Kontroverze prije filma

Rowling užasnula fanove izborom glumice u spin-offu Harry Pottera: “Kakva Hitlerova zmija!”

P. N.

YouTube screenshot

YouTube screenshot

Kritike prema izboru glumice odmah su počele na društvenim mrežama gdje su fanovi komentirali kako je uvredljivo da glumica azijskog podrijetla predstavlja nekoga tko kasnije postane odan zlom Voldemortu.Film „Fantastične zvijeri: Grindelwaldovi zločini“ uskoro dolazi u naša kina. Nastavak je to prvog filma iz franšize u kojoj je glavni lik dobroćudan čarobnjak Newt Scamander, a cijeli serijal ustvari je klasični spin-off i prethodnik svega što smo gledali i čitali o Harryju Potteru.


Zadnji trailer prije izlaska filma (16. studeni) je izašao i pokazao neke ključne likove. Posebno se to odnosi na dobro znanu Voldemortovu zmiju Nagini, za koju smo doznali da je ustvari žena koja ima moć pretvaranja u životinju, piše Sky News. 


Obožavatelji su prije mislili da se jednostavno radi o zmiji. U filmu ju glumi južnokorejska glumica Claudia Kim.


Rasizam u izboru glumice
Kritike prema izboru glumice odmah su počele na društvenim mrežama gdje su fanovi komentirali kako je uvredljivo da glumica azijskog podrijetla predstavlja nekoga tko kasnije postane odan zlom Voldemortu.


Twitteraši su se okomili na situaciju da je rasistički potez stavljanje korejske glumice u tu ulogu, pogotovo ako se uzme u obzir da je njezin budući vlasnik upravo čarobnjak koji uvelike podsjeća na Hitlera.Uz još nekoliko kritika, javila se i J. K. Rowling kazavši da je Nagini zmijoliko biće preuzeto iz indonezijske mitologije (pola-čovjek, pola-zmija).


JK objasnila situaciju


Spisateljica je dodala kako je Nagini ustvari maledictus – žena koja ima mogućnost pretvaranja u životinju zbog krvne kletve. Time je fanovima objasnila neke stvari, a za ostatak moraju pričekati film.


U traileru se još pojavljuje Jude Law u ulozi mladog Albusa Dumbledorea.