Sindikat

Radmila Čahut Jurišić: Sestre na onkologiji rade i posao za koji nisu kvalificirane

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Osim što ugrožavaju svoje zdravlje, medicinske sestre riskiraju i greške u pripremi terapije, istaknula je predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić



Uprava KBC-a Rijeka prisiljava medicinske sestre na Klinici za onkologiju i radioterapiju da rade posao za koji nisu kvalificirane, uz uvjete rada na klinici koji su katastrofalni – istaknuto je na konferenciji za novinare Sindikata zdravstva Hrvatske.


– Uprava riječkog KBC-a prisiljava medicinske sestre da rade poslove pripreme citostatičke terapije koja se daje onkološkim bolesnicima, a to je, prema pravilniku o normativima i standardima Ministarstva zdravstva, posao farmaceuta i farmaceutskih tehničara.


Sestre mogu citostatičku terapiju primijeniti na pacijentu, ali ne je i pripremati, jer riječ je o lijekovima koji su u 95 posto slučajeva otrovni i štete zdravlju medicinskih sestara, posebno ako ih se ne pripremi stručno.




Osim što pripremom citostatičke terapije ugrožavaju svoje zdravlje, medicinske sestre riskiraju i posljedice poput grešaka u pripremi terapije, što bi moglo naškoditi pacijentima, a u tom slučaju svu odgovornost snosile bi sestre.


Otkako smo upozorili na ovaj problem, Uprava KBC-a dovela je farmaceutskog tehničara na Kliniku, ali on već petnaest dana samo statira, gleda kako sestre i dalje same pripremaju terapije, kazala je predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić.


Odustale od štrajka


Dodala je da su zbog svega sestre razmišljale i o obustavi rada, ali su od toga odustale s obzirom na to da se brinu o najtežim pacijentima, koji se liječe od najtežih bolesti.


Također, Sindikat zdravstva zbog navedenog je problema podnio prijavu Službi zdravstvene inspekcije, Odjelu za nadzor na sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite radi provođenja nadzora nad primjenom sredstava za terapiju koja se pruža na Klinici za onkologiju i radioterapiju KBC-a Rijeka.


Zahtijevamo da farmaceutski tehničari počnu raditi svoj posao za koji su obučeni, zbog dobrobiti i zaštite zdravlja samih pacijenata, ali i medicinskog osoblja, rekla je Čahut Jurišić.


Novinarima se obratila i medicinska sestra Mateja Šerepec, zaposlenica Klinike za onkologiju i radioterapiju, koja je kazala da dnevnu bolnicu dnevno posjeti i do stotinu pacijenata, od kojih njih pedeset do šezdeset treba kemoterapiju, odnosno pripremu i primjenu citostatičke terapije, a ostalo su infuzije, transfuzije, pregledi i slično.


Manjak radnika


– Problem naglašava i stalni manjak zdravstvenih djelatnika, jer u dnevnoj bolnici rade po dvije sestre u smjeni, što je premalo za količinu posla koji obavljamo. Trenutačno je na Klinici za onkologiju i radioterapiju 28, umjesto predviđenih 38 medicinskih sestara.


Smatramo da bi na ovakvom odjelu, na kojem se radi s citostaticima i opasnim tvarima, trebao biti adekvatan broj zdravstvenih djelatnika te da bi uvjeti rada trebali biti u skladu s pravilima, istaknula je Šerepec.


– Glavni problem je samo jedan digestor, udaljen tri zgrade od dnevne bolnice, pa kolegica koja je taj dan na aplikaciji kemoterapije ostavlja cijelu dnevnu bolnicu na brigu drugoj, samo jednoj kolegici, s obzirom na to da su samo dvije u smjeni, a koja je taj dan na pultu, upisuje pacijente, izdaje tablete, radi s doktorom i slično, zaključila je Šerepec.