ZNAČAJAN ISKORAK

Pomorski fakultet ima novi laboratorij za automatsko upravljanje u Edukativnoj radionici Torpedo

Marinko Glavan

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Dekanica je istaknula da je Edukativna radionica Torpedo pokrenuta prije gotovo šest godina, otkad je u njeno opremanje uloženo milijun eura



RIJEKA – U Edukativnoj radionici Torpedo svečano je otvoren Laboratorij za automatsko upravljanje i elektroničke tehnologije u pomorstvu Pomorskog fakulteta u Rijeci. Laboratorij, istaknula je dekanica Fakulteta Ana Perić Hadžić, predstavlja značajan iskorak u području pomorskog obrazovanja i istraživanja, a sastoji se od pet pogonskih kabineta, opremljenih najsuvremenijim programabilnim logičkim kontrolerima, kao i svim osnovnim uputnicima koji se mogu naći na današnjim brodovima.


– Laboratorij je koncipiran na način da edukaciju i razvijanje vještina te kompetencija mogu stjecati studenti prijediplomske i diplomske razine, a također, važno je još istaknuti da je moguće izvoditi i edukaciju budućih i sadašnjih časnika elektrotehnike, kao i individualizirane tailor-made treninge i tečajeve za osposobljavanje pomoraca, rekla je Perić Hadžić.





Dekanica je istaknula da je Edukativna radionica Torpedo pokrenuta prije gotovo šest godina, otkad je u njeno opremanje uloženo milijun eura.


– U sklopu radionice do sad su uređene dvije učionice, svlačionice, uredski i drugi prostori, unutar kojih je smještena visokovrijedna oprema, poput dvaju potpuno funkcionalnih brodskih motora, bespilotne letjelice, podvodni dron, senzori i mjerni uređaji, termalne kamere, uređaji za određivanje kvalitet zraka ili mapiranje prostora i brojni drugi, istaknula je dekanica.



Radionica je prije dvije godine proširena i na područje zapadnog zaštitnog lukobrana u lučici Torpedo, za potrebe obavljanja redovite nastave i izobrazbe pomoraca na praktikumu za navigaciju i sigurnost na moru koji je do sad djelomično uređen, a u tijeku su još radovi na betoniranju i postavljanju dizalice i soha za spuštanje i podizanje čamaca za spašavanje.


Inicijalna ideja za opremanje laboratorija, dodala je Perić Hadžić, pokrenuta je prije tri godine, a lani je raspisan postupak javne nabave za njegovo opremanje.



Goste na otvaranju je kroz novouređeni laboratorij, u kojemu su na praktičnoj nastavi već bili prvi studenti, proveo profesor Antonio Škrobonja koji na Pomorskom fakultetu predaje Električna mjerenja i instumentaciju i pomorske komunikacije, objašnjavajući kako Laboratorij daje mogućnosti mjerenja, upravljanja, projektiranja, ispitivanja i kreiranja automatskih procesa prema električnim strojevima.


– Laboratorij ima kapacitet od desetero studenata koji simultano mogu izvoditi vježbe. Laboratorij je koncipiran kao praktikum u kojemu studenti preddiplomskog i diplomskog studija mogu steći osnovna znanja koja će ih pripremiti za tržište rada na kopnu i na moru. Omogućit će i pripremu i osposobljavanje elektročasnike na brodovima, tako da nam daje velike mogućnosti u izobrazbi studenata, ali i pomoraca, rekao je Škrobonja.



Laboratorij je prvenstveno namijenjen, dodao je, studentima Elektroničkih i informatičkih tehnologija u pomorstvu, ali i studentima brodostrojarstva, kao i pomorcima koji usavršavaju svoja znanja i stječu potrebne svjedodžbe o osposobljenosti. Laboratorij je, istaknuo je Škrobonja, u cjelosti opremljen vlastitim sredstvima Pomorskog fakulteta.