Svečana sjednica

Klana proslavila Rokovu: “Cijeli klanjski kraj postaje idealnim mjestom za život”

Bruna Matičić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Protekla je godina u općini Klana bila intenzivna i slobodno je možemo nazvati godinom europskih projekata. Od osnutka općine nije uspješno provedeno toliko europskih projekata i povučeno toliko novca, koliko u posljednjih godinu dana, kazala je sinoć načelnica Željka Šarčević Grgić



I ove je godine, u manjem obimu no prijašnjih te u najužem krugu ljudi, Općina Klana proslavila svoj dan i blagdan Svetoga Roka, zaštitnika Klane. Tim povodom ispred lovačke kuće u Liscu održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća, a kao i svih ovih godina cijeli je događaj zaokružila podjela priznanja i nagrada onima koji su svojim radom i zalaganjem zadužili ovu općinu.


Planova ne nedostaje


Pozdravljajući načelnicu Željku Šarčević Grgić i vijećnike, čestitajućim im na novom mandatu, nagrađene pojedince i udruge te ostale prisutne goste, predsjednik Vijeća Dušan Štemberger službeno je otvorio Svečanu sjednicu Općine Klana.





– Izbori su bili nedavno i vijeće je imalo tek jednu radnu sjednicu. Ne mogu puno govoriti o dosadašnjem djelovanju, no zato mogu reći kako ću o ostvarenim rezultatima na svakoj idućoj svečanoj sjednici govoriti puno više, a sve u odnosu na sada zacrtane planove i projekte.


Ideja i planova nam ne nedostaje, javljamo se na natječaje, kucamo na vrata županijskih ureda i nastojimo privući financijska sredstva i na taj način sačuvati proračunski novac za zadržavanje standarda naših mještana – rekao je Štemberger, a njegove je riječi potvrdila načelnica Željka Šarčević Grgić, koja se u svom obraćanju osvrnula na najvažnije aktivnosti koje su obilježile proteklu godinu, a kojima se nastojalo podići standard općine na još višu razinu.


– Protekla je godina u općini Klana bila intenzivna i slobodno je možemo nazvati godinom europskih projekata. Od osnutka općine Klana nije uspješno provedeno toliko europskih projekata i povučeno toliko novca, koliko u posljednjih godinu dana, kazala je načelnica Šarčević Grgić i među kapitalnim projektima, uspješno realiziranih u protekloj godini prisjetila se izgradnje reciklažnog dvorišta, jedne od najvažnijih investicija, a zatim i projekta Revitalizacija kaštela Gradina, provedenog u okviru riječke urgane aglomeracije i programa “Povežimo se baštinom” po čijoj je realizaciji klanjska Gradina zasvijetlila punim sjajem, a za koju se vezuje i turistička valorizacija Klane.



U obraćanju je podsjetila i na projekt “Čuvajmo zdravlje” koji će svoj nastavak dobiti u rujnu i listopadu, projekta obnove Vatrogasnog doma, izgradnje dječjeg igrališta i fitness parka koji će započeti već ove jeseni te nastavka obnove prostora bivšeg kina Radnik.


Ističući odličnu suradnju s Primorsko-goranskom županijom, navela je zajedničke projekte poput obnove školske sportske dvorane, obnove Multimedijalnog centra i projekt novih tehnologija.


Načelnica je najavila nastavak postojećih projekata, poput katastarske izmjere, financiranje produženog boravka u školi, stranih jezika u vrtiću te školskog kombija, socijalnog programa i preventivnih pregleda te je najavila i nove, buduće projekte kao što je obnova unutrašnjosti kinosale, izgradnju groblja i natkrivenog boćališta, poziv za projekt Zaželi te projekt zamjene javne rasvjete koji će krenuti od jeseni.


– U razgovoru s jednim radijskim voditeljem čula sam jednu znakovitu rečenicu. Rekao mi je: “Mi iz grada uvijek smo mislili da je Klana tamo negdje, daleko u brdima, a sad se sve više čuje za Klanu, ljudi je sve više posjećuju, Klana je sad postala toliko bliska”.


To je cilj našega rada. Učiniti klanjski kraj idealnim mjestom za život, život po mjeri svake obitelji – riječi su kojim je klanjska načelnica zaključila svoj govor.


Najsvečaniji dio


Najsvečaniji dio sjednice svakako je dodjela godišnjih nagrada Općine Klana, koje su stanovnicima i ustanovama zaslužnim za osobit doprinos boljitku općine, uručili predsjednik Općinskog Vijeća Dušan Štemberger i načelnica Šarčević Grgić.



Nagradu je tako primio Nogometni klub Klana, vodeći nositelj sportske djelatnosti klanjskoga kraja, koji ove godine obilježava 90. godišnjicu od osnutka, a svoj je veliki rođendan obilježio osvajanjem lige i plasiranjem u viši rang.


Nagradu i priznanje na sjednici, uime NK Klana, ponosno je primio dugogodišnji predsjednik kluba Ivica Barak, dok je nagradu Boćarskog kluba Studena, drugu općinsku, također sportsku, nagradu primio predsjednik Kristijan Vlaše. BK Studena klub je koji ulaže velike napore da ostvari što bolje rezultate, a ove je godine bio itekako uspješan te je osvojio prvo mjesto u svojoj ligi.


Treća općinska nagrada uručena je Sonji Surini za izniman doprinos očuvanju mjesnog govora i tradicijskih običaja Lisca. Sonja Surina autorica je knjige “Lis’c unkrat” u kojoj na mjesnom govoru Lisca opisuje način života mještana, običaje, lokalitete i tradiciju, a tekst je popratila izvornim starim fotografijama s Lisca.



Ovom je knjigom od zaborava očuvala lisački govor, ali i velik dio tradicijske baštine.


Uz navedene, nagradu za svoje dosadašnje izvanredne rezultate tijekom osmogodišnjeg školovanja u Osnovnoj školi Klana primila je učenica generacije školske godine 2020./2021. Ariana Gauš.


Prisutnima se u ime nagrađenih obratio Ivica Barak, koji je ostalim nagrađenim laureatima čestitao na uspjehu i rezultatima i usput je zahvalio Komisiji za izbor i imenovanje, Općinskom vijeću te načelnici Željki Šarčević Grgić na dodijeljenim priznanjima i nagradama. Svečanu sjednicu čestitkama nagrađenim dobitnicima te zahvalom svim vijećnicima zaključio je Dušan Štemberger.


Marina Medarić: Županija će i dalje misliti na Klanu


Nagrađenim laureatima u ime Primorsko-goranske županije čestitala je i zamjenica župana Marina Medarić, koja se prisutnima obratila prigodnim riječima, čestitajući blagdan Sv. Roka i Dan Općine Klana te prenoseći usput pozdrave primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine



– Sigurna sam da je jako lijepo živjeti u ovoj zelenoj oazi, nadomak Rijeke i mora, s ugodnom klimom. Naravno, tomu ne bi bilo tako da ne promišljate o razvoju i infrastrukturnim projektima, a vidim da je u Klani puno toga dobrog relizirano kako bi ugodno živjeli.


Primorsko-goranska županija uvijek pokazuje jednu posebnu senzibilnost pogotovo prema brdsko-planinskom području i zadovoljna sam nizom zajedničkih, realiziranih te se radujem svim budućim projektima, rekla je Medarić.


Dodala je da su, prema realiziranim projektima, Općina Klana i Županija primjer dobre i uspješne suradnje te je obećala da će i ubuduće misliti na Klanu.