Valentin Judaškin

Nakon “Crvenog Diora” umro još jedan ruski modni mag, ovaj je dizajnirao i vojne uniforme

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Dizajner koji se proslavio 1991. godine kolekcijom Faberge na Paris Fashion Week izgubio je životnu bitku s rakom

Valentin Judaškin, ruski modni dizajner poznat ne samo po blještavim večernjim haljinama, nego i po tome što je redizajnirao ruske vojne uniforme, umro je u 59. godini, izvijestile su u utorak ruske novinske agencije.


Dizajner koji se proslavio 1991. godine kolekcijom Faberge na Paris Fashion Week izgubio je životnu bitku s rakom, piše BBC.


Dodaje da je lani u ožujku Judaškinu otkazano sudjelovanje na pariškom tjednu mode jer nije osudio rusku agresiju na Ukrajinu.


Judaškin, čije su često teatralne kreacije bile izložene u muzejima u Francuskoj i SAD-u, istaknuo se prvi put kad je odjenuo Raisu Gorbačovu, suprugu sovjetskog čelnika Mihaila Gorbačova, kasnih 90-ih.


Tih godina, nakon raspada Sovjetskog saveza, postao je ruska ikona dizajnirajući dresove olimpijskih i nogometnih timova. U suradnji s Igorom Čapurinom redizajnirao je 85 paradnih uniformi svih grana ruskih oružanih snaga.



“Najteže je bilo pobrinuti se da su uniforme, kao i sve druge uniforme, funkcionalne”, rekao je Reutersu u intervjuu. “Proveo sam dosta vremena razgovarajući s ljudima koji sada služe u vojsci da bih shvatio što za njih funkcionira, a što ne, što je udobno, a što nije.”


Judaškin je govorio da je na njega utjecalo što je u mlađim danim radio u kazalištima na izradi kostima od jeftinih materijala.


Pridružio se francuskoj modnoj instituciji koja dodjeljuje cijenjenu titulu “haute couture”, no titula me je izazvala i nevolje kad se upustio u dizajn vlastite linije traperica.


“Svi su bili ogorčeni: ‘Imate etiketu! Nemate pravo obezvrjeđivati haute couture’, citirali su ga. “Godinama poslije, što vidimo? Dior traperice! Chanel tenisice!”, kazao je.


Bio je nezadovoljan i sveprisutnijim nošenjem ležerne odjeće.


“Ne možete samo hodati uokolo u sportskoj odjeći”, rekao je. “U našim životima postoje vjenčanja, rođendani, prvi ples i izlazak u društvo, tako da će haljina ostati zauvijek.”


Judaškin je umro dva dana nakon Vjačeslava “Slave” Zajceva, doajena sovjetske i ruske mode, kojemu su francuski mediji nadjenuli nadimak “Crveni Dior” na vrhuncu slave 1960-ih i koji je također odijevao Gorbačovu.


Zajcev je odijevao slavne osobe i političare i bio je prvi sovjetski dizajner kojemu je bila dopuštena vlastita modna marka.