Zamke kriptovaluta

Priča o Squid Game kriptovaluti, ili kako ispasti naivan u želji za brzom zaradom

T.I.

Problemi su postali mnogo ozbiljniji jučer kada su korisnici počeli prijavljivati da ne mogu prodati svoje tokene na mjenjačnici PancakeSwap, no vrijednost kriptovalute je počela još brže rasti. Tijekom toga dana, u samo tri i pol sata, porasla je za dodatnih 7.500%, i dostigla vrhunac od 2.861,80 američkih dolara



Prevaranta ima u svakom biznisu pa tako i na tržištu kriptovaluta koje je na račun svog enormnog rasta posljednjih godina postalo plodno tlo za kriminal svake vrste. Kako je lako ispasti naivan u želji za brzom zaradom na nepoznatim i neprovjerenim projektima, dokaz je svježi slučaj kriptovalute nazvane po popularnoj južnokorejskoj seriji – Squid Game.


Njezini kreatori iskoristili su zaluđenost serijom širokog kruga ljudi, stvorili kriptovalutu, pričekali da ljudi širom svijeta ulože novac, i onda se naglo povukli iz projekta zajedno s uloženim novcem koji se procjenjuje na 3,4 milijuna dolara.


Nakon lansiranju Squida cijena tokena iznosila je tek jedan cent što nije neuobičajeno za nove i nepoznate digitalne valute, a samim ulagačima je obećavano da će kupnjom tokena dobiti pristup online igri inspiriranoj serijom, u kojoj će moći zarađivati i razmjenjivati te tokene. Kako piše na blogu stranice CoinMarketCap, samo 72 sata po izlasku na tržište vrijednost digitalnog tokena SQUID narasla je na čak 4,42 dolara što znači da su „najspretniji kupci“ (iako u ovom slučaju to možda i nije najbolji opis), mogli ostvariti profit od čak 44.100%. Eksplozija vrijednosti kriptovalute vrlo popularnog imena privukla je pozornost svjetskih medija koji su vrlo rijetko napominjali da nema veze s Netflixom i samom serijom.




Suludi rast vrijednosti se nastavio usprkos upozorenjima nešto iskusnijih ulagača koji su istaknuli jasne „crvene zastavice“, uključujući tu banalnu činjenicu da web stranica kriptovalute ima pravopisne i gramatičke pogreške te da nije tri tjedna ažurirana, a uz to, Telegram kanal valute, koji su navodno postavili prevaranti, nije dopuštao komentare.


Problemi su postali mnogo ozbiljniji jučer kada su korisnici počeli prijavljivati da ne mogu prodati svoje tokene na mjenjačnici PancakeSwap, no vrijednost kriptovalute je počela još brže rasti. Tijekom toga dana, u samo tri i pol sata, porasla je za dodatnih 7.500%, i dostigla vrhunac od 2.861,80 američkih dolara. No, iako na papiru bogataši, svi koji su kupili ovu kriptovalutu po bilo kojoj cijeni nisu je mogli prodati budući da su developeri u mehanizam ugradili „antidampinški mehanizam“ koji je to sprječavao. Ali su zato mogli developeri, odnosno prevaranti. Jednostavnim rječnikom rečeno, portfelj kriptovaluta kojeg su “platili” 1 cent prodali su u trenutku kad je dosegao vrhunac vrijednosti, a u isto vrijeme spriječili su trgovanje svima drugima. Naivci koji su mislili da i 2800 dolara po jedinici valute nije puno, prošli su najgore. Njihov novac nepovratno je završio u džepovima kripto prevaranata.


“Primili smo više izvješća da web stranica i društvene mreže više nisu funkcionalne i da korisnici ne mogu prodati ovaj token u PancakeSwapu. Molimo vas da sami izvršite dužnu istragu i budite krajnje oprezni. Ovaj projekt, iako je jasno inspiriran istoimenom emisijom Netflixa, nije povezan sa službenim IP-om.” –  upozorio je ulagače  CoinMarketCap.


Nažalost po sve ulagače, samo pet minuta nakon cjenovnog vrhunca uslijedio je potpuni kolaps. Cijena tokena pala je za 99,9999%, na mizernih 0,0007926 dolara. Kako je porast vrijednosti bio umjetno napumpan, i nije bio rezultat povećanog interesa ili volumena trgovine, tako je i ovaj pad očito bio umjetno izazvan. Token je postao praktički bezvrijedan, a organizatori cijele priče pokupili su novac koji su prodajom zaradili te nestali bez traga.



Gizmodo opisuje ovaj incident kao “izmicanje tepiha” (rug pull) koji se u kripto industriji definira kao  “zlonamjeran manevar u kojem programeri kriptovaluta napuštaju projekt i bježe sa sredstvima investitora”. Prema CoinDesku, programeri koji stoje iza projekta rekli su u ponedjeljak na svom službenom Telegram kanalu da ne žele nastaviti voditi projekt zbog stresa suočavanja s hakerima što se sada čini kao pokušaj stvaranja izlike. Stranica projekta je u međuvremenu ugašena, a kako se tokenom ne može trgovati, ulagači su ostali bez svojeg kapitala.


Brzi uspon i iznenadni kolaps digitalnog tokena naglašava rizike povezane s kriptovalutama s malom tržišnom kapitalizacijom, koje su još uvijek uglavnom neregulirane. To je također dio nedavnog trenda u kojem programeri koriste kulturne senzacije poput popularnih TV emisija kako bi privukli pozornost na svoje kripto projekte, bez obzira na njihovu legitimnost. Sličan „rug pull“ dogodilo se ranije ove godine s Mandom, kriptovalutom koja je koristila slike iz Disney+ Mandalorian TV emisije – naravno bez dopuštenja Disneyja.