KONVERZIJA

Hoće li se nakon Nove godine događati da vam na blagajnama neće imati eura za uzvratiti? Banke apeliraju: ‘Ne čekajte zadnji čas’

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Činjenica da moraju rezervirati sredstva i čekati datum konverzije, odnosno ne smiju ta sredstva koristiti prije 1. siječnja, dio tvrtki navodi da koliko može oteže s cijelim procesom kako bi smanjile period u kojem im dio novca stoji »imobiliziran«



RIJEKA – Hrvatska narodna banka opskrbljuje banke novčanicama i kovanicama eura, kako bi one dalje taj novac mogle ustupati svojim klijentima, poduzećima, a s ciljem da od 1. siječnja, kada euro postane službena valuta plaćanja, mogu nastaviti poslovati bez ikakvog zastoja. Kako teče opskrba poduzeća eurima, posebno malih, kod kojih odaziv zasad navodno nije naročito velik, pitali smo veće banke. Za dio poslovnih subjekata je naime iznimno važno da imaju eure iza Nove godine i jer u suprotnom neće imati što uzvraćati potrošačima. Postoji li opasnost za takav scenarij, te jesu li same banke dovoljno opskrbljene, pitali smo i Hrvatsku udrugu banaka. Oni kažu da banke intenzivno komuniciraju s poslovnim subjektima.


– Nakon provedenih analiza i upitnika u suradnji s poslovnim klijentima banke su se opskrbile dovoljnom količinom gotovog novca. Četiri mjeseca prije dana uvođenja eura HNB je započeo opskrbljivati poslovne banke novčanicama eura, odnosno kovanim novcem tri mjeseca prije uvođenja eura. Banke obavljaju posrednu predopskrbu poslovnih klijenata u skladu sa zakonskim propisima, a načini predopskrbe razlikuju se ovisno o veličini i tipu poslovnog subjekta te iznosu predopskrbe. U pojednostavljenoj posrednoj predopskrbi banke će opskrbiti gotovim novcem eura isključivo mikro poslovne subjekte u iznosu ne većem od 10.000 eura najranije pet dana prije uvođenja eura. U posrednoj predopskrbi većina banaka je započela opskrbljivati gotovim novcem poslovne klijente koji nisu mikroposlovni subjekti na temelju sklopljenih ugovora, opisuju u HUB-u. Navode da proces funkcionira kvalitetno.


Veliki imaju termin


– Većina poslovnih subjekata ima sklopljene ugovore s poslovnim bankama uz rezerviran termin preuzimanja gotovine, dok će mikroposlovni subjekti biti opskrbljeni gotovinom krajem prosinca. Shodno tome, ne očekujemo poteškoće u poslovanju u razdoblju nakon uvođenja eura koje bi proizašle zbog nedovoljne opskrbljenosti gotovim novcem eura, poručuju iz HUB-a.




Međutim, kako se neslužbeno može čuti, činjenica da moraju rezervirati sredstva i čekati datum konverzije, odnosno ne smiju ta sredstva koristiti prije 1. siječnja, dio tvrtki navodi da koliko može i oteže s cijelim procesom kako bi smanjile period u kojem im dio novca stoji »imobiliziran«. Iz nekih većih banaka ipak apeliraju na klijente da ono što mogu naprave što prije i ne čekaju zadnji čas, kako bi mogli kvalitetnije planirati, ali i birati potrebnu apoensku strukturu.


U Erste banci primjerice ističu da su se opskrbili dovoljnom količinom gotovine te početkom studenoga započeli s komunikacijom prema poslovnim subjektima. Proces se, kažu, odvija u svih 114 poslovnica, a poslovni subjekti sami utvrđuju vlastite potrebe u iznosu i apoenskoj strukturi predopskbe, te s bankom definiraju daljnje korake. Cijeli proces provodi se bez naknade, opisuju u Ersteu.


– Erste banka predopskrbu obavlja u skladu sa Zakonom, te od 7. studenoga 2022. klijentima koji imaju potrebu za većom količinom gotovine omogućava posrednu predopskrbu u poslovnicama. Klijenti pritom trebaju potpisati Ugovor o posrednoj predopskrbi novčanicama i kovanicama eura ili standardiziranu Izjavu. Poslovnom subjektu banka za gotov novac eura primljen u takvoj preopskrbi onemogućava raspolaganje novčanim sredstvima na računu u protuvrijednosti gotovog novca eura kojim ga je banka predopskrbila, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i u skladu s pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz Zakona. Sredstva će biti naplaćena s računa klijenta na dan uvođenja eura, tumače u Erste banci. Nadalje, kažu, »poslovni klijenti koji imaju potrebe za manjom količinom gotovog novca, od 1. prosinca 2022. mogu u banci kupiti početne pakete eurokovanica u vrijednosti 145,50 eura«.


Apoenska struktura


– Kod opskrbe početnim paketima eurokovanica, plaćanje se izvršava odmah kod preuzimanja, i to u kunama po fiksnom tečaju konverzije i u skladu s pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz Zakona. Određen dio klijenata već je obavilo potrebne predradnje, dio njih se uspješno i predopskrbilo potrebnom količinom eura, a veći dio njih će to tek obaviti u razdoblju do kraja godine. Imajući u vidu činjenicu da svi poslovni subjekti moraju biti opskrbljeni do kraja 2022., te od 1. siječnja 2023. u svom poslovanju početi koristiti eure, načelan savjet je da se što prije odazovu pozivu za predopskrbom te uvođenje eura dočekaju spremni s potrebnom količinom novca eura u svojim blagajnama te apoenskom strukturom koja im je potrebna, apeliraju iz ove banke. Naglašavaju da gotov novac iz predopskrbe poslovni subjekt mora čuvati odvojeno od svih ostalih novčanica i kovanica eura, ostalih valuta, odnosno ostale imovine kako bi se izbjegao njihov ulazak u optjecaj prije dana uvođenja eura.


Pohranjeni euri ne smiju se koristiti prije 1. siječnja


HUB tumači da »primatelj posredne predopskrbe ima obvezu gotov novac eura pohraniti u svojim poslovnim prostorima odvojeno od ostalog gotovog novca eura na sigurno mjesto te ga ne smije koristiti prije 1. siječnja 2023«.


– Predopskrba poduzeća gotovim novcem, posebice trgovaca, potrebna je kako bi ih se osposobilo da neometano posluju te da, u skladu sa zakonskim odredbama, od dana uvođenja eura svojim klijentima vraćaju isključivo eure, navode u HUB-u.