kojih možete poticati razvoj fine motorike poput igre plastelinom, slaganje kockica i slagalica, crtanja, bojanja, rezanja škarama itd. Razvoj fine motorike djeteta potiče se i radom s različitim teksturama predmeta i njihovim opisivanjem, što pomaže djetetu da upozna svijet oko sebe i bude sposobno opisati ga.
Svakog tjedna donosit ćemo vam aktivnosti za razvoj fine motorike, a naše putovanje započinjemo jednim zabavnim likovnim projektom- crtanjem vodenim bojama pomoću štapića za uši. Ova jednostavna aktivnost odlična je za razvijanje preciznog pincetnog hvata i koordinacije oko- ruka, a vaše će dijete uživati u procesu stvaranja oblika pomoću točkica.


Potrebni materijali:


Vodene boje *


Papir


Štapići za uši


*Za ovu aktivnost možete također koristiti i tempere ili tekuće vodene boje koje možete sami napraviti tako da prehrambene boje razrijedite vodom i stavite u zasebne posudice.


Priprema:


Grublji papir položite na veći pladanj. Pripremite obične/ tekuće vodene boje ili tempere. Pripremite štapiće za uši i pustite dijete da umoči štapić u boju i ostavi otisak na papiru. Ponovite s drugim bojama i predložite malom umjetniku različite oblike koje može stvoriti: srce, maslačak, drvo s lišćem, duga, cvijet, leptir… pusite mašti na volju, jer sve je moguće u svijetu umjetnosti. I ne zaboravite dobro se zabaviti!
Foto: theartfulparent.com


fina motorika kod djece, vježbe za razvoj fine motorike