E-Qalin certifikati za 17 djelatnika

U domovima PGŽ-a sustav kvalitete koji jamči bolju skrb o starijim osobama

Bruna Matičić

Predstavnici PGŽ-a s djelatnicima socijalnih ustanova kojima su dodijeljeni E-Qalin certifikati / Foto M. GRACIN

Predstavnici PGŽ-a s djelatnicima socijalnih ustanova kojima su dodijeljeni E-Qalin certifikati / Foto M. GRACIN

Dom koji ima E-Qalin certifikat ne razlikuje se samo u pružanju skrbi, već i u samom načinu življenja. Korisnici usluga žive u malim kućanskim zajednicama koje se ne razlikuju previše od načina života i standarda na koji su navikli



RIJEKA – E-Qalin certifikati za procesne vođe jučer su u Rijeci dodijeljeni djelatnicima županijskih ustanova socijalne skrbi, što će ubuduće značajno pridonijeti podizanju standarda i kvalitete pruženih usluga u svim domovima za starije osobe kojima je Primorsko-goranska županija osnivač.


Prvi i jedini


Naime, primorsko-goranski domovi za starije prvi su i jedini u Hrvatskoj u implementaciji E-Qalin sustava, a provodeći ovaj sustav punih jedanaest godina, smatraju se primjerima dobre prakse. E-Qalin certifikat od jučer ima novih sedamnaestero djelatnika socijalnih ustanova kojima je diplome uručio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a dodjeli je nazočila i resorna pročelnica Dragica Marač te Ines Vrban, upraviteljica Zaklade Zajednički put iz Zagreba, organizacije koja je nositelj E-Qalin licence za Republiku Hrvatsku te je ujedno i zadužena za provedbu edukativnih programa.


Čestitajući polaznicima edukacije, župan Zlatko Komadina istaknuo je važnost pružanja što bolje i kvalitetnije skrbi najstarijem stanovništvu




– E-Qalin sustav kvalitete posebno je važan, jer upravo on jamči kvalitetnu brigu o starijim osobama unutar županijskih ustanova, rekao je Komadina.


– Moram naglasiti da smo kao jedina županija u Hrvatskoj koja ima ovaj sustav, u jedanaest godina edukacija osposobili gotovo sto djelatnika u sustavu socijalne skrbi koji su posebno educirani da rade na upravljanju kvalitetom.


Stoga ne čudi da je naš Dom za starije na Kantridi, koji posjeduje već četvrti certifikat, prepoznat kao primjer dobre prakse na europskoj razini – istaknula je jučer pročelnica Marač te je najavila kako će E-Qalin standard kvalitete uskoro ući i u Centar za rehabilitaciju Fortica, čime će visoki standardi upravljanja biti uspostavljeni u svim županijskim ustanovama socijalne skrbi.


Viši standard


Ines Vrban iz Zaklade Zajednički put ovom je prilikom pohvalila Primorsko-goransku županiju u uspješnom razvijanju ovog sustava, izrazivši nadu kako će i ostale županije slijediti njen primjer.


Pojasnila je da je E-Qalin standard primjenjiv na sve ustanove socijalne skrbi, kao i to da je razvojan sustav koji nema zadanih okvira, a glavni cilj mu je pružiti veće zadovoljstvo korisnika.


– Dom koji ima E-Qalin certifikat ne razlikuje se samo u pružanju skrbi, već i u samom načinu življenja. Korisnici usluga žive u malim kućanskim zajednicama koje se ne razlikuju previše od načina života i standarda na koji su navikli.


U ovom slučaju institucija može pružiti čak i viši standard, a korisnici pritom nemaju osjećaj da su izolirani, da žive u instituciji i da su u potpunosti promijenili svoj život, pojasnila je Vrban.


Naglasila je i kako su prvi put edukacije vodili licencirani edukatori iz Hrvatske, čime se otvara prilika da se ovaj sustav kvalitete počne uvoditi i u ostale domove za starije osobe i ustanove socijalne skrbi na području cijele Hrvatske.