Odluka za dva tjedna

Županijski proračun nije izglasan: Nova odluka dodatno prolongirana, jer neki vijećnici idu na putovanja ili kod liječnika

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Razlog nije bio nedovoljan broj ruku, već činjenica što do glasanja o proračunu nije ni došlo. Drugi ovogodišnji rebalans koji je pao na posljednjoj sjednici, danas je pak usvojen s 24 glasa za, uključujući i glasove Možemo! i nezavisnog Štimca dok je 14 vijećnika HDZ-a, AM-a i UK-a bilo suzdržano, a nezavisni Boris Popović protiv



OPATIJA – Unatoč svesrdnom angažmanu brojnih SDP-ovih vijećnika koji su s govornice u opatijskom hotelu Royal animirali oporbene vijećnike županijske skupštine, ali i one koji su poput dvoje vijećnika Možemo! najavili da neće podržati proračun za 2023. godinu, županijski proračun za iduću godinu jučer nije usvojen. Ovaj put razlog nije bio nedovoljan broj ruku, već činjenica što do glasanja o proračunu koji bi trebao iznositi 224,2 milijuna eura nije ni došlo jer su nakon pauze iza maratonskog prvog kruga rasprave o proračunu, predsjednici klubova vijećnika odlučili da se sjednica prekida jer je, kako je objasnio predsjednik Skupštine Marko Boras Mandić, očito da proračun jučer ne bi dobio podršku, ali postoji dobra volja među vijećnicima da se on ipak izglasa nakon odgode.


U njegovom prvom prijedlogu sjednica je trebala biti odgođena za tjedan dana, što je izazavalo vijećnike da za govornicom licitiraju o terminu sjednice jer mnogi, kako se uspostavilo, u prosincu imaju brojne planove – od već uplaćenih putovanja do opsežnih medicinskih pretraga. Nakon takve rasprave koja bi doista, kako je to rekao SDP-ov Marko Mataja Mafrici, trebala ući u antologiju “skupštinskih bizarnosti”, dogovoreno je da će se o proračunu glasati za dva tjedna, 8. prosinca.


»Džabe krečili«


Iako je dobio podršku nezavisnog Davora Štimca kojem su prihvaćeni amandmani o zdravoj prehrani i sportu, proračunu župana Zlatka Komadine nedostajali su glasovi dvoje vijećnika Možemo! koji su unatoč činjenici što je župan prihvatio njihove amandmane ostali pri tome da temeljni dokument neće podržati zbog situacije s Mrtvaškom i Županijskom lučkom upravom Mali Lošinj.




– Jedna od bitnih dimenzija proračuna je i tko ga provodi. Kadar je bitan, i možete imati najbolji proračun na svijetu, no ako ga se koristi na neodgovoran i netransparentan način, možemo koristiti onu narodnu – džabe ste krečili! Svjedočili smo neodgovornom ponašanju oko Mrtvaške, godinu smo dana upozoravali na tu situaciju, no na kraju smo imali čak i prosvjed stanovništva, sukob je eskalirao, projekt propao, a velika se količina novca potrošila bez rezultata, no župan smatra i dalje da nije bilo problema. Nitko nije preuzeo odgovornost za ono što se zaista dogodilo i mi kao stranka, mi koji smo izrasli na ideji pametnog raspolaganja javnim novcem, držimo da bismo podrškom ovom proračunu, sudjelovali u problemu i pridonijeli njegovom perpetuiranju, a iznevjerili bismo i naše birače. Što se tiče amandmana – bit ću otvorena i iskrena – predali smo amandmane do roka koji je zakazan i vjerovali smo da će se možda nešto promijeniti i da će izvršna vlast pokazati rješenje. Bili smo spremni radi fair playa i povući ih, međutim, župan je prepoznao njihovu kvalitetu i na tome mu zahvaljujem. Nadam se da će prepoznati i kvalitetu ovog našeg drugog zahtjeva i da ćemo se u jednom trenutku naći na zajedničkom rješenju, rekla je, gotovo se ispričavajući, Morena Lekan Štiglić iz Možemo!.


(Ne)opravdano povjerenje


Uz tri Komadinina amandmana od kojih su dva vezana uz predfinanciranje europskih projekata, opatijskog Centra kompetentnosti i škole u Delnicama te jedan koji je povezan sa Štimčevim prijedlogom financiranja ekipnih sportova te amandmane vijećnika Možemo!, nezavisni Iva Rinčić i Boris Popović predložili su još šest amandmana koji su odbijeni.


U prvom krugu rasprave kada se činilo da će proračun pasti, Mataja Mafrici vijećnicima koji nepodržavanjem proračuna izazivaju mogućnost prijevremenih izbora poručio je da je SDP sudjelovao na svim izborima dosad, ali neće biti stranka koja će te izbore isprovocirati dok se njegov kolega Loris Rak osvrnuo na zahtjeve vijećnika Možemo! vezane uz ŽLU Mali Lošinj.


– Ne dijelim mišljenje kolega i kolegica koji su iznijeli svoje mišljenje o Mrtvaškoj. Taj projekt nije realiziran iz nekog razloga, a od početka tog projekta iznosile su se brojne neistine koje nitko nije opovrgao, poručio je Rak ističući da ne vidi nikakvu korelaciju u upravljanjima lučkim upravama s proračunom budući da ŽLU-i jednostavno nisu proračunski korisnici.


– Što se tiče političke dimenzije proračuna, mi smo podržali proračun za 2022. godinu smatrajući da treba dati povjerenje. U međuvremenu, to je povjerenje opravdano, no jednim bitnim dijelom nije. Znam da lučke uprave nisu proračunski korisnici, ali su korisnici javnog novca, a da bismo mogli pogledati ljude koji su nas zaokružili na listićima, moramo razmisliti kome dajemo javni novac i kako te ustanove upravljaju javnim novcem, uzvratio je Orjen Petković iz Možemo!.


HDZ suzdržan


HDZ je najavio da će biti suzdržan kod glasanja, a predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Sanjin Vrkić podsjetio je da proračun ima dvije dimenzije – financijsku i političku.


– U konsolidiranom proračunu Županija sudjeluje s 26,3 posto rashoda, a rashodi korisnika su 73,7 posto. Dakle, kad se razgovara o proračunu treba imati na umu da tek oko jedne četvrtine ukupnog iznosa od 224,2 milijuna eura raspoređuje i troši Županija. U proračunu se vidi da Županija ima plan izdvajanja vlastitih sredstava za nekoliko važnih projekata od Zdravstvenog centra Rujevica i škole u Marinićima do domova za starije u Klani i Velom Lošinju. Što se pak tiče političke dimenzije, moglo bi si danima raspravljati o prioritetima, visokim financijskim rashodima za pojedine proračunske korisnike o određenim projektima koji se ponavljaju iz godine u godine, a ono što je dobra strana ovog dokumenta su ulaganja u zdravstvo i održavanje zavidnog nivoa zdravstvenih usluga kao i ulaganje u školstvo. Treba istaknuti posebno i ulaganja u Gorski kotar gdje su implementirani svi zaključci potaknuti prijedlozima i amandmanima HDZ-a sa sjednice u Ravnoj Gori. Predmet kritike, kao i uvijek, je pitanje gospodarstva, odnosno nedostatka ideja za njegovo poticanje i potporu. Za razvoj poduzetništva predviđeno je 1,1 milijun eura, istovremeno, za kulturu je predviđeno 0,65 milijuna eura i za sport daleko više nego za poduzetništvo 1,97 milijuna eura, objasnio je suzdržanost Vrkić koji smatra da gospodarstvo i razvoj poduzetništva moraju biti na višoj ljestvici prioriteta u proračunu zato se on i ne može u cijelosti nazivati razvojnim proračunom.



Inače, u proračunu za iduću godinu preneseno je 8,6 milijuna eura iz ove godine, a prema projekcijama očekuje se da će proračun značajnije padati u 2024. godini jer će padati planirani prihodi i iznos prenesenih sredstava. Porez na dohodak u županijskom proračunu prešao je 50 posto prihoda Županije i porastao je za 15,3 posto u odnosu na ovu godinu, a kreatori proračuna i projekcija očekuju da će bez obzira na najavljenu recesiju i u idućoj godini ti prihodi rasti zbog inflacije i rasta plaća.


Ozbiljan posao


Za razliku od proračuna za iduću godinu o kojem odlučivanje produženo za dva tjedan, drugi ovogodišnji rebalans koji je pao na posljednjoj sjednici Skupštine, danas je usvojen s 24 glasa za, među kojima su bili i glasovi Možemo! i nezavisnog Štimca dok je 14 vijećnika HDZ-a, Akcije mladih i Unije Kvarnera bilo suzdržano, a nezavisni Boris Popović protiv.


– Svjesni smo da je prošli put došlo do velike štete i puno se sredstava ne može realizirati u ovoj godini pa vas bez pretjeranog prozivanja pozivam da rebalans podržite što će biti doista bizarno jer ćete sada podržati isti rebalans koji ste prošli put odbili. Imajte na umu da je politika ozbiljan posao, educirao je vijećnike Mataja Mafrici što je izazvalo HDZ-ovog Ivana Jakšića da mu poruči da onda i sam politici ozbiljno pristupa ako smatra da je politika ozbiljan posao.


Štimac: U pet godina svaki drugi građanin ostat će bez izabranog liječnika

Davor Štimac na aktualnom je satu upozorio o alarmantnom nedostatku liječnika obiteljske medicine u PGŽ-u.


– U Hrvatskoj je liječnika obiteljske medicine starijih od 60 godina 34 posto, a u PGŽ-u čak 47 posto. U ovom trenutku njih 32 već su stariji od 65, a neki imaju i 70 godina. U pet godina ostat ćemo bez 75 liječnika. To je problem koji je potpuno nenadoknadiv i ne uzimajmo u obzir da oni koji sad eventualno idu na specijalizaciju mogu pokriti ovih 75. Tako će u pet godina svaki drugi građanin ostati bez izabranog liječnika. Kad sam nedavno svoje studente pitao tko bi htio raditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, od 50 studenata ruku je diglo njih dvoje, a kad sam pitao bi li radili da je plaća veća, ruku je dignuo još jedan, upozorio je Štimac.


Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić kazala je da je Županija dala Domu zdravlja zadatak da izradi sliku stanja u PZZ-u u županiji te se nada da će se materijali naći već na nekoj od idućih sjednica Županijske skupštine. Ovo je ujedno bilo i njezino zadnje obraćanje i oproštaj od Skupštine prije odlaska u mirovinu.

Predsjednik Skupštine Marko Boras Mandić iz Unije Kvarnera na to je rekao da je nepotrebno međusobno prozivanje jer su građani dali povjerenje upravo ovakvom sazivu Skupštine, a da su htjeli drugačije, koalicija SDP-a dobila bi 25 vijećnika a ne 17.


– Stavimo se samo u poziciju Sabora i zamislite da se proziva Peđu Grbina zašto nije podržao proračun Andreja Plenkovića. Oni jednostavno imaju različite vizije i nitko ne kaže da zbog SDP-a umirovljenici neće dobiti mirovine. Različite vizije imamo i mi ovdje pa stvarno nije u redu nekome stavljati na teret da će, jer nije digao ruku, ove zime biti hladno u školama, rekao je Boras Mandić što je Mataja Mafrici ocijenio pogrešnim, ističući da SDP u Saboru na proračun podnese 200 amandmana, a premijer ih sve odbije.


– Siguran sam da bi kad bi Plenković pokazao inkluzivnost koju pokazuje naš župan, imao veću podršku državnom proračunu, uzvratio je Mafrici.


Neprimjerena komunikacija


O rebalansu i poteškoćama koje su nastale u financiranju županijskih ustanova i projekta zbog njegova neusvajanja na zadnjoj sjednici raspravljalo se i na aktualnom satu, a župan Komadina kazao je da je nelikvidnost prisutna u nekim institucijama koje su se zbog toga suočile s dugovima prema dobavljačima, a financiranje izgradnje dvorane Medicinske škole premošćeno je kreditom banke.


Boris Popović upitao ga je kako komentira potez županijske pročelnice za školstvo Edite Stilin koja je nakon prošle sjednice poslala mail vijećnicima koji nisu podržali proračun s pitanjem kako da plati izvođačima dvoranu Medicinske škole. On smatra da ono što je planirano treba već biti u proračunu, a ako se naknadno traži novac za projekt u proračunu, nema smisla odgovornost za takav potez stavljati na vijećnike.


– Razgovarao sam s pročelnicom i ukazao da takva komunikacija nije u redu, što je i sama prihvatila. Da su izvođači imali problema, imali su. Za izvođača je bila javna nabava te se ne može birati tko će biti izvođač. Nikome ništa nije plaćeno unaprijed, a sva su sredstva planirana, odgovorio je Komadina.