FOTO/Pexels
Tko ne voli pastu bogatu okusima, bojama i mirisima od kojih samo rastu zazubice
povezane vijesti
Kao i svaki dobar ljetni recept i ova pašta s cherry rajčicom započinje sezonskim proizvodima. Ovdje to znači puno i puno cherry rajčica. Upotrijebite što više vrsta koje vam dođu u ruke. Bilo koja boja ili oblik će raditi – što više, to veselije!
Napola ćete skuhati u lagani umak od češnjaka. Zatim ćete dodati ostatak u posljednjih nekoliko minuta kuhanja. Na taj će način i dalje biti sretni i veseli dok jedete i uživate u okusima ljeta. Dobar tek!
Sastojci
- 340 g tjestenine
 - ⅓ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, više za podlijevanje
 - 3 režnja češnjaka, narezana
 - 1200 g cherry rajčice, podijeljene
 - 2 ½ žlice kapara
 - 2 žličice limunove korice
 - 1 žličica balzamičnog octa
 - 1 žličica morske soli
 - ¼ do ½ žličice pahuljica crvene paprike
 - Svježe mljeveni crni papar
 - 1½ šalice svježeg bosiljka
 - ¼ šalice parmezana ili veganskog parmezana, po izboru
 
Upute
Tjesteninu skuhajte u velikom loncu kipuće slane vode prema uputama na pakiranju ili dok ne bude al dente. Ocijedite i prelijte s malo maslinovog ulja da se spriječi lijepljenje.
U velikoj, dubokoj tavi zagrijte ulje na srednje niskoj temperaturi. Dodajte češnjak i kuhajte 1 minutu miješajući dok ne postane mekan i mirisan. Dodajte polovicu rajčice zajedno s kaparima, koricu limuna, ocat, sol, pahuljice crvene paprike i nekoliko zrna papra. Ako se ulje počne pržiti tijekom kuhanja, smanjite vatru prema potrebi. Kuhajte 8 minuta, često miješajući, dok se rajčice ne raspadnu i puste sokove.
Dodajte preostale rajčice, promiješajte i kuhajte 2-4 minute ili dok drugi dodatak rajčice tek počne pucati. Dodajte tjesteninu i promiješajte da se sjedini. Kuhajte još 1-2 minute ili dok tjestenina ne bude premazana umakom i zagrijana.
Umiješajte bosiljak i sir, ako ga koristite. Začinite po želji i poslužite.