SVE OTVORENO

PGŽ na pola puta do novih izbora! Neizvjestan je ishod i današnjeg, drugog pokušaja konstituiranja Županijske skupštine

Barbara Čalušić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Dan uoči drugog pokušaja nije istaknut niti jedan službeni prijedlog za predsjednika Skupštine. Prilično je izvjesno da SDP-ova koalicija neće predložiti Lorisa Raka, dok se kod oporbe, koja još uvijek u svojim redovima ima 24 vijećnika, spominju razne kombinacije



RIJEKA – Danas će u Opatiji biti održana druga po redu konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije. Riječ je zapravo o drugom, od moguća tri pokušaja konstituiranja županijskog predstavničkog tijela čije formiranje prije tri tjedna nije uspjelo s obzirom na to da prijedlog relativne većine u Skupštini, koju drži koalicija predvođena SDP-om i koja je predlagala svog Lorisa Raka za predsjednika Skupštine, nije dobio većinu glasova.


Možemo! čeka sjednicu


Za Raka je tako glasalo 17 vijećnika koalicije SDP-PGS-IDS-HSU-HSS-a te troje nezavisnih vijećnika s liste Ive Rinčić. Njihov glas iznenadio je mnoge s obzirom na njihov izričit stav o nekoaliranju sa SDP-om i HDZ-om koji su isticali tijekom kampanje, no nakon podrške Raku, nezavisni su poručili da nikomu nisu dali bjanko-podršku te da SDP-ova koalicija, kojoj će i ovaj put do većine nedostajati četiri glasa, ne treba računati na njihov glas ubuduće.


Protiv prijedloga SDP-ove koalicije na prošloj su sjednici glasovala petorica vijećnika Unije Kvarnera i Akcije mladih te dvojica vijećnika Mosta dok je 12 vijećnika HDZ-a i dvoje vijećnika Možemo! bilo suzdržano.




Dan uoči drugog pokušaja konstituiranja Županijske skupštine nije istaknut niti jedan službeni prijedlog za predsjednika Skupštine. Prilično je izvjesno da SDP-ova koalicija ovaj put neće predložiti Lorisa Raka dok se u redovima oporbe koja još uvijek u svojim redovima ima 24 vijećnika kao moguće spominju razne kombinacije.


Orjen Petković, vijećnik platforme Možemo!, koja je u gradskom vijeću zajedno s Akcijom mladih omogućila sastavljanje vijeća, potvrdio je da nije dobio nikakav službeni prijedlog za izbor predsjednika Skupštine te da će Možemo! svoju odluku o eventualnoj podršci SDP-ovoj koaliciji donijeti danas na sjednici kada prijedlozi kandidata za predsjednika budu poznati.


– Jedino što vam mogu reći jest da se županijski vijećnici Možemo! ne misle kandidirati za predsjednika Skupštine, odnosno da ni kolegica ni ja nemamo takve ambicije. Nama je svakako želja da se Skupština konstituira i počne s radom, no dosad nismo dobili nikakav službeni prijedlog kandidata za predsjednika Skupštine tako da o našoj eventualnoj podršci nekomu od kandidata možemo govoriti samo kad vidimo službene prijedloge. Posebno nakon prošle sjednice Županijske skupštine i podrške nezavisnih tadašnjem prijedlogu relativne većine, jasno nam je da je u sadašnjoj situaciji jako teško davati bilo kakve prognoze, istaknuo je Petković.


Pavelinih 2+2


Marko Boras Mandić iz Unije Kvarnera jučer se nije htio izjašnjavati o mogućoj podršci SDP-ovoj kolaciji, ali je ostavio otvorenu mogućnost da oporba istakne svoj prijedlog kandidata za predsjednika Županijske skupštine.


No zato je Leo Pavela, vijećnik Mosta, odmah iznio kombinaciju za koju kaže da će danas tražiti službenu podršku od 24 oporbena vijećnika. Prema njegovim riječima, prijedlog prema kojem bi pola mandata Županijskom skupštinom predsjedao bivši dožupan Zlatka Komadine Marko Boras Mandić, a drugu polovicu sam Pavela, ima načelnu podršku čak 22 vijećnika iz oporbe.


– Naš bi prijedlog bio dva plus dva tako da bi prvi dio mandata predsjednik Skupštine bio Marko Boras Mandić, a ostatak mandata tu bih funkciju obnašao ja. Imamo povratne informacije da bi taj prijedlog podržala većina, a to je s 24 vijećnika definitivno oporba u Županijskoj skupštini. Konkretno 22 vijećnika iz oporbe izjasnila su se da bi podržala takav prijedlog koji ćemo definirati u četvrtak uoči same sjednice, kaže Pavela.


Ne uspije li današnje konstituiranje Skupštine, prije raspisivanja novih izbora za Županijsku skupštinu preostaje još jedan pokušaj biranja njezina predsjednika te sjednica mora biti sazvana u narednih mjesec dana.


Rinčić: Naš je stav jasan, moramo početi raditi


Nezavisna županijska vijećnica Iva Rinčić, koja je na prošlom pokušaju konstituiranja Županisjke skupštine zajedno s još dvojicom svojih kolega podržala SDP-ov prijedlog Lorisa Raka za predsjednika Skupštine, dok je kao gradska vijećnica s još troje svojih kolega u gradskom vijeću glasovala protiv prijedloga Ane Trošelj za predsjednicu, jučer je poručila da je stav nezavisnih vijećnika s njezine liste jasan.


– Naš smo stav jasno najavili i ne odustajemo od njega. Dok drugi rade, mi smo izgubili još mjesec dana. Krajnje je vrijeme da počnemo raditi i pokrenemo ovu županiju, poručila je Rinčić.