virtualno izdanje

Otvorena Rijeka psihologije. Program je bogat, a cijela manifesticija ima i humanitarni karakter

Bruna Matičić

Na programu je sedamdesetak aktivnosti, predavanja i radionica, uglavnom u virtualnom okruženju



RIJEKA – U sklopu 15. Tjedna psihologije u Hrvatskoj, u ponedjeljak je otvoreno 11. virtualno izdanje manifestacije Rijeka psihologije u okviru koje će psiholozi građanima približiti spoznaje iz psihologije, a sve s ciljem popularizacije ove znanosti.


Ova tradicionalna manifestacija građanima će do nedjelje, 20. veljače, ponuditi sedamdesetak aktivnosti, predavanja i radionica koje obuhvaćaju niz važnih i aktualnih tema, a koje će uglavnom biti realizirane u virtualnom okruženju.


Prema riječima Nade Krapić, pročelnice Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, ovogodišnji program karakterizira veći naglasak na suočavanju sa stresom u okviru pandemije te će se veliki broj aktivnosti baviti upravo izazovima s kojima se svi susrećemo, kao i nošenju s krizama.


Mentalno zdravlje




Osim toga, dio aktivnosti govorit će i osobnim vrijednostima, važnostima bavljenja sportom, a prisutne će biti i teme o roditeljstvu, mentalnom zdravlju kod osoba starije životne dobi, kao i niz drugih tema prilagođenima široj populaciji i svim dobnim skupinama.


Podršku ovoj godišnjoj manifestaciji na otvaranju je pružio dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci, Aleksandar Mijatović, ističući kontinuiranu sposobnost i kvalitetnu organizaciju kolega s Odsjeka za psihologiju, studija koji iz godine u godinu na upisima bilježi najveću zainteresiranost, a koji više od dekade pokazuju kako se otvoriti prema široj zajednici i društvu istovremeno čuvajući svoju znanstvenost.


Podršku i lijepe želje organizatorima je uputila i prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci Senka Maćešić, kao i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin, dok je jedanaesto izdanje Rijeke psihologije službeno otvorila pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj.


Ukorak s vremenom


– Rijeka psihologije manifestacija je koja ima izniman doprinos za sugrađane i u okviru koje se akademska zajednica povezuje s društvom i lokalnom zajednicom. Naši psiholozi uvijek se prilagode vremenu te su i sada promptno pripremili aktivnosti koje progovaraju o izazovima s kojima se susrećemo u pandemijskim vremenima, rekla je Sušanj te manifestaciju službeno otvorila riječima: »Neka Rijeka psihologije poteče!«.


Zadnju pozdravnu riječ uputila je nova voditeljica Organizacijskog odbora Matea Milin ističući da manifestacija i ove godine ima humanitarni aspekt, a sredstva se ove godine prikupljaju za Dječji vrtić Sušak i rad sa skupinom djece s intelektualnim poteškoćama. Svi zainteresirani se humanitarnoj akciji mogu priključiti putem donacije uplatom na žiro-račun Filozofskoga fakulteta: IBAN: HR9123600001101536455 (Zagrebačka banka), poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: humanitarna akcija.