Imaju prijedlog

Pametno zna kako protiv molitelja pred bolnicama: Imaju prijedlog, poslali su ga gradovima

Hina

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

»Svi građani moraju imati slobodu pristupiti zdravstvenim ustanovama bez straha od progona ili javne osude«, ističu u priopćenjuZAGREB Zbog novih okupljanja molitelja pred bolnicama i zdravstvenim ustanovama, stranka Pametno je u utorak poslala predstavničkim tijelima 29 gradova prijedlog zabrane javnih okupljanja na udaljenosti manjoj od 150 metara od bolnica i zdravstvenih ustanova.


Riječ je o najavljenim javnim okupljanjima u krugu ili ispred samih bolnicama i zdravstvenim ustanovama, a usmjerena su na žene koje u tim ustanovama dolaze tražiti savjet i pomoć pri potpomognutoj oplodnji ili pri prekidu trudnoće. Okupljanja i prosvjedi pred samim ulazima u medicinske ustanove su uznemirujući za pacijente, osobito za žene koje su i same već traumatizirane svojom situacijom, poručuju iz stranke Pametno.


»Svi građani moraju imati slobodu pristupiti zdravstvenim ustanovama bez straha od progona ili javne osude«, ističu u priopćenju.
Stranka Pametno poziva se na članak 11. Zakona o javnom okupljanju koji propisuje da nisu dopušteni niti mirno okupljanje niti javni prosvjedi u blizini bolnica.


Kako ne bi došlo do krivog tumačenja pojma »blizina bolnica«, Pametno predlaže predstavničkim tijelima jedinica lokalne uprave i samouprave da zaključkom jasno definiraju zaštićenu zonu.Zahtijevaju primjenu zakona kao i zaštitu prava žena i pacijenata te zaštitu prava na neuznemiravanje zaposlenih u bolnicama i klinikama kao i građana koji iz bilo kojih razloga posjećuju bolnice i klinike.

Prijedlogom o donošenju mjere o zabrani okupljanja Pametno je reagiralo na inicijativu »40 dana za život» koja i ove godine ispred bolnica tijekom korizme moli u 29 gradova diljem Hrvatske. Molitelji u 40 dana do Uskrsa žele, prema navodima s njihove službene stranice, moliti »za božje milosrđe i milost za sve one koji su uključeni u grijeh pobačaja«.