Nasilje nakon jadranskog derbija

Torcida nastavila svoj “krvavi pir”: Kamenovani kombiji i automobili s navijačima Rijeke ispred Novog Vinodolskog!

Ivan Volarić

Snimio Ivan VOLARIĆ

Snimio Ivan VOLARIĆ

U mjestu Bunica prije Novoga Vinodolskog iz smjera Senja Torcida je nešto poslije ponoći po uzoru na neke s početka 90-ih godina podigla barikade i izvela Balvan revoluciju. Prepriječili su cestu bačvama i automobilima te sačekivali automobile i kombije s navijačiima "Rijeke"...



IJEKA Jadranski derbi dobio je i svoje treće poluvrijeme zahvaljujući pripadnicima Torcide koji očito nisu mogli otrpjeti da su ovoga  puta u navijačkom smislu ostali u debeloj sjeni Armadine originalne  ideje o dolasku u Splitu Bijelim brodom pa su se iživjeli na onim navijačima “Rijeke” koji su se vraćali s Poljuda automobilima i kombijima.


Na Poljudu se palila srpska zastava, sa sjevera u većem dijelu utakmice pozivalo na ubijanje riječkih i inih Srba, navijač se ušetao s palicom u ruci i prijetio sucima i igračima, predsjednika Miškovića gađalo se bocom u loži, a u mjestu Bunica prije Novoga Vinodolskog iz smjera Senja Torcida je nešto poslije ponoći po uzoru na neke s početka 90-ih godina podigla barikade i izvela Balvan revoluciju. Prepriječili su cestu bačvama i automobilima te sačekivali automobile i kombije s navijačiima “Rijeke”.


– Očito je da su nas pratili još od Splita, ali nisu imali hrabrosti napasti i dok smo bili u koloni i dok smo mogli zajednički reagirati. Osim toga dobro su znali da je većina pripadnika Armade na Bijelom brodu tako da su ciljali na onaj manji dio navijača koji je išao cestom. Kod Žute Lokve smo se malo razišli, dio navijača je otišao preko Bosiljeva, dio se spustio u Senj pa zaostao na pumpi. Dočekalo nas je u Bunici pedesetak pripadnika Torcide, automobili su bili splitskih, šibenskih, zadarskih, zagrebačkih i karlovačkih tablica. Blokirali su nam put s obje strane tako da smo morali u klasični proboj kombijem kroz masu.




Grote su letjele sa svih strana, kombi nastradao, ali većina se ipak izvukla samo s ogrebotinama. Napali su koliko smo čuli i poslije nas neke kombije i automobile, a barem koliko mi znamo nitko nije teže stradao – prepričavao je jedan od navijača “Rijeke” koji je izvukao “živu glavu u noćnom prepadu “drumskih razbojnika” s “Hajdukovim” obilježjima. I dok su dečki koji su bili u tom kombiju bili koliko toliko spremni na ono što ih je snašlo rukometaši “Mladoga rudara” iz Labina nastradali su ni krivi ni dužni.


– Mi smo valjda prvi naletjeli jer dugo je ispred nas vozio punto splitskih tablica i priječio nam put da ih prestignemo. Na kraju smo u jednom zavoju ispred Novog Vinodolskog izbjegli u zadnji trenutak bačvu na cesti, grote su poletje oko nas, ali smo se probili. Međutim, naš drugi kombi, takođerer s pulskim tablicama, koji je malo zaostao je teško stradao. Zamislite dečke od 16-17 godina koji spavaju u kombiju i odjednom se nađu pod kišom kamenica. Vjerujte da nismo uopće znali o čemu se radi. Vraćali smo se iz Zadra s naše prvenstvene utakmice. Sreća da nitko nije teže stradao, ali su djeca još uvijek u šoku. Prijavili smo sve policiji, koja nam je rekla da nismo jedini  – govorio je jedan od čelnika labinskih rukometaša koji se iz razumljivih razloga nije želio predstaviti.


I najteže će nakon svega biti onim sve malobrojnijim navijačima “Hajduka” u Rijeci o okolici koji će se idućih dana morati crvenjeti pred svojim sugrađanima.