Zasadite ju

Kadulja: biljka saveznik žena, dragocjena za menstrualne tegobe, ali i u doba menopauze

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Flavonoidi koje sadrži pomažu ponovnom uspostavljanju ravnoteže hormonalnog sustava

Jeste li se ikada zapitali otkud naziv kadulja? Pa , potječe od latinskog “salvo” ili liječim, i to već govori mnogo o očekivanjima koja smo u davnim vremenima imali od ove biljke koja je prema Galima mogla izliječiti praktički sve bolesti, a posebno one koje uključuju groznicu i kašalj.


Zapravo, kadulja, koju su također cijenili Rimljani te kineska i ayurvedska medicina, ima nekoliko aktivnih sastojaka i stoga svojstava, ali se mora koristiti s oprezom jer, kao i mnoge druge biljke, pretjerana i nepravilna uporaba može postati opasna.


Kadulja se oduvijek povezivala sa simbolom žene i dragocjen je saveznik posebno žena za one manje ili veće tegobe koje se mogu pojaviti svakog mjeseca u sklopu menstrualnog ciklusa, ali i u doba menopauze.


Učinci ove biljke na dobrobit žena posebno su posljedica djelovanja nekih flavonoida koji pomažu ponovnom uspostavljanju ravnoteže hormonalnog sustava.


Kadulja je korisna primjerice kod amenoreje jer pogoduje početku ciklusa, a ujedno pomaže u ublažavanju grčeva i bolova, ne samo onih zbog ciklusa nego i kod sindroma iritabilnog crijeva.


Što se tiče menopauze, pozitivan učinak kadulje je prije svega u ublažavanju dosadnog problema valunga. Korisna je i kod zadržavanja vode, migrena (posebno ako su uzrokovane ciklusom ili menopauzom) i problema dišnog sustava, osobito kod prisutnosti sluzi.


Najlakši način da ju iskoristite je da imate lijepu biljku u vrtu ili na balkonu s koje možete uzeti listove za pripremu infuzije.


Jednostavno stavite 4/5 listova kadulje u 1 šalicu kipuće vode, ostavite ih da odstoje oko 5 minuta, zatim ih filtrirajte i pijte biljni čaj, možda dodajući žličicu meda (osobito ako se koristi za probleme s kašljem ili temperaturom, u ovom slučaju možete i grgljati).


Čaj od kadulje, koji se također može kupiti u biljnoj ljekarni ili da ga pripremite sami tako da se listovi biljke osuše prije cvatnje, savršen je kod slabe probave i kod najčešćih tegoba žena u regenerativnoj dobi i ne.


Izvrstan je i kod dijabetesa jer kadulja ima dobro hipoglikemijsko djelovanje.


Što se tiče eteričnog ulja kadulje, ono se može koristiti npr. za vruću kupku, dodajući 5/6 kapi soli za kupanje ili neutralnom gelu za tuširanje ili, u slučaju menstrualnih grčeva, razrijediti 1 ili 2 kapi u ulju slatkih badema ili drugog biljnog ulja za masažu u predjelu trbuha.


Ukoliko 4/5 kapi eteričnog ulja kadulje stavite u aroma lampu stvoriti ćete okolinu sa opuštajućim učinkom na psihu i tijelo.


No, budite oprezni, nikada se ne smije uzimati za unutarnju upotrebu ili koristiti čak ni izvana tijekom trudnoće.