Od 6. do 10. srpnja

Hrvatske predstavnice u Sočiju: Ženska klapa Kastav na Svjetskim zborskim igrama

Danijela Bauk

Ženska klapa Kastav i umjetnički voditelj Saša Matovina / Foto Sergej Drechsler

Ženska klapa Kastav i umjetnički voditelj Saša Matovina / Foto Sergej Drechsler

Na ovoj najvećoj svjetskoj priredbi zborske glazbe u 29 različitih natjecateljskih kategorija nastupit će 282 zbora iz 76 zemalja sa svih kontinenata svijeta. Ženska klapa Kastav će u natjecateljskom dijelu programa nastupiti 9. srpnja, u kategoriji broj 27 – Folklor, a izvest će repertoar usmjeren ka cjelovitom predstavljanju našeg glazbenog nasljeđa.Ženska klapa Kastav će pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine od 6. do 10. srpnja, kao jedina predstavnica Hrvatske, sudjelovati na najprestižnijoj svjetskoj zborskoj manifestaciji World Choir Games, devetom izdanju Svjetskih zborskih igara, koje će se ove godine održati u ruskom gradu Sočiju.


Na ovoj najvećoj svjetskoj priredbi zborske glazbe u 29 različitih natjecateljskih kategorija nastupit će 282 zbora iz 76 zemalja sa svih kontinenata svijeta. Ženska klapa Kastav će u natjecateljskom dijelu programa nastupiti 9. srpnja, u kategoriji broj 27 – Folklor, a izvest će repertoar usmjeren ka cjelovitom predstavljanju našeg glazbenog nasljeđa.


Konkurencija u spomenutoj kategoriji bit će vrlo jaka, a nastupit će 37 zborova iz 12 zemalja čitavog svijeta: Australija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Italija, Južnoafrička Republika, Kina, Makao, Namibija, Rumunjska, Rusija, Španjolska i Venezuela, pri čemu jedino Kastavke brane boje naše zemlje.
Pored nastupa u natjecateljskoj konkurenciji, ženska klapa Kastav će 8. srpnja na Ljetnoj pozornici u centru Sočija održati i cjelovečernji koncert, što će svakako pridonijeti cjelovitosti prezentacije hrvatske glazbene i sveopće kulturne baštine.


Odlazak ženske klape Kastav na 9. Svjetske Zborske igre bit će ostvareno uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije. U sklopu programa sudjelovanja na 9. Svjetskim zborskim igrama u Sočiju, ženska klapa Kastav će od 10. do 13. srpnja gostovati i u glavnom gradu Rusije, Moskvi.


Ovo gostovanje ostvareno je u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Moskvi, koje je zajedno s Umjetničkom i glazbenom školom Balakirev i Metodičkim kabinetom gradskog Odjela za kulturu Moskve organizirala cjelovečernji koncert Klape. On će biti upriličen 12. srpnja u Orguljskoj koncertnoj dvorani spomenute škole u okviru Konferencije voditelja zborova glazbenih škola iz Moskve i još 12 ruskih gradova, u kojima škole nose ime Milija Aleksejeviča Balakireva, čuvenog ruskog skladatelja.