Advent

Glazba, sport i zabava donose blagdansku čaroliju u Bašku. Sve kreće danas poslijepodne

Mladen Trinajstić

Foto TZ Baška

Foto TZ Baška

Danas poslijepodne svečanim paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu počinje program Adventa u Baški



Svečanim paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu danas počinje program Adventa u Baški. Čarolija te manifestacije trajat će cijeli prosinac pa će se moći doživjeti pravi duh blagdana kroz bogati glazbeni, sportski i zabavni program, dječje radionice, predstave i nastupe, atraktivne fotopunktove i još mnogo toga.


Otkrila nam je to Ivana Topić, direktorica TZO-a Baška, koji u suradnji s brojnim udruženjima s bašćanskog područja organizacijski potpisuje predstojeća zbivanja.


Blagdansku čaroliju u svakom kutku mjesta osigurali su Općina Baška i TZO Baška, uz neizostavnu pomoć djelatnika Komunalnog društva Baška.




U organizaciju je uključena cijela zajednica – od škole i vrtića, do brojnih udruga, pojedinaca i volontera. Predstojećeg vikenda će svečanom paljenju prve adventske svijeće prethoditi prigodan blagdanski program.


S početkom u 15 sati nastupit će mlađa folklorna skupina KD Šoto te polaznici dječjeg vrtića »Katarina Frankopan« s prigodnim glazbeno-scenskim brojem »Četiri adventske svijeće«.


Nakon svećenikovog blagoslova i nastupa crkvenog zbora župe Baška i Draga Bašćanska svi su pozvani na druženje i domjenak kod caffe bara Ulika.


Ivana Topić napominje da će bajkovita atmosfera, mirisi blagdana i adventsko raspoloženje zavladati i Paladom, prigodnim otvaranjem adventske kućice i paljenjem tisuća lampica i brojnih dekoracija.


Okupljanje i druženje


Zahvaljujući pokroviteljstvu Porto Cluba Baška i članovima NK-a Vihor adventska kućica svakoga će vikenda, sve do Stare godine, biti mjesto okupljanja i druženja.


Ondje sve očekuju jutarnji programi animacije i zabave za djecu te koncerti u popodnevnim i večernjim satima. Prvo gostovanje na bašćanskoj blagdanskoj pozornici ostvarit će talentirani duo Matea Dujmović i Antonio Krištofić.



Prvi vikend u prosincu rezerviran je za tradicionalnu Lignjadu u organizaciji RŠD-a Škrpina, a u večernjim satima nastupit će riječki band PleteRi.


Tradicionalni doček Svetog Nikole bit će upriličen na Paladi u utorak, 6. prosinca, s početkom u 15.30 sati. Općina Baška osigurala darove za svu djecu s područja Baške, koji će se dijeliti u crkvi sv. Trojice.


Druženje će se nastaviti kod adventske kućice, gdje će u glazbenom programu prigodnog naziva Xmass Jingle&Mingle nastupiti DJ Veky.


Druga subota u prosincu započet će dječjom predstavom »Tri kralja«, u produkciji Tvornice lutaka, a potom će s Ivanom Vlahinjom svi moći stvarati i božićne ukrase.


Uslijedit će Božićni turnir u briškuli i trešeti, dok će se za odličnu atmosferu u večernjem programu kod adventske kućice pobrinuti Dellboys band.


Uz tradicionalno sijanje božićne pšenice blagdan svete Lucije u Jurandvoru poseban je i zbog običaja hvatanja »hlipcića« bačenih sa zvonika crkve. Uz dolazak Knezova Krčkih Frankopana adventsko druženje okrunit će nastup mlađe folklorne skupine KD Šoto i prigodni domjenak ispred crkve.


Odlična zabava


Vrhunac blagdanskog šušura bit će u subotu, 17. prosinca. Natjecanje u pripremaju lovačkog kotlića, Božićni malonogometni turnir »4 sela« i glazbeni nastup grupe For2nal garantiraju odličnu zabavu.


– Zadnje sitnice »za pod bor« moći će se odabrati na božićnom sajmu, na kojem će se svojim radovima predstaviti članovi brojnih udruga te polaznici DV »Katarina Frankopan« odnosno učenici OŠ »Fran Krsto Frankopan«.


Uz fotografiranje i druženje s Djedom Božićnjakom djecu će oduševiti i uzbudljiva božićna potraga za blagom i likovna radionica u organizaciji Kreativne radionice.


U organizaciji SD-a Vihor druženje i dobra zabava nastavit će se i sljedećeg dana na Božićnom boćarskom turniru kod Doma kulture Baška.


Nakon nedjeljne večernje mise u crkvi sv. Trojice čaroliju adventskog razdoblja posebnim glazbenim nastupom prenijet će nam članovi zbora Schola Cantorum – rekla je direktorica TZ-a.