Prva HNL

Novi riječki kiks u Koprivnici: Burilo iskoristio slabosti bijelih i pomogao modrima!

Ivan Volarić

Foto Vedran Zganec Rogulja / PIXSELL

Foto Vedran Zganec Rogulja / PIXSELL



KOPRIVNICA Nogometaši »Rijeke« ponovo nisu uspjeli odnijeti sva tri boda iz Koprivnice! »Slaven Belupo« zaustavio je pobjednički niz Riječana, njihove trener Kopić »izlizanom taktikom« visokog presinga svojih veznih igrača na dvojicu zadnjih veznih igrača razoružao je »bijele«, koji su odigrali najslabiju partiju ove sezone. Riječani su u svih 90 minuta stvorili tek jednu pravu priliku (Čanađija 75′), sukladno tome nisu ni mogli očekivati puno više od remija koji je najviše išao u prilog »modrima«. »Bijeli« nisu iskoristili posljednji kiks »Dinama« i pobjegli na čak osam bodova prednosti što nije ono najgore što se dogodilo lideru prvenstva. Igrači »Rijeke« prvi put ove sezone susreli su se s tendecioznim suđenjem kakvo je protežirao osječki sudac Andrej Burilo, koji je u konačnici više utjecao na igru nego na konačan rezultat (mogao je pokazati na bijelu točku za domaće u 35. minuti nakon duela Mitrovića i Ivanovskog). O Burilovu kriteriju suđenja najviše govori podatak da je dosudio ukupno četiri prekršaja za goste, po dva u svakom poluvremenu što je jedinstveni podatak u HNL okvirima. Pomoćnici Loparac i Conjar, također su trudili svojim odlukama olakšati posao glavnom sucu, a indikativno je da je utakmicu s tribina promatrao i nekadašnji internacionalac i šef hrvatskih sudaca optužen da je primio mito za »pošteno suđenje« – Željko Širić. Jasna poruka društvu s Rujevice, kao što je vrlo jasno da se moraju suočiti s vlastitim slabostima. Ovo nije bila ni sjena one »Rijeke« koja je uoči stanke nanizala sedam pobjeda. I ne smije biti opravdanje da nije bilo nekoliko standardnih igrača. Izostanci su nešto na što na što svi u klubu moraju biti spremni ako žele u završnici jesenskog dijela sezone namaknuti značajniju, možda i presudnu bodovnu prednosti u utrci za naslovom prvaka.



Riječani niti u jednom trenutku prvoga poluvremena nisu uspjeli nametnuti svoju igru za što je najmanji krivac koprivnički travnjak koji je bio u priličnom dobrom stanju. »Bijeli« nisu uspjeli ostvariti preduvjete svoje igre jer nisu uspjeli parirati domaćinima u elementarnim stvarima: trci bez lopte i duel igri. Agresivniji Koprivničanci bili su brži na svakoj lopti i u svakom duelu, te pritom uživali silnu pomoć suca Andreja Burila i njegovih pomoćnika. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da su do odmora na igračima »Rijeke« suđena svega dva prekršaja! Prvi u 21., a drugi u 40. minuti utakmice. Naklonjen Burilov kriterij i svoju bolju igru domaći nisu materijalizirali u prvih 45 minuta samo zahvaljujući najboljem igraču »Rijeke« na terenu – vrataru Prskalu. U 8. minuti Prskalo je odbio Savićev pokušaj nakon prvoga Heberovog bijega Martiću. Dvije minute kasnije Brazilac se našao na otvorenom udarcu sa 16 metara, a vratar »bijelih« iznova bio na mjestu. U 40. minuti priliku poluvremena promašio je Ivanovski nakno što ga je Savić gurnuo samoga ispred gostujućeg vratara. Prskalo je pravovremeno istrčao, a Ivanovski prebacio vrata. Riječani su osim nekoliko kornera koji su uglavnom osujećeni zbog procjene sudaca da je lopta izašla izvan granica igrališta ili da je netko napravio prekršaj u napadu, istinski zaprijetili samo jednom i to u 31. minuti kada je Vešović udarcem s preko 20 metara umalo uhvatio Blaževića na krivoj nozi.


Početkom nastavka igrači »Slaven Belupa« više nisu onako bespoštedno ulazili u svaki duel. Spustila se razina njihove agresije pa se počela odvijati ravnopravna utakmica u kojoj su igrači »Rijeke« imali više loptu u nogama, ali bez konkretnije završnice. Matjaž Kek ubrzo je reagirao. Izvukao je iz igre jedinog klasičnog napadača Handžića (Andrijašević je završio u špici), do kojega ionako nisu stizale lopte, a pojačao je središnjicu Dariom Čanađijom. Ideja je bila jasna: kad već nema igre i igrača koji će nešto osmisliti, onda će barem biti igrača koji su se kadri »potući«. Uostalom, ubrzo je takva taktika mogla donijeti rezultat u 75. minuti. Andrijašević je pobjegao uz desnu aut liniju, a onda u sredini na vrhu peterca pronašao natrčalog Čanađiju koji je bio zamalo kratak. Stigao je loptu vrškom kopačke poslati kraj gola ukopanog Blaževića koji kao da se već pripremio na ono najgore. Kako se utakmica počela bližiti kraju tako je sudac Burilo ponovo počeo svojim odlukama izazivati ogorčenje kod gostujućih igrača, navijača i trenera, a tradicionalno mirna koprivnička publika se počela sve glasnije smijati na svaku njegovu odluku pa je sve zajedno ubrzo preraslo u rijetko viđenu sudačku lakrdiju od koje je najveću korist imao – »Dinamo«.




SLAVEN: Blažević, Purić, Musa, Katić, Štiglec, Christensen, Selim, Burić, Savić, Heber, Ivanovski.


RIJEKA: Prskalo, Martić, Mitrović, Elez, Žuta, Maleš, Bradarić, Vešović, Andrijašević, Matei, Handžić


TIJEK SUSRETA:


90’+3 – Vešović je požutio i propustit će sljedeće kolo protiv Cibalije. Nakon posljednjeg sučevog zvižduka crveni karton je dobio Franko Andrijašević, pa ni njega neće biti sljedeće kolo.


90′ – Igraju se tri minute nadoknade.


89′ – Blažević je brži na lopti od Ajayija koji je jurio sam prema vratima domaćih.


85′ – Navijači Rijeke nezadovoljni suđenjem skandirau “Croatia, Croatia”.


83′ – Nova velika prilika za Slaven, Prskalo se bacio u noge Heberu i otklonio opasnost.


75′ – Andrijašević je probio po desnoj strani, dao za Čanađiju koji propušta veliku priliku. 


69′ – Umjesto Mateija ulazi Ajayi.


64′ – Heber je postigao pogodak, ali je prethodno linijski sudac označio zaleđe.


59′ – Heber puca visoko preko gola.


57′ – Kek je očito nezadovoljan neprimjetnim Handžićem, pa umjesto njega u igru ulazi veznjak Čanađija. Rijeka će do kraja susreta igrati bez klasičnog napadača, a u špicu seli Andrijašević.


40′ – Stopostotnu priliku propustio je sada Ivanovski. Savić je poslao loptu kroz noge Elezu i gurnuo svojeg napadača samog pred Prskala, ali on puca visoko preko gola.


36′ – Ubačaj Christensena prema Heberu, Andrijašević je najviši u skoku za šesti korner domaćih.


34′ – Ivanovski je pao u kaznenom prostoru Rijeke, ali sudac je samo odmahnuo rukom.


31′ – Vešović je šutirao s dvadesetak metara, Blažević obraniio.


21′ – Još jedan pokušaj Slavena – ovaj put preko Katića – uspio je spasiti Prskalo.


18′ – Heber je pucao daleko od gola.


10′ – Štiglec je pronašao Hebera koji tuče opasno, Prskalo opet izlazi kao pobjednik.


8′ – Nova opasnost pred vratima Prskala. Opet su Koprivničani brzo povukli kontru, Heber je dao povratnu za Savića koji stavlja na muke Prskala, ali vratar Rijeke ipak odbija loptu.


5′ – Brza kontra domaćih, Savić se izborio za šut na desetak metara, ali Prskalo brani.


1′ – Počela je utakmica, Rijeka je jurnula preko Mateija kojeg na rubu kaznenog prostora zaustavlja Purić.


0′ – Rijeka u posljednjih šest susreta nije pobijedila u Koprivnici – posljednja pobjeda datira iz 2014.


0′ – Prije početka susreta minuta šutnje povodom obilježavanja dana sjećanja na Vukovar.


0′ – Objavljeni su početni sastavi. Prema najavama, iz kombinacija je otpao Gavranović, a nema ni bolesnog Gorgona. Mjesta u prvih 11 našli su Martić na poziciji desnog braniča i Haris Handžić u vrhu napada. Na klupi priliku čekaju Sluga, Ikić, Čanađija, Vizinger, Turčin, Ajayi Goodness i Šofranac