Izjave nagrađenih

‘Si kuntenti’: Evo što su rekli nagrađeni na festivalu Melodije Istre i Kvarnera

Edi Prodan

Erik Balija na kastavskoj Crekvini / Snimio Marko GRACIN

Erik Balija na kastavskoj Crekvini / Snimio Marko GRACIN

'Oduvijek su me učili da moramo njegovati svoju baštinu, u slučaju glazbe istarsku ljestvicu. K tome, jedna od zadaća MIK-a je upravo promicanje naših vrijednosti, nije nam potrebno od njega napraviti nešto nalik Splitskom ili nekom drugom festivalu', kazao je Erik BalijaErik BALIJA (“Nelo Milloti” – najprimjerenije zastupljen istarsko-primorski tradicijski izričaj) – Oduvijek su me učili da moramo njegovati svoju baštinu, u slučaju glazbe istarsku ljestvicu. K tome, jedna od zadaća MIK-a je upravo promicanje naših vrijednosti, nije nam potrebno od njega napraviti nešto nalik Splitskom ili nekom drugom festivalu. Zadovoljstvo je tim veće jer sam prvi put nastupio praktično kao kantautor, sve sam sam napisao osim aranžmana, a moram dodati kako u svemu ne bih uspio da nije bilo pratnje sjajnog orkestra koji mi je na nastupima davao posebnu snagu.


Gianluca DRAGUZET (1. nagrada stručnog žirija) – Presretan sam, ovo mi je najznačajnija nagrada u životu. Na MIK-u sam prvi put nastupio 2013. godine, kad me struka svrstala na 3. mjesto, ovo danas je nešto predivno. Ono što me posebno veseli je valorizacija čakavskog dijalekta, činjenica da se na njemu može stvarati jako lijepe pjesme, značajna glazbena ostvarenja koje voli publika, pa tako i ona najmlađa. Na taj način naša čakavica ostaje kao dijalekt koji živi i živjet će među narodom.


Saša MARKOVSKI (najbolji aranžman) – Iako dolazim iz potpuno drugačijeg glazbenog miljea, velika mi je želja bila dolazak na MIK. Iznimno cijenim taj festival, kao i njegovu ulogu u glazbenom i svakom drugom životu našega kraja. Zahvaljujući Vjeku Aliloviću došlo je do realizacije moje želje. S druge strane, u svojim sam stavovima bio iznimno precizan, želio sam da pjesmu izvede upravo Nina Kraljić, da napravimo mikovsku pjesmu, ali na naš način. Zadovoljan sam i sretan kako je sve zajedno zvučalo, kao i time da mi se već u sasvim zrelim godinama ostvarila želja debitiranja na MIK-u.
Nina KRALJIĆ (najbolja interpretacija) – Nastup na MIK-u bio mi je veliki izazov i jednaka takva profesionalna škola. Ne samo zbog toga što sam prvi put pjevala na čakavskom dijelektu, nego i zbog toga što festival ima karavanski pristup, što je potreban niz dobrih izvedbi da bi se došlo do cilja, a to mi je stvaralo i određenu dozu treme. Cilj nam je bio i pomicanje granica u korištenju dijalekta što se na glazbenim dijelu očituje i laganim utjecajem čitavog niza glazbenih idioma – međimurskih, keltskih, balkanskih, ali sve zajedno ukomponirano u ono što MIK jest i što mora biti.Susret nakon okončanja 55. glazbene karavane bio je za Erika Baliju prigoda za razgovor koji izlazi iz glazbene domene. Zapravo bio je prigoda za na neki način i tužan, gotovo i traumatičan razgovor. Balija naime zbog fizičkog stanja, visokog stupnja invaliditeta, ima dozvolu za plaćeno korištenje osobnog asistenta. Jedno dulje vrijeme, pa i za trajanja festivala, to je bio Mihael Tomišić. No zbog novih obaveza, Mihael mora napustiti mjesto Balijinog asistenta.– Zahtjevan je to posao, ali u mom slučaju i nije tako loš. Država naime za njega, a traje četiri sata dnevno, osigurava dvije tisuće kuna uvećanih za 400 kuna putnih troškova, a posebno se plaćaju i svi sati rada izvan tih gabarita. Kad imam nastup, asistent je sa mnom, ali te mu sate plate organizatori koncerta. A 1. srpnja moj Mihael odlazi, ja pak nikako ne mogu pronaći zamjenu za njega. Stoga, bilo bi mi drago da se moj poziv prenese i preko vaših medija: ljudi, javite se, posao nije težak, može ga se obavljati primjerice i uz studiranje, a kažem – i financijski ne mora biti loš. Uvjet je da ta osoba posjeduje vozačku dozvolu, ali ne mora imati vlastiti automobil. Ljudi, javite se, nećete zažaliti, pomalo nam je očajan svoj problem iznio Balija, dan nakon koncerta i uoči nastupa u Fažani, ujedno najavivši i nastup i na 56. MIK-u za koji mu je pjesma već u – visokoj fazi pripreme.

 Medea MARKET SINDIK (najbolji debitant) – Imam samo 16 godina, završila sam 2. razred Salezijanske gimnazije, a već sam ne samo uspjela nastupiti na MIK-u, prema kojem su mi ljubav prenijeli roditelji, nego i dobiti nagradu za najboljeg debitanta! Mojoj sreći nema kraja. Kad još znamo da je ove godine bilo čak deset debitanata, a da je nagrada pripala upravo meni, najmlađoj, daje mi silan polet da nastavim u sličnom smjeru i u godinama koje su ispred mene.


Vjeko ALILOVIĆ (najbolji tekst) – Počašćen sam i zahvalan na nagradi Čakavskom saboru, velika hvala Nini Kraljić koja je tekst doživjela i prenijela emociju na nevjerojatan način, kao i Saši Markovskom koji je tekstu dao izvrstan glazbeni potpis. Naravno, poticaj je to za još više stvaranja jer čakavsku besedu treba čuvati.


Andrej BAŠA, direktor Festivala MIK – Zahvaljujem svima koji su ovogodišnji slavljenički MIK načinili ovakvim kakav je bio, a bio je fantastičan. Svim domaćinima, predivnoj publici, autorima, izvođačima, orkestru i pratećim vokalima, svim logističkim službama MIK-a hvala. Jubilarno izdanje MIK-a donijelo je brojne nove hitove, predstavilo i neka nova glazbena imena, a ispunjena gledališta u svim gradovima domaćinima potvrda su da je MIK ono nešto naše što treba čuvati i da ovo nije samo glazbeni festival, već festival pozitive, radosti druženja izvođača međusobno, kao i s publikom, te da je i nakon 55 godina postojanja itekako mlad festival svijetle budućnosti.