EU projekt

Jelenje uređuje dvije solarne autobusne stanice. Imat će WiFi i punjače za mobitele

Sanja Gašpert

Općina Jelenje nastavlja s uspješnim povlačenjem europskih sredstava



Općina Jelenje nastavlja s uspješnim povlačenjem europskih sredstava, kojima, između ostalog, poboljšava komunalni standard svojih sumještana.


Naime, Općini je iz fondova EU-a odobreno sufinanciranje za razvoj pametnih i održivih rješenja i usluga u iznosu od šezdeset posto, pa tako u jelenjsku zajednicu stiže još jedan projekt financiran sredstvima Europske unije, odnosno vanjskih izvora.


Prema informacijama iz Općine, u centru Dražica tako će se postaviti dvije nove solarne i natkrivene autobusne stanice – kod objekta iNovine i Lišćevica, kao i punionica za električna vozila.




Vrijednost kompletnog projekta je 121 tisuću kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao projekt s gotovo 73 tisuće kuna.


– Autobusna stanica bit će dužine tri metra i četiri metra s uključenom LED rasvjetom i LED displayom za prikaz voznog reda, raznih događanja i informacija.


Autobusna stanica imat će i WiFi hot-spot, kao i četiri USB punjača za mobitele i tablete te bežični punjač. U autobusnu stanicu ugradit će se drvene klupe visoke kvalitete, a sam objekt bit će osiguran od štete.


Punionica za električna vozila bit će postavljena u centru Dražica, nasuprot objekta Lišćevica/Spizza. Snaga punjena putem utičnice bit će od 3,7kW do 22kW.


Nova komunalna infrastruktura i napredna tehnologija krasit će tako naše Jelenje i biti na usluzi mještanima, ali i gostima koji posjete naš zavičaj. Također, poboljšat će se i vizura centra lokalne samouprave, ističu u Općini Jelenje.


Iz Općine javljaju kako su još prijavljeni razni projekti za sufinanciranje iz hrvatskih i europskih fondova. Radi se tako na projektu LED rasvjete na nogometnom stadionu u Dražicama putem natječaja Ministarstva turizma i sporta.


Prijavljen je i projekt gradnje i opremanja dječjeg igrališta u Lukežima, putem programa podrške regionalnom razvoju, Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, kao i gradnja društvenih prostorija u Podkilavcu putem programa podrške brdsko-planinskim područjima, MRRFEU.