Rezidencija

Dramatični snimci: Četvero ozlijeđenih u požaru Titove njujorške vile od 50 milijuna dolara

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Zapaljena zgrada ima ukupno šest katova, 18 soba i šest kupaonica a u podrumu se nalazi vinski podrumNEW YORK Četvero ljudi ozlijeđeno je u požaru u negdašnjoj Titovoj vili u New Yorku. Jedna od posljednjih rezidencija iz zlatnog doba New Yorka, mjesto na kojem se Josip Broz Tito oporavljao nakon pokušaja atentata 1963. godine, danas je rezidencija srpskog veleposlanika u Ujedinjenim narodima. Vila se prodaje za 50-tak milijuna dolara, a prije ovog požara navodno je bilo više zainteresiranih kupaca. 


Na intervenciju je izašlo oko stotinu vatrogasaca, a američki mediji javljaju da je ozlijeđeno troje civila i jedan vatrogasac. Požar je ugašen za oko sat vremena.


Zapaljena zgrada ima ukupno šest katova, 18 soba i šest kupaonica a u podrumu se nalazi vinski podrum. To je bila prva zgrada sa dva električna lifta, koja su još u funkciji.
U luksuznoj rezidenciji prije požara bilo je sačuvano gotovo sve, uključujući i zlatne lustere, mramorne stepenice pa čak i štednjak iz 1905. godine.Nakon godina pregovora, predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Makedonije postigli su dogovor o prodaji te luksuzne rezidencije koja zjapi prazna od ranih devedesetih. Novac od prodaje ove luksuzne građevine trebala bi podijeliti sve države bivše Jugoslavije, piše Express.


Vila je izgrađena 1904. godine a prvi vlasnik bio je guverner Rhode Islanda, a 1925. godine je rezidenciju kupila Emily Vanderbilt za 450.000 tadašnjih dolara. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Jugoslavija je 1947. godine kupila rezidenciju na četiristotinjak kvadrata od Vanderbiltovih za 300.000 dolara.

Desetljećima je služila kao službena rezidencija jugoslavenskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima, a još uvijek nosi tragove Hladnog rata. Skriven je čitav jedan kat i ograđen metalnim Faradayevim kavezom kako bi spriječili prisluškivanje telefonskih razgovora.


Nakon pokušaja atentata na Tita 1963. godine u hotelu Waldorf Astoria, jugoslavenski maršal skrio se upravo u tu rezidenciju iza debelih neprobojnih prozora. Samo dvije godine ranije, Tito je u jednoj od soba okupio vođe Indije, Indonezije, Egipta i Gane kako bi potpisali preliminarni dogovor o osnivanju Pokreta nesvrstanih, piše Express.