Rijeka vs. Gorica

Nogometaši Rijeke u derbiju kola gostuju kod Gorice, Gorana Tomića uoči tog ispita najviše brine jedna stvar

Denis Frančišković

Jorge Obregon i Denis Bušnja/Foto Arhiva NL

Jorge Obregon i Denis Bušnja/Foto Arhiva NL

Važno je da zadržimo stabilnost, pogotovo po izgubljenoj lopti i da smo obrambeno dobri - naglašava trener bijelih



RIJEKA Pred nogometašima Rijeke danas je najzahtjevnija zadaća u seriji mini gostovanja koju će zaokružiti na istarskom poluotoku. Bijeli su gosti Gorice, tradicionalno tvrdog suparnika od kada su Crveno-crni ušli među elitu. S Turpoljcima na kraj uglavnom nisu znali izlaziti momčadi prijašnjih riječkih trenera, trend je bitno preokrenuo Goran Tomić svojim dolaskom.


Riječani zasad zapaženo voze domaćim kolosijekom, malo ih je tek poljuljala utakmica s “fenjerašem” Hrvatskim dragovoljcem (2:2), koja je još jednom potvrdila obrazac teže igre s papirnatom slabijim protivnicima.


Nisam izgubio na klupi Rijeke od Gorice? Nisam baš veliki pobornik tih statistika, svaka utakmica je priča za sebe. Puno toga ovisi o trenutačnoj formi i stanju u momčadi – kaže Tomić. – A Gorica je na svom travnjaku uvijek izrazito neugodan protivnik. Natjecateljska su momčad, pragmatična i izrazito opasna iz tranzicije. Imaju pravi momčadski duh s novim trenerom. Ovo je zahtjevno gostovanje i ne smije im dopustiti onoliko koliko smo dopustili u nekim prethodnim utakmicama.




Za Bijele je svakako olakšavajuća okolnost što je cjelokupna stoperska linija domaćina praktički “van stroja”.


– Da, ali uvijek netko drugi iskoristi priliku. Sve su to kvalitetni igrači i mi generalno razmišljamo o našoj igri i kako ćemo biti bolji u igri u oba smjera. Važno je da zadržimo stabilnost, pogotovo po izgubljenoj lopti i da smo obrambeno dobri. A prema naprijed imamo kvalitetu da poentiramo.


Minimum pogrešaka


Priprema za Goricu nije niti izbliza ista onoj za Hrvatski dragovoljac.


– Razlika je velika. Vidjela se od prve minute naša intencija u Kranjčevićevoj. Držali smo konstantni pritisak. Sad žemo zadržati čvrstinu i intezitet igre. U fazi obrane moramo biti puno oprezniji jer Gorica je praktički najjača u kontrama. Kad stojimo kompaktno i branimo se kao momčad, onda to dobro izgleda. Čim malo ne ispoštujemo neke stvari ili napravimo neke individualne greške, protivnik nas kažnjava. Za dobiti ovakvu utakmicu takve greške treba smanjiti na minimum.


Kristijan Lovrić udarna je igla domaćih, igrač koji uvijek zahtijeva posebnu pozornost. Posebno kad su u pitanju prodori po lijevoj strani i udarci izvana.


– Naravno da na Lovrića uvijek treba dodatno paziti. Njihov je najbolji igrač i posebno moramo upozoriti naše nove igrače, koji nisu još igrali s Goricom, na njegovu kvalitetu. Generalno, oni su momčad koja može zaprijetiti s više strana, ali Lovrić je ipak najopasniji.


Odluke nisu lake


I Gorica ima boljki i mana, vidjelo se to posebno u Gradskom vrtu gdje je u posljednjim minutama izgubila dobivenu utakmicu.


– Svaka momčad ima svoje mane i nedostatke. Vodili su i ostali praznih ruku. I za njih je to sigurno neuspjeh.


Bijele odmah potom čeka gostovanje u Puli pa stanka zbog obveza reprezentacije.


– Ove dvije utakmice moramo odraditi na visokoj razini da bismo što bolje dočekali sljedeći ciklus utakmica. Stanje u momčadi je dobro, atmosfera je stvarno na visokoj razini, a konkurencija velika. Svako želi svoju minutažu. Mudražija se “izgubio”? Ma ne, vrijedno radi i trenira. Imamo osam igrača koji konkuriraju u vezi i konkurencija je stvarno velika za dvije do tri pozicije. Odluke nisu lake, ali moramo ih donositi. Svi čekaju svoju šansu. Možemo s optimizmom gledati naprijed.


U raspored Bijelima nakon Dinama (16. listopada) uletjela je četiri dana kasnije zaostala domaća utakmica s Lokomotivom.


– U ovom slučaju igrat ćemo subota – srijeda – nedjelja i to nam odgovara. Već smo to pokazali kad smo igrali Europu, a i imamo kadar za to – zaključuje Tomić.