Orijent 1919 vs. Dinamo

Iskusni branič Crvenih pobjeđivao je u Rijekinom dresu Dinamo u Maksimiru: “Nemamo što izgubiti, a možemo samo dobiti”

Ivan Volarić

Andro Švrljuga/Foto Arhiva NL

Andro Švrljuga/Foto Arhiva NL

Moramo biti pametni i ovu utakmicu doživjeti kao najlakšu ove sezone. Nemamo što izgubiti, a možemo samo dobiti - kaže 35-godišnji branič, koji je već pobjeđivao Dinamo i to u Maksimiru



RIJEKA Vratar Orijenta 1919 Kristian Boglić branio je za Novigrad susret osmine finala Kupa protiv Dinama prije četiri godine. Novigrad je dogurao do penala, Boglić obranio udarac Olma, a Modri na kraju ipak prošli na ruletu jedanaesteraca. Iskusni napadač Vedran Gerc gubio je od Dinama prvenstvene utakmice u dresu Rijeke i Karlovca. Kapetan Crvenih Mario Tadejević je čak triput s Rijekom gostovao u Maksimiru, dvaput se vratio kući sa šest pogodaka u mreži, ali u jednoj od tih golijada zabio je svoj prvoligaški prvijenac. Bilo je to 2008. godine kada je Zlatko Dalić odveo Bijele na oproštaj Luke Modrića. Poker igrača Orijenta 1919, koji su do sada imali priliku igrati službene utakmice protiv Dinama zatvara Andro Švrljuga, iskusni ljevonogi branič, koji bi se trebao vratiti u sastav za današnji ogled šesnaestine finala Kupa (16 sati) nakon oporavka od ozljede zadnje lože. Zanimljivo, Švrljugi je Orijent 1919 četvrti klub za koji će igrati protiv Modrih. U Rijeci i Istri 1961 igrao je prvenstvene, sa Žalgirisom iz Viliniusa susret pretkola Lige prvaka, a sada će prvi put istrčati protiv Dinama u utakmici Kupa Hrvatske.


Andro Švrljuga i Leanro Damian Cufre tijekom ogleda Dinama i Rijeke krajem srpnja 2010./Foto Arhiva NL


– Ispada da nikako ne mogu zaobići Dinamo u svojoj karijeri ha, ha… – govori 35-godišnji branič, koji jednu utakmicu protiv Dinama sasvim sigurno posebno pamti. Krajem srpnja 2010. godine Nenad Gračan je odveo bijele na Maksimir i šokirao domaćina (1:2). Rijeka je tada potpuno neočekivano sjajno krenula u prvenstva, držala neko vrijeme lidersku poziciju, a onda potonula pod teretom financijskih problema.


Posebna utakmica


– Sigurno da je za mene ta utakmica posebna. Tim više što sam u Prvoj HNL debitirao u dresu Istre 1961 i to baš u Maksimiru. Završilo je 7:1 za Dinamo! Istina, igrali smo nakon toga 0:0 u Puli, a Butina je Šehiću obranio kazneni udarac. Bili smo blizu pobjede. Ipak, sigurno da mi je ta utakmica s Rijekom i pobjeda u Maksimiru ostala u posebnom sjećanju. Modri su imali strašnu momčad s Ademijem, Bišćanom, Sammirom, Badeljom…, a mi smo ih dobili 2:1 usred Maksimira. Bili smo čak prvi na ljestvici do utakmice s Hajdukom, a onda smo dobili gol u samoj završnici s igračem više i počeo je naš pad – nastavlja Švrljuga pred kojim je danas sasvim sigurno najlakša utakmica protiv Dinama u karijeri.




– Ne treba previše najavljivati utakmicu, znamo što je Dinamo, dobili smo najtežeg suparnika. Međutim, na ovu utakmicu treba gledati iz jednog drugog kuta. Utakmica je nagrada za ovu momčad, koja je u dosadašnjem tijeku prvenstva pokazala da je dobra klapa i da može dobro odigrati. Malo su nas u posljednje vrijeme ozljede poremetile, da smo kompletni sigurno, bili bismo u stanju pružiti još bolji otpor Modrima.


Staloženo i bez straha


Cilj je vjerojatno nešto opreznijim pristupom držati Zagrepčane što duže u neizvjesnosti i tako pokušati isprovocirati nervozu.


– Sigurno nećemo napasti od prve minute ha, ha… Nadam se da će bura tako jako puhati da se oni neće moći snaći! Nažalost, to će onda biti po gledatelje jako grdo jer će im biti zima, ali to nam je velika šansa. Kada bi se digla bura, mogli bismo već s Plodina zapucati prema njihovom golu dok se ne snađu. Šalim se, naravno… Situacija je u tom taktičkom smislu dosta predvidljiva. Moramo u prvom redu čvrsto stati u blok. Doduše, oni su navikli igrati protiv zatvorenog suparnika jer se s time susreću gotovo svaki vikend. Opet, mi nemamo izbora. Sigurno se nećemo otvoreno nadigravati. Pokušat ćemo što je duže moguće držati nulu, a onda se možda kod njih javi određena nervoza. Moramo biti pametni i ovu utakmicu doživjeti kao najlakšu ove sezone. Nemamo što izgubiti, a možemo samo dobiti. Svi dečki se mogu pokazati, mogu vidjeti gdje su u ovom trenutku u odnosu na ekipu koja je igrala Ligu prvaka, a sada igra Europsku ligu. Motiva neće nedostajati. Samo da budemo staloženi i bez straha, pustimo srce na terenu i odužimo se gledateljima na ispunjenim tribinama – naglašava Švrljuga, koji je zaliječio ozljedu zadnje lože i trebao bi biti na raspolaganju treneru Flegi.