PROGNOZA (NE)VREMENA

Meteoalarm izdao upozorenje za Kvarner: Dolazi obilna kiša i olujno jugo, krajem tjedna moguć i snijeg u Gorskom kotaru

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U večernjim satima i tijekom noći očekuje se jače naoblačenje sa zapada, pri čemu na sjevernom Jadranu lokalno može biti obilnije oborine.



Obilna kiša dolazi na Kvarner, javlja prognoza DHMZ-a.


Prevladavat će oblačno s kišom, ponegdje i obilnijom, uglavnom u krajevima uz Jadran te na Jadranu gdje su mogući i pljuskovi s grmljavinom. Prema kraju dana na zapadu prestanak kiše, mjestimice moguće i razvedravanje. U noći i ujutro ponegdje u unutrašnjosti magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, popodne sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu slabo i umjereno, mjestimice i jako jugo, okretat će na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, a navečer na sjevernom dijelu bura. Temperatura u unutrašnjosti uglavnom od 7 do 12, na Jadranu između 13 i 18 °C.


U večernjim satima i tijekom noći očekuje se jače naoblačenje sa zapada, pri čemu na sjevernom Jadranu lokalno može biti obilnije oborine. Već u ovim trenucima na snazi je upozorenje za riječku regiju putem sustava Meteoalarm.





Očekuje se mjestimice jako jugo. Najjači udari vjetra 35-40 čvorova (65-75 km/h).


Također se dodaje kako se očekuju lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, navode u DHMZ-u za Kvarner.


Također se oečkuje i osjetnije zahlađenje krajem tjedna, a moguć je i prvi snijeg u Gorskom kotaru.