Ukusna minimalistička slastica

Jednostavni i zdravi kolač od naranče sa samo 5 sastojaka

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Okus sezonskog voća koji će uljepšati hladne dane.

Sezona je naranči i ukusnih blagdanskih kolača. Ukoliko tražite jednostavan i zdrav recept za kolač koji će svima biti ukusan, a neće vam oduzeti mnogo vremena za pripremu, isprobajte recept u nastavku. Trebat će vam samo malo dobre volje i svega 5 sastojaka za nemjerljiv užitak.


Sastojci


  • 2 srednje naranče, svježe cijele s korom
  • 1 1/4 žličice praška za pecivo
  • 6 velikih jaja, na sobnoj temperaturi
  • 1 1/4 šalice bijelog šećera
  • 2 3/4 šalice brašna od badema / mljevenih badema

Kako napraviti kolač od naranče


Metoda koja se koristi za ovaj recept za tortu od naranče prilično je jedinstvena s bonusom što je jednostavna i ne zahtijeva mnogo truda. Naranče se kuhaju da omekšaju i uklone gorčinu iz jezgre (bijeli dio kore). Nakon toga se miješaju – kora i sve – s preostalim sastojcima da se napravi tijesto.


Obično ne možete koristiti procesor hrane ili blender za recepte za kolače napravljene od brašna jer su jednostavno previše moćni pa će preopteretiti gluten u tijestu, što će rezultirati užasno tvrdim, gumenim kolačima! Kuhajte naranče u vodi 10 minuta.


Ocijedite, pa ponovite još dva puta. (tj. 3 x 10 minuta) Svrha ovog koraka je ukloniti gorčinu s bijelog dijela kore – ako ovo preskočite (a postoje neki recepti koji to rade) onda će kolač biti gorak. Kuhajte 40 minuta bez cijeđenja, ali pazite na razinu vode. Okus je neznatno “čišći” ako promijenite vodu prema uputama, ali ovaj prečac je sasvim prihvatljiv.


Narežite naranče i uklonite sjemenke. Grubo nasjeckajte – ovdje ne morate biti pedantni. Stavite u procesor za hranu. Dakle, samo prvo napravite naranče, ulijte u zdjelu, promiješajte preostale sastojke, a zatim sve zajedno pomiješajte u zdjeli. Radite to 3 x 10 sekundi na visokoj razini, dobro stružući po stranama, sve dok više ne vidite velike grudice i dok ne izgleda kao džem. Može potrajati dulje, ovisno o snazi ​​vašeg procesora hrane. Uglavnom, što manje komadića narančine kore, to bolje – ali neki komadići kore su ok, izvrsne teksture pekmeza!


Dodajte preostale sastojke – brašno od badema, prašak za pecivo, šećer i jaja, pa miješajte dok se dobro ne sjedine. Ako u ovoj fazi shvatite da još uvijek ima previše komadića kore, možete to radite dulje;


Izlijte u obložen kalup za tortu – 1 x 23 cm (torta će biti visoka 4 cm ) ili 2 x 20 cm, torta će biti visoka 3 cm.


Pecite 60 minuta dok kolač ne porumeni, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladite u tavi – previše je krhko da biste ga izvadili dok je topao. Kolač će se malo stisnuti.


Poigrajte se maštom kako biste ga dekorirali po svom guštu i uživajte u sočnosti i okusu svježine.