BLAŽA KLINIČKA SLIKA

Epidemija gripe u silaznoj putanji: U PGŽ-u zabilježeno 5.829 prijava oboljelih od čega 262 prošlog tjedna

Barbara Čalušić

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Potpuno je jasno da je sada ovaj epidemijski val gripe u silaznom toku tako da možemo računati na pad novih slučajeva iz tjedna u tjedan, kaže Rončević



RIJEKA – U Primorsko-goranskoj županiji dosad je u ordinacijama obiteljske medicine zabilježeno 5.829 prijava oboljelih od gripe od čega su 262 prijave zabilježene proteklog tjedna. Prošlotjedna brojka jasno pokazuje da je ovogodišnja sezona gripe u silaznom toku, a kako kaže glavni županijski epidemiolog u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Dobrica Rončević, nakon više pandemijskih godina ovu je sezonu obilježila jedna tipična epidemija gripe koja se ni po čemu ne razlikuje od uobičajenih epidemija ove zimske bolesti te je broj zaraženih ostao u okviru prosječnih sezona.


– Potpuno je jasno da je sada ovaj epidemijski val gripe u silaznom toku, a dosad su se izredali svi tipovi virusa gripe koji su bili u cirkulaciji tako da možemo računati na pad novih slučajeva iz tjedna u tjedan, kaže Rončević.


U cirkulaciji su ove godine bila dva tipa virusa gripe A, H1N1 i H3N2 te tip B. Ono što je također na neki način obilježilo prvu intenzivniju sezonu gripe nakon pandemije pojave su blagih kliničkih slika gripe pri čemu bolest nije pokazivala svoj tipičan fulminantan tijek s visokom temperaturom, ali se u mnogim slučajevima naposljetku laboratorijski dokazalo da je riječ o infekciji virusom gripe.




– Imali smo dosta dokazanih slučajeva gripe u ljudi koji su imali relativno nisku temperaturu i blažu kliničku sliku, a da su pritom imali izrazite bolove u tijelu te općenito mišićnu slabost koja se javlja u oporavku i koja može potrajati mjesecima nakon preboljenja. No, sada definitivno možemo reći da imamo stabilan silazni tijek epidemije te da se taj trend neće mijenjati. Ovosezonska epidemija gripe doista je počela nešto ranije nego što je to uobičajeno, no po svim ostalim karakteristikama, kao i svojem vremenskom tijeku bila je uobičajena te se može uvrstiti u epidemije srednjeg intenziteta, dodaje Rončević.


U PGŽ-u u ovoj su sezoni zabilježena i dva smrtna slučaja kao posljedica zaraze gripom. Prema Rončevićevim riječima, ni ta brojka ne izlazi iz okvira kao ni brojka pacijenata koji su hospitalizirani zbog komplikacija zaraze gripom.