Novi posao od 1. srpnja

Nije bio dobar za Plinacro: Mladen Antunović na čelu LNG Hrvatska

Bojana Mrvoš Pavić

Mladen Antunović je kadar ministra Ivana Vrdoljaka i s njim je u SAD-u pregovarao s američkim investitorima o njihovom dolasku u Hrvatsku



ZAGREB  Prema neslužbenim informacijama, na čelu tvrtke LNG Hrvatska za gradnju i upravljanje budućim terminalom na Krku, od 1. srpnja će se nalaziti Mladen Antunović, koji će na tom mjestu zamijeniti sadašnjeg direktora, Juricu Meduna.


Antunović je, podsjetimo, dolaskom Ivana Vrdoljaka na mjesto ministra gospodarstva postao predsjednikom uprave Plinacra, tvrtke u državnom vlasništvu, no u ožujku je podnio ostavku na to mjesto.


Ministar Vrdoljak ostavku je pravdao Antunovićevim lošim investicijskim rezultatima i upravom koja nije bila homogena, da bi ga kao savjetnika u travnju poveo na put u SAD na kojem su tražili investitore za ulaganja u hrvatsku energetiku. Nakon povratka iz SAD-a Antunović je u Plinacru, na što je imao pravo sukladno svom menadžerskom ugovoru, predao zahtjev da ga se imenuje savjetnikom novog predsjednika uprave Plinacra, Marina Zovka, što je i učinjeno. S prvim srpnjem Antunović, koji nije bio dovoljno dobar šef Plinacra ali jest savjetnik novog šefa, preuzet će LNG Hrvatska. Istovremeno, Plinacro koji u LNG Hrvatska popola dijeli vlasništvo s HEP-om, iz LNG-a Hrvatska, kako to nalaže treći energetski paket EU-a, do 1. srpnja mora izaći, odnosno HEP od Plinacra mora otkupiti njegov udio.

Situacija postaje još zamršenijom kad se u obzir uzme činjenica da je HEP nedavno glasao za stečaj Dine i Diokija, i da, po svemu sudeći, neće provesti Vladinu, godinu dana staru, odluku da otkupi zemljište za gradnju LNG-a od Hypo banke, po cijeni od 23,5 milijuna eura. Tako će HEP postati jedinim vlasnikom tvrtke LNG Hrvatska, za koji zemljište nema namjeru otkupljivati. Na čelu te tvrtke bit će pak Antunović, Vrdoljakov kadar koji je s ministrom u SAD-u pregovarao s američkim investitorima o njihovom dolasku u Hrvatsku. 




Iz Ministarstva gospodarstva odgovaraju kako nemaju saznanja postaje li Mladen Antunović od 1. srpnja direktorom LNG Hrvatska. Te su odluke, zaključuju, u nadležnosti Plinacra i HEP-a, kao i, kažu, gospodina Antunovića.