Zukan Helez

Ministar obrane BiH: Očekujem da će Hrvatska nastaviti snažno podupirati naš put u EU i NATO

Portal Novi list, Hina

Zukan Helez / Foto SDP BiH

Zukan Helez / Foto SDP BiH

Hrvatski veleposlanik Ivan Sabolić ovu je potporu ocijenio neupitnom



Ministar obrane BiH Zukan Helez (SDP BiH) izrazio je u ponedjeljak očekivanje da će Hrvatska nastaviti snažno podupirati euroatlantski put Bosne i Hercegovine, što je njegov sugovornik hrvatski veleposlanik Ivan Sabolić ocijenio neupitnim.


Prema priopćenju iz državnog ministarstva, ministar Helez se zahvalio na potpori koju Hrvatska daje Bosni i Hercegovini na putu k punopravnom članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, a posebno u odluci za pružanje kandidacijskog statusa BiH za članstvo u EU.


“Republika Hrvatska sigurno razumije naše specifičnosti i može utjecati na budući pristup Europske komisije prema integracijskim težnjama Bosne i Hercegovine te ćemo cijeniti svaku potporu u tom smjeru”, rekao je ministar Helez.




Posebno se zahvalio vlastima u Zagrebu na mogućnostima školovanja kadrova Oružanih snaga BiH na hrvatskim vojnim učilištima.


Državni ministar obrane BiH je istaknuo važnost koju otvorena ‘susjedska suradnja ima za stabilnost cijele regije’.


Veleposlanik Hrvatske je u razgovoru istaknuo kako je potpora ‘Hrvatske za punopravno članstvo BiH u Europskoj uniji i NATO-u neupitna’ i dodao da Hrvatska nudi ekspertnu pomoć Bosni i Hercegovini temeljenu na iskustvima u tom procesu.


Veleposlanik Sabolić je naglasio potporu NATO-ovoj inicijativi za jačanje obrambenih i sigurnosnih kapaciteta BiH.


Približavanje Europskoj uniji podržavaju sve važnije političke stranke u BiH, dok se članstvu u Sjevernoatlantskome savezu protive vodeće srpske stranke.


Sugovornici su pohvalili brzu uspostavu Vijeća ministara BiH, te su pozdravili najavljeno održavanje prve zajedničke sjednice s Vladom RH nakon 2017. godine kao prigodu za dalje rješavanje eventualno otvorenih pitanja i razvijanje bliskih odnosa BiH i RH.


Ranije je hrvatski premijer Andrej Plenković najavio da bi se zajednička sjednica dviju vlada trebala održati tijekom lipnja.