Prvi gost Studija 20A

VIDEO Marko Filipović o prvih 45 dana mandata: ‘Oni koji ne budu mogli pratiti ritam, morat će naći nova radna mjesta’

Portal Novilist.hr

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ponosan sam ipak da nismo startali u mandat kao Zagreb i Split, gdje je bilo uhićenja. To je dokaz da smo radili fer i pošteno. I kod nas je bilo policijskih izvida, ali neke nezakonitosti i nelogičnosti nisu nađene", izjavio je Filipović.



Novi riječki gradonačelnik, SDP-ov Marko Filipović otkrio nam je da je jedan od prvih zadataka s kojima se morao suočiti bilo stanje gradskih financija.


“Proračun je stabilan i za prvih šest mjeseci je u plusu za više od 30 milijuna kuna, o čemu će vijećnici raspravljati u rujnu. Svoje obveze smo sveli na plaćanje u roku 30-ak dana, što je prije bilo itekako više. Stabilnost je uspostavljena i nastojimo sve račune platiti na vrijeme, a uspostavili smo i punu transparentnost proračuna, pa je utrošak svake kune vidljiv preko aplikacije”, poručio je Filipović u velikom video razgovoru za Novi list, kojeg je vodila novinarka Aneli Dragojević Mijatović, dok je za produkciju zadužen Mateo Levak.


On je vođen u Studiju 20A, novouređenom prostoru naše redakcije, iz kojeg će odsad krenuti redovito emitiranje vlastite novolistovske videoprodukcije. U punom obujmu, video sadržaji Novog lista trebali bi krenuti od rujna.


Novi ritam




U polusatnom razgovoru Filipović je otkrio s kim je obavio prve sastanke po stupanju na dužnost, ali i potvrdio da se redovito čuje s dojučerašnjim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom.



“Mi smo u kontinuiranom kontaktu, da. Bilo bi glupo od mene da ne iskoristim iskustvo koje on ima. On je tu bio 21 godinu i obilježio je političku scenu Rijeke, a njegovo znanje i iskustvo su dragocjeni”, prokomentirao je Filipović odnos s Obersnelom.


Kaže i da je odradio sastanke sa svim pročelnicima i direktorima gradskih trgovačkih društava i komunalnih poduzeća.


“Jasno sam istaknuo koji su nam programski ciljevi i rekao da će svi, koji ne budu mogli pratiti novi ritam, morati naći nova radna mjesta. Ponosan sam ipak da nismo startali u mandat kao Zagreb i Split, gdje je bilo uhićenja. To je dokaz da smo radili fer i pošteno. I kod nas je bilo policijskih izvida, ali neke nezakonitosti i nelogičnosti nisu nađene”, izjavio je Filipović.


Njegova administracija također razmišlja o smanjenju broja gradskih odjela i povećavanju brzine i efikasnosti, no ne vjeruje da će se to dogoditi do kraja ove godine. Broj zaposlenih sigurno će, dodaje, pasti sa sadašnjih 516, a u idućih par godina u mirovinu odlazi čak stotinjak ljudi iz sustava.


Gradnja stanova


Otkrio je Filipović i još neke detalje iz svojeg ključnog predizbornog obećanja – gradnji tisuću stanova u Rijeci tijekom mandata. Kaže kako trenutno upijaju najbolja iskustva Beča i Ljubljane, te kako dobar dio novih stanova neće ići u prodaju, već u – najam.


Bilo je govora i o urušavanju rejtinga SDP-a, te predviđanjima analitičara kako će Možemo! uskoro istisnuti SDP s mjesta druge političke snage u državi.


“Analitičari  su predviđali da ni ja ni Komadina nećemo dobiti izbore, pa smo ih dobili. Peđa Grbin je moj prijatelj, koji vodi stranku u trenutku koji nije nimalo lak za socijaldemokraciju na europskoj razini. I dalje vjerujem da je SDP snaga koja ovo društvo može pokrenuti prema naprijed, kao i da će veliki gradovi biti ključ promjene na idućim parlamentarnim izborima”, zaključio je Filipović.


Foto galerija: Novi list TV: Marko Filipović prvi gost Studija 20A Foto: Marko Gracin