Ministasrtvo znanosti

Divjak: Moramo poštovati odluku Sveučilišta Augsburg o disertaciji Pave Barišića

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Međutim to su pojedinačni slučajevi, mi u sustavu moramo zakonski dobro postaviti tu temu, da znamo koja su tijela nadležna i na kojoj razini, a od fakulteta i visokih učilišta moramo tražiti da razrade svoje procedure i načine na koje treba pisati i kako treba objavljivati, istaknula je Divjak.ZAGREB Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u petak kako se odluka Sveučilišta Augsburg o disertaciji Pave Barišića mora poštovati, istaknuvši pritom kako se od fakulteta i visokih učilišta mora zatražiti da razrade procedure i načine pisanja i objavljivanja radova.


Odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije »Upravljanje ljudskim potencijalima na visokim učilištima« o odluci Sveučilišta Augsburg o disertaciji Pave Barišića, ministrica Divjak kazala je da tu odluku treba poštovati i da je važno da se ta »knjiga konačno zatvori«.


Međutim to su pojedinačni slučajevi, mi u sustavu moramo zakonski dobro postaviti tu temu, da znamo koja su tijela nadležna i na kojoj razini, a od fakulteta i visokih učilišta moramo tražiti da razrade svoje procedure i načine na koje treba pisati i kako treba objavljivati, istaknula je Divjak.
To su poruke i smjernice, ne samo za znanstvenike i nastavnike, nego i za studente, tako da se zna da treba poštivati tuđi rad te na koji način treba prezentirati svoj rad i svoj doprinos, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja.


Sveučilište u Augsburgu u četvrtak je priopćilo da bivši hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić nije prekršio pravila toga Sveučilišta gdje je doktorirao 1989.


U priopćenju se objašnjava da Barišić doduše u svojoj disertaciji »Svijet i etos. Hegelov stav glede propasti Zapada» nije istaknuo dijelove iz tekstova koje je već prije objavio, što s današnjeg stajališta predstavlja »jasnu formalnu grešku«, ali da ta greška ne predstavlja »znanstveno neprimjereno ponašanje» u smislu pravilnika Sveučilišta u Augsburgu.


Istraga o samoplagijatu pokrenuta je nakon što je sveučilište u Augsburgu početkom prošle godine zaprimilo email u kojem se Pavu Barišića optužuje za autoplagijat. Jedno povjerenstvo je još u srpnju prošle godine ustvrdilo kako nije bilo plagijata ali je Sveučilište u Augsburgu provelo daljnje provjere.