Bivši nogometaš pred sudom u Münchenu

Optužen za pronevjeru: Šuker mora platiti 8.000 eura jer nije prijavio pronađene antičke kovanice

Ana Raić Knežević

Četiri antičke kovanice u vrijednosti 25.000 eura pronašao je u pretnicu na letu od Milana do Londona ali ih nije prijavio nego ih je darovao djevojci



Bivši nogometni as Davor Šuker ukaljao je svoju sjaju karijeru nevjerojatnim činom zbog kojeg je  kažnjen na sudu u Münchenu. Novčanu kaznu od 8.000 eura Šuker mora platiti zbog pronevjere antičkih novčića u veljači ove godine tijekom leta Milano-London. Šuker je svoju krivnju već ranije priznao, a novčiće čija se vrijednost procjenjuje na oko 25.000 eura darovao je svojoj prijateljici Tanji B.


Prema optužnici, Šuker je novčiće pronašao u avionskom pretincu gdje ih je nemarni vlasnik zaboravio. Iako je bio dužan prijaviti njihov pronalazak avio-kompaniji British Airways, čijim je zrakoplovom putovao. Svjestan ili ne vrijednosti novčića ponio ih je sa sobom i darovao prijateljici, koju je njemačko tužiteljstvo također optužilo. Suočen s teškim optužbama, ali i vjerojatno od ranije upoznat s odlučnošću i strogošću njemačkog sudstva Šuker nije poricao svoj nesmotreni potez. Tim više što je u međuvremenu i pravi vlasnik grčkih novčića prijavio njihov nestanak.


 Istražiteljima, koji su pregledali popis putnika u avionu i raspored sjedenja, nije bio problem ući u trag Šukeru, a zatim i dami kod koje su novčići završili. Ona je, Šukerov dar, već dala na procjenu, vjerojatno želeći prodati novčiće, pa je i od trgovca policiji došla korisna informacija.Nju optužnica tereti za primanje ukradene robe, no svoj izostanak sa suda je opravdala bolešću. No, pojavljivanje na Okružnom sudu u Münchenu zasigurno neće moći izbjeći. Sudac je izričući presudu oštro opomenuo Šukera, zamjerivši mu što nije dobro promislio nakon pronalaska antičkih novčića.




– Evidentno je da osobno nije numizmatičar, dodao je sudac Thomas Müller. Budući da je izjavio da zarađuje 3.500 eura mjesečno procjenjeno je da će mu 8.000 eura biti primjerena kazna.