DV Viškovo

Otvoren dječji vrtić u Marčeljima, osiguran smještaj za 44 mališana

Jakov Kršovnik

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Djeca će se osim na igralištu moći igrati i na terasi, a vrtić je blizu šume pa će moći uživati i u prirodi



Marčelji su dobili dječji vrtić u koji će od srijede krenuti 44 mališana. Novi područni vrtić otvoren je danas, a ravnateljica dječjeg vrtića Viškovo Ingrid Lončarić, kaže da je opremljen po svim pedagoškim standardima te da će u njemu raditi četiri odgajateljice, uz pomoćnu kuharicu i spremačicu.


Mjesto vesele igre


– Djeca će biti podijeljena u dvije skupine, a objekt je osiguran sustavom alarma i protupožarne zaštite. Ručak će se dopremati iz matičnog vrtića, a za to nam je osnivač, Općina, omogućila da kupimo novo vozilo, kazala je i zahvalila osnivaču koji ih prati već 25 godina.


Foto galerija: Otvoren dječji vrtić u Marčeljima Foto: Mateo Levak


– Općina je osnovala dječji vrtić Viškovo 1996. godine, koji je djelovao u Osnovnoj školi sveti Matej i imao tri skupine po 80 djece i devet zaposlenih, a danas brojimo 16 skupina s 282 djece, dva objekta i 49 djelatnika koji su zaposleni u odgojno-obrazovnim i administrativnim poslovima, rekla je Lončarić i iskoristila priliku da svima zaželi sretan početak nove pedagoške godine.




Foto Mateo Levak


– Želim da ovaj vrtić bude mjesto vesele dječje igre, bezbrižnog djetinjstva i stjecanja novih prijateljstava. Da svi koji prođu kroz njega cijeli život imaju uspomenu na sretno djetinjstvu u ovom objektu, kazala je Lončarić.


Krasan objekt od iznimne važnosti


Općinska načelnica Sanja Udović podcrtala je da se radi o velikom danu za općinu Viškovo i dječji vrtić Viškovo.


– Dobili smo krasan objekt od iznimne važnosti. Područni vrtić našeg matičnog vrtića Viškovo je investicija od oko 6,7 milijuna kuna, a Općini Viškovo je odobreno oko 3,7 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava.


Foto Mateo Levak


Djeca će se osim na igralištu moći igrati i na terasi, a vrtić je blizu šume pa će moći uživati i u prirodi, kazala je Udović.


Dodala je kako Općina Viškovo i dalje ima dobre demografske pokazatelje.


Foto Mateo Levak


– Veseli nas broj djece, ali i obavezuje da izdvajamo velika proračunska sredstva u predškolski odgoj, ali i nadstandard koji želimo pružiti školarcima i studentima, rekla je Udović. Jedna od odgajateljica koja će raditi u vrtiću Marčelji Sekana Hrvatin kaže da je jako sretna i zadovoljna.


Črešnjice i tičići


– Sigurna sam da će djeca i roditelji uživati, a s njima i mi odgajateljice. Imat ćemo 44 djece u dvije grupe – črešnjice i tičići. Odlučili smo se za čakavske nazive, jer ipak je ovo područje čakavštine, na kojoj ćemo i mi pojačano raditi, kazala nam je Hrvatin.


Foto Mateo Levak


Realizacijom projekta novog vrtića u Marčeljima, osim rekonstrukcije postojeće zgrade, vrtiće je opremljen, a uređen je i prateći okoliš te dječje igralište.


Na prvom katu je terasa na kojoj će djeca moći boraviti kada vremenske prilike ne budu povoljne za boravak u dvorištu.


Otvaranju su prisustvovali Lorena Berčić i Lovro Šanko koji će krenuti u područni vrtić Marčelji, a prije otvaranja vrtić je blagoslovio kapelan Mateo Šutić.