Priznanja Olimpijskog odbora

Ana Zaninović i Ivica Kostelić najbolji u izboru HOO-a

Hina

Prema kriterijima HOO-a najuspješnija ženska ekipa je streljačka reprezentacija, najuspješnija momčad je vaterpolska reprezentacija, a najuspješniji sportski par, štafeta ili posada su jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić. Najuspješniji treneri u ovoj godini su Ante Kostelić i Toni Tomas, trener Ane Zaninović, dok je Blanka Vlašić dobila posebno priznanje za promicanje Hrvatske u svijetuTaekwondašica Ana Zaninović i skijaš Ivica Kostelić izabrani su za najbolje hrvatske sportaše u 2011. u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).


Prema kriterijima HOO-a najuspješnija ženska ekipa je streljačka reprezentacija, najuspješnija momčad je vaterpolska reprezentacija, a najuspješniji sportski par, štafeta ili posada su jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić. Najuspješniji treneri u ovoj godini su Ante Kostelić i Toni Tomas, trener Ane Zaninović, dok je Blanka Vlašić dobila posebno priznanje za promicanje Hrvatske u svijetu.


Svečanost Velikog dana hrvatskoga sporta, kojim se tradicionalno obilježava priznanje HOO-a i njegove obitelji od Međunarodnog olimpijskog odbora održana je u Hypo Centru u nazočnosti hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, hrvatskog premijera Zorana Milanovića, ministra znanosti, prosvjete i sporta Željka Jovanovića, člana Međunarodnog olimpijskog odbora Antuna Vrdoljaka, te niza uglednika iz političkog, kulturnog i sportskog života Hrvatske i Zagreba.


U svom uvodnom izlaganju predsjednik HOO-a Zlatko Mateša se zahvalio na prekrasnim trenucima koje su naši sportaši priuštili u godini na izmaku s nadom da će iduća olimpijska godina biti još uspješnija. Glavni tajnik HOO-a Josip Čop naglasio je da su hrvatski sportaši u 2011. godini osvojili 410 medalja na velikim natjecanjima pokazavši kako su najbolji ambasadori Hrvatske u svijetu.Dobitnici nagrade HOO-a za osobit doprinos razvoju hrvatskoga sporta, a koja nosi ime proslavljenog kanuista Matije Ljubeka, za 2011. godinu su: Krunoslav Sabolić, Mirko Jozić, Duško Antunović, Atletski sportski klub Zadar, te Rukometni klub Zamet.

Posebno priznanje HOO-a za promicanje sporta dobio je utemeljitelj hvarskog plivačkog maratona »faros Maraton« Vicko Šoljan, Sportske novosti su dobile Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora »Sport i društvena odgovornost«, a Ana Jelušić je dobila priznanje za ambasadoricu Zimskih olimpijskih igara mladih.


Nagradu za fair-play u protekloj godini dobila je posada jedrilice Polar 2 koja je tijekom viške regate spasila osam članova posade jedrilice Paikea koja je uronila u more.