Odabrani projekti

Riječki program lokalnog partnerstva: Najviše novca Čarobnoj šumi znanja Kozala

Sanja Gašpert

Programom Grad Rijeka omogućava sudjelovanje građana u planiranju i korištenju proračunskih sredstava



RIJEKA – Odabrani su projekti za realizaciju u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva za 2022. godinu. Najviše sredstava, 37.550 kuna, odobreno je projektu Čarobna šuma znanja-učionica u prirodi, kojim grupa građana Kozala planira urediti dio okoliša Osnovne škole Kozala na način da će neiskorišteni dio južnog okoliša i zelene površine škole pretvoriti u učionicu za provođenje nastave, raznih radionica i slobodnih aktivnosti te druženje učenika.


Mali/veliki koraci


Malo više od 36 tisuća kuna odobreno je projektu Malim koracima do sigurnosti, grupe roditelja Dječjeg vrtića Podmurvice, kojemu je cilj poboljšati uvjete i sigurnosti boravka djece u vrtiću i okolišu vrtića. Za projekt Kružna 2022, Urbanog separea s partnerima, kojim će se postaviti žardinjere s visokim, srednjim i niskim biljem te oslikati površina poda unutar Kružne ulice, odobren je iznos od 23.089 kuna. Projekt Novo lice škole i ulice, grupe građana Mlake, koji predstavlja uređenje okoliša Osnovne škole Mlaka oslikavanjem vanjskog ogradnog zida i izradom mozaika, postavu žardinjera za biljke, postavu klupa te spremnika otpada za reciklažu, dobio je 17.237 kuna, a projekt Sport svima, Vijeća MO Banderovo, kojim će se dječje igralište u Velebitskoj/Kraškoj ulici opremiti fitness spravama šesnaest tisuća kuna. Projekt Osvježi kvart, grupe građana Kvart za grad, kojim će se ulična zaštitna ograda na južnoj strani prometnice u gornjem dijelu Ulice Lipa oličiti volonterskim radom građana nakon što se prethodno izvedu sanacije na puknućima od strane TD-a Rijeka plus, dobio je 10.288 kuna. Za Kvartovsko kompostiranje, projekt grupe građana Tranzicijska inicijativa Rijeka i Kvart za Grad u urbanom kvartu MO Škurinjska draga u sklopu OPG-a Topa u Osječkoj ulici postavit će se komposter u koji bi građani, stanovnici tog kvarta, ali i iz drugih dijelova grada, mogli odlagati svoj biootpad te kompost koristiti u nekomercijalne svrhe, odobreno je 2.500 kuna.


Najbolja praksa


Riječki program lokalnog partnerstva (RPLP) se provodi od 2005. godine i jedan je od četiri modela kojima Grad Rijeka omogućava sudjelovanje građana u planiranju i korištenju proračunskih sredstava na području grada Rijeke, odnosno participativno budžetiranje, koje se u svijetu sve više promovira kao jedan od važnih načina uključivanja građana. U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva od 2005. do 2021. godine realizirano je 111 projekata. Također, RPLP je u okviru EU Horizon 2020 projekta COGOV prepoznat i opisan kao najbolja praksa Grada Rijeke s participativnim pristupom kao ključnim uvjetom za poboljšanje javnog upravljanja i sudjelovanje građana.