Tradicija

U Šilu slave Rokovu: Sve je krenulo ranojutarnjom budnicom Limene glazbe, čeka se vatromet u ponoć

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

U središtu Šila večeras se održava fešta uz Marka Škugora i grupu Trend



Veselo je danas u Šilu, otočnom mjestu u kojem se slavi Rokova. Obilježavanje dana nebeskog zaštitnika tog mjesta, najvećeg i stanovništvom najbrojnijeg naselja te ujedno i najposjećenijeg turističkog središta na području Općine Dobrinj započelo je na sad već tradicionalan način – ranojutarnjim potezanjem migavice, mreže kojom Šilari toga dana love ribu kojom kasnije časte mještane kao i brojne goste tog turizmu okrenutog, pitoresknog otočnog mjesta.


Jutarnjoj feštarskoj gužvi i ovog su puta glazbenu kulisu stvarali limenjaci, članice i članovi Limene glazbe Trsat koji su budnicom sviranom na mjesnoj rivi dozvali i one malobrojne spavalice koje prethodno već nije probudio šušur stvoren od na obali okupljenih ribara, članica i članova ŠRK Čikavica Šilo.





Svečano obilježavanje Rokove u spomenutom je mjestu nastavljeno večernjom procesijom kojom su se vjernici iz Šilu susjednog naselja Polje zaputili prema šilarskoj crkvi u kojoj je, a kako to ondje uvijek biva, u zajedništvu svih žitelja tog dijela otoka Krka potom slavljena sveta misa.


Po završetku vjerskog slavljenja dana tijekom kojeg se vjernici s tog djela Bodulije (ali i Drage Bašćanske na području Baške) spominju svetoga Roka – svog čuvara i nebeskog zagovornika, obilježavanje Rokove vratilo se u svjetovne okvire te je nastavljeno pučkom feštom koja se, uz nastup Marka Škugora i grupe Trend, održava do kasno u noć u središtu tog obalnog mjesta.


Osim dobre glazbe, štimungu koji je i ovog puta vladao među Šilarima i njihovim gostima trebao bi pridonijeti i vatromet koji će u ponoć obasjati more mjesne luke.


Spomenuti treba da će se i sutra (17.08.) na području Dobrinjštine odvijati pregršt atraktivnih i zabavnih programa pa je tako na prostoru parkinga u Solinama, s početkom od 20,30 sati, najavljen nastup Tamara Brusić tria.


Istovremeno je planiran i nastup slovenskog jazz/world music dvojca sačinjenog od Igora Bezgeta i Nikole Matošia, a koji će se, u sklopu nove etape festivala “Regional 2022”, publici predstaviti na dobrinjskoj Placi.


Već preksutra (18.08.) u Klimnu će na šterni, također s početkom od 20,30 sati, koncertni nastup održati i članovi Dino Ivelja kvarteta, a dan kasnije, tijekom večernjih sati petka, ljubitelji dobre glauzbe u Šilu će moći guštati i u uvijek odličnim izvedbama rock klasika riječkih Whiteheadsa.


Pobornike nogometne igre razveseliti će pak malonogometni turnir koji će se u Klimnu odigravati tijekom petka i subote.