SLIČNE RAZLIKE

Razlikujete li skušu od lokarde? A lista od rumbača? Vjerujte, niste jedini kojeg te sitnice zbunjuju…

Boris Bulić

A zbog uopćenih i preklopnih ihtionima često dolazi do zbrke i među ražama. Premda međusobno uglavnom vrlo različite gotovo se sve nazivaju ražama, baš kao i žutuljke (Dasyatidae) i šiborepke (Gymnuridae). Jedina je iznimka drhtulja (Torpedo marmorata, Risso, 1810)…



Mnoge je riblje vrste teško razlikovati i iskusnijem oku, a kamoli neupućenima. Tako se mahom turistima često pod skušom prodaje lokarda. A skušu i lokardu iste veličine je vrlo lako razlikovati već na prvi pogled. Ako i na koji drugi način dovoljno je pogledati glavu odozgo jer gledano s te strane lokarda ima prozirno, a skuša puno čelo. Osim toga skuša nema crnkastih točkica po bokovima, a i uzorak šara je bitno drukčiji.


A zbog uopćenih i preklopnih ihtionima često dolazi do zbrke i među ražama. Premda međusobno uglavnom vrlo različite gotovo se sve nazivaju ražama, baš kao i žutuljke (Dasyatidae) i šiborepke (Gymnuridae). Jedina je iznimka drhtulja (Torpedo (Torpedo) marmorata, Risso, 1810) koja je zasebna kategorija kako u jezičnom tako i u taktilnom smislu. Naime, udar struje je teško zaboraviti i pomiješati s nečim drugim.


Zanimljivo je da do zbrke dolazi i između viže žutulje (Dasyatis pastinaca, Linnaeus, 1758) i goluba kosira (Myliobatis aquila, Linnaeus, 1758) no samo na jezičnom planu. Naime često i jednu i drugu vrstu nazivaju golubom, premda ih sa gastronomskog i cjenovnog stajališta jasno razlikuju.


Sve su to samo raže…




Slična zbrka vlada i među plosnaticama (Scophthalmidae), platušama (Citharidae), oblišima (Bothidae) i listovima (Pleuronectidae), što zapravo i nije neko čudo s obzirom da ih ima preko 25 vrsta. Među njima ipak ima nekoliko vrsta koje se jasno razlikuju. To su primjerice rumbač kvrgaš, iverak i list koje malo tko brka.


Sreća je da obitelj glavoča nema veću ekonomsku važnost. Sa svojih gotovo 50 međusobno vrlo, vrlo sličnih vrsta unijeli bi lijepu zbrku u ionako popriličnu konfuziju.