Stasiti vratar Genta

KALINIĆ PREUZIMA JEDINICU ‘Prva akcija i odmah Cristiano Ronaldo. Ali mi smo viceprvaci svijeta’

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters



RIJEKA Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je danas popis igrača na kojem je prvo ime Lovre Kalinić. Stasiti vratar »Genta« prvo okupljanje »kockastih« poslije osvajanja srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji dočekat će kao prvi vratar i postati nasljednik Danijela Subašića koji je nedavno emotivnim oproštajnim pismom rekao zbogom najdražem dresu…


– Da, nove okolnosti – kaže Lovre Kalinić, kojemu će »Suba« silno nedostajati.


– »Suba« je veliki vratar i još bolji čovjek, jako će mi nedostajati, i ne samo meni. Bila je velika čast dijeliti s njim svlačionicu, biti s njim u istoj momčadi, provoditi slobodno vrijeme u njegovom društvu. A ta njegova skromnost unatoč igračkoj veličini… To mora biti primjer svima nama koji ostajemo u reprezentaciji, ali i onima koji dolaze ili budu dolazili poslije nas. »Suba« je otišao kao veliki džentlmen, mogao je braniti još nekoliko sezona, ali odlučio je mjesto u reprezentaciji prepustiti nama mlađima. Svaka mu čast na tome.




Lovre prijateljsku utakmicu protiv Portugala (Faro, 6. rujna) i prvi susret Lige nacija protiv Španjolske (Elche, 11. rujna) neće dočekati kao pravi debitant, od premijernoga nastupa u kockastom dresu 12. studenoga 2014. godine u Londonu protiv Argentine odigrao je dvanaest utakmica, od čega tri natjecateljskoga karaktera (Turska 1:1, Island 0:1, Island 2:1).



I prije srčanih problema pojavila se vijest da je Ivan Strinić vrlo blizu napuštanja reprezentacije. Specijalistički pregled u Milanu samo je, čini se, ubrzao njegovu odluku. Doduše, veliko je pitanje kada će se i hoće li uopće Strinić nastaviti aktivnu karijeru. Zdravlje je u ovom trenutku ispred nogometa.



– Istina je, nisam baš tako zelen, ha, ha, ha… Mijenjao sam »Subu«, stjecao dragocjeno iskustvo, upisao sam i jedan nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, što je od neprocjenjive važnosti za moju karijeru. Nije mala stvar igrati na Svjetskom prvenstvu za momčad viceprvaka svijeta, to je nešto što je obilježilo karijere svih nas koji smo bili tamo. Međutim, ne živi se od stare slave, dolaze nove obaveze, pred nama je novo razdoblje i dokazivanje. Što se mene osobno tiče, činjenica da ću biti prvi vratar nosi sa sobom nešto više odgovornosti nego do sada, ali ja sam se i kad sam bio rezerva Subašiću na svakom treningu i utakmici ponaša jednako odgovorno i posvećeno kao i da sam bio prvi vratar. Jednostavno sam takav, to je u meni…


Vratarska škola


Ima nešto u tom dalmatinskom bazenu… Tradicija Dalmatinaca na vratarskim pozicijama »kockastih« nastavlja se. Stipe Pletikosa, Vedran Runje, Danijel Subašić, sada Lovre Kalinić, tu je i Dominik Livaković, dolazi Karlo Letica… Što je to u Dalmatincima da su tako dobri vratari?


– Ja bih rekao da je to najviše zbog toga što smo mi Dalmatinci onako pozitivno luckasti, bacamo se na glavu… Međutim, ima tu dosta i do rada u omladinskim selekcijama, sredine odakle dolazimo uvijek su imale odlične stručnjake i trenere vratara. Nije slučajno da se tradicija nastavlja. A kad smo već kod hrvatskih vratara, reprezentacija ne mora strahovati za budućnost. Hrvatska ima jako puno dobrih vratara, imat će ih i u budućnosti, za to se ne treba brinuti.


Hrvatski vratari pak ne trebaju brinuti kada uza se imaju takve braniče… Domagoj Vida i Dejan Lovren na ruskom su Mundijalu doista briljirali, obojica su dokazali da spadaju u sam vrh najboljih braniča na svijetu.


– Ma, što ćemo uopće pričati o Vidi i Lovrenu, sve smo vidjeli u Rusiji. Obojica su odigrali fantastičan turnir, ali njihovi nastupi na svjetskom prvenstvu nisu nikakvo iznenađenje, oni već izvjesno vrijeme igraju na vrhunskoj razini, njima je ova medalja samo pečat u karijerama. Da ne kažem u kolikoj su mjeri oni maksimalno koncentrirani na svakom treningu i utakmici, strašan su tandem. Naravno da je nama vratarima milina braniti kad ispred sebe imamo takve igračke veličine.


Lovre već neko vrijeme uživa uglad u belgijskom medijskom prostoru, tim više što je dvije sezone za redom proglašen najboljim vratarem Jupiler lige. Hoće li i treća biti sreća?– Polako, tek je počelo. Istina je, meni su dvije protekle sezone na osobnom planu bile vrlo uspješne, a opet… Nisam baš bio toliko sretan jer smo ispali iz borbe za naslov prvaka. Loš start u sezonu udaljio nas je od titule, iako nam se u play-offu ukazala određena prilika, ali nismo je uspjeli iskoristiti. Sreća ja da smo ipak izborili Europu, imamo priliku u dvjema utakmicama protiv »Bordeauxa« izboriti nastup u Europskoj ligi. Naravno da neće biti lako, ali trudit ćemo se…

Novi izazovi


U Lovrinu slučaju nastup na ruskom Mundijalu u reprezentativnom dresu stigao je kao naručen poslije razočaravajuće klupske sezone.


– To naše zajedništvo u Rusiji, pa oni dočeci što su uslijedili kad smo se vratitli u domovinu sa srebrom… To je nešto nezaboravno, nešto o čemu će se pričati još jako puno. Drago mi je da smo uspjeli obradovati narod koji zaista jako teško živi, nadam se da smo na neki način omogućili tim našim ljudima malo radosti u njihovim životima.


Nova-stara reprezentacija bez trojice senatora (Ćorluka, Mandžukić, Subašić) ima nove ciljeve. Europsko prvenstvo za dvije godine nova je prilika zlatne generacije koja se iz Rusije vratila sa srebrom. Zašto 2020. ne bi donijela novi podvig?


– Baš tako, ali ne treba letjeti poslije ovoga srebra. Trebamo se ponašati onako kako smo se ponašali u Rusiji, bez ikakvih pompoznih najava i napuhanih izjava. Moramo biti skromni, ali znati što želimo. Gro momčadi je ostao na okupu, nadam se da više neće biti oproštaja i da ćemo u novi ciklus ući jednako željni uspjeha kao i u Rusiji. Dolaze neki novi, ali jako kvalitetni igrači, za dvije godine opet možemo složiti respektabilnu momčadi.


Lovru i suigrače u prvim akcijama poslije Rusije očekuju dvije vrlo zahtjevne utakmice. Što se Lovre konkretno tiče, njega odmah čekaju okršaji s velikim napadačima poput Cristiana Ronalda, Diega Coste, Morate…


– Prva akcija i odmah Cristiano Ronaldo… Nema veze, ne gledam na to tako. Naravno da maksimalno uvažavamo naše protivnike, ali valjda će Portugalci i Španjolci morati malo razmišljati i o nama. Uostalom, trebali bi uvažavati viceprvake svijeta, zar ne?