OI u Tokiju

Hrvatski vaterpolisti protiv Španjolske kreću po prvo mjesto u skupini: “Idemo na glavu ili na juriš”

Valentina Prokić

Ivica Tucak/Foto REUTERS

Ivica Tucak/Foto REUTERS

Samo želim da igramo dobro, da smo ovakvi kao u zadnje dvije utakmice i kakvi smo bili u pripremnom razdoblju, jer kad smo takvi, onda me apsolutno ne interesira tko će biti s druge strane – poručio je hrvatski izbornik Ivica Tucak



RIJEKA Hrvatska vaterpolska reprezentacija danas s početkom u 8.30 sati igra utakmicu posljednjeg, petog kola skupine B protiv Španjolske. Hrvatski vaterpolisti su već osigurali plasman u četvrtfinale olimpijskog turnira, no u dvoboju sa Španjolcima će odlučivati o prvom mjestu u skupini. Španjolska ima maksimalan broj bodova i njima odgovara i neriješen rezultat, no hrvatski izbornik Ivica Tucak i njegovi odabranici nakon dviju sjajnih pobjeda nad Crnom Gorom i Srbijom najavljuju pohod na vrh poretka u skupini.


– Ići ćemo na pobjedu, tu nema tajne. Imali smo u prošlosti problema sa Španjolskom, a ova utakmica je s jedne strane nebitna jer rješava pitanje prvog mjesta, ali možda bude bitna. Nismo se bavili kalkulacijama, ali ukoliko bude bitna, idemo na glavu ili na juriš. Iz druge skupine nas u četvrtfinalu čekaju Mađarska, Grčka, Italija ili SAD. Amerikanci igraju fenomenalno, izgubili su dobivene utakmice od Mađarske i Italije. Šta je bolje, ne znam, samo želim da igramo dobro, da smo ovakvi kao u zadnje dvije utakmice i kakvi smo bili u pripremnom razdoblju, jer kad smo takvi, onda me apsolutno ne interesira tko će biti s druge strane – poručio je hrvatski izbornik Ivica Tucak.


Obradoviću predah


Utakmicu protiv Španjolske, prema najavama izbornika, prekočit će iskusni Paulo Obradović, koji je vrhunski odigrao protiv Srbije unatoč ozljedi rebara te mu je odmor prijeko potreban.




– Prošli smo skupinu, ali ima još dosta posla ispred nas. Sada opet zapravo počinje prvenstvo. Protiv Španjolske idemo na pobjedu kao i u svakoj utakmici dosad jer ona nosi prvo mjesto u skupini. Španjolska je vrhunska ekipa koja će isto htjeti pobijediti, ali njima odgovara za prvo mjesto i neriješeno. Mi se nećemo predati, vidjeli smo da možemo, igramo iz utakmice u utakmicu sve bolje i nadam se da ćemo tako i nastaviti – dodao je kapetan Hrvatske vrste Andro Bušlje.


Međusobni susreti Hrvatske i Španjolske na prošla dva velika natjecanja idu u korist Španjolske, koja je slavila u polufinalu prošle godine na Europskom prvenstvu u Budimpešti, a prije dvije godine također u polufinalu Španjolci su bili uspješniji na svjetskoj smotri. Ako je riječ o Igrama, u Atlanti 1996. Španjolska je pobijedila u finalu, četiri godine kasnije bili su uspješniji u četvrtfinalu, u Brazilu su slavili u trećem kolu. Na pripremnom turniru za OI u Budimpešti u lipnju Hrvatska je ostvarila pobjedu, no to je bio pripremni turnir…


Slaba točka


– Moramo analizirati Španjolce i odigrati najbolje što možemo. Dobro se poznajemo. Pobijedili su nas na prošla dva velika natjecanja. Trebamo pokušati ispraviti greške i vjerujem da možemo odigrati još jednu pravu utakmicu – mišljenja je hrvatski vratar Marko Bijač.
Hrvatska ima svog Španjolca, iskusnog Xavija Garciju, koji je u hrvatskoj reprezentaciji debitirao prije pet godina na OI u Rio de Janeiru. Garcia je najavio oproštaj nakon OI-a u Tokiju, koje su mu već pete u karijeri jer tri je puta igrao za Španjolsku, u Ateni, Pekingu i Londonu. No, s druge strane Španjolci imaju Felipea Perronea, rođenog u Rio de Janeiru, koji je hrvatski zet. Tijekom igranja u dubrovačkom Jugu Perrone se oženio za Korčulanku, a veliki je prijatelj riječkog centra Josipa Vrlića.


Španjolci su jedna od najuigranijih reprezentacija. Razlog je vrlo jednostavan jer od njih 13, čak 11 igra u Barceloneti, koju će nakon Igara preuzeti Elvis Fatović, australski izbornik. Ovo čime najviše zadaju glavobolje svojim protivnicima je tzv. M-zona, vrsta plitke obrane koja je nezgodna za sve koji igraju protiv Španjolaca s jakim centrima. Brzi su, agresivni i uz izuzetak iskusnih igrača poput Perronea, Famera i vratar Lopeza – mladi.