Predavanja

U HGK o zaštiti potrošača i zamjeni kune eurom

Alenka Juričić Bukarica

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Najavljena dva predavanja u siječnju



Hrvatska gospodarska komora (HGK) – Županijska komora Rijeka i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja organiziraju predavanje o izmjenama Zakona o zaštiti potrošača koje će se održati u petak, 28. siječnja u 11 sati u ŽK-u Rijeka.


Izmjene postojećeg Zakona o zaštiti potrošača prvenstveno su se provele radi usklađivanja s odredbama Direktive o modernizaciji pravila Unije o zaštiti potrošača.


Budući da se transpozicija provela donošenjem novog propisa, novog Zakona o zaštiti potrošača, provela se revizija svih odredbi te su se provele izmjene u svim područjima za koje je utvrđena potreba za poboljšanjem.




Predavačica je Anda Kostijal, voditeljica Službe za normativne aktivnosti iz područja zaštite prava potrošača Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.


Drugo predavanje istoga dana u 13 sati je o zamjeni kune eurom. S ciljem uvođenja eura 1. siječnja 2023. godine, Vlada i Hrvatska narodna banka pripremile su strateški dokument – Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom – koji ocrtava plan provedbe glavnih aktivnosti potrebnih za učinkovit i uspješan prelazak na euro.


Glavno načelo Nacionalnog plana zamjene kune eurom je zaštita potrošača. Koordinacijski odbor za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača vodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kao koordinator aktivnosti povezanih s pripremom nefinancijskog sektora gospodarstva te osiguravanja visokog stupnja zaštite potrošača.


U tu svrhu pripremljene su Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom. Predavačica je Branka Augustinović, načelnica Sektora za zaštitu prava potrošača Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.