Tako to rade Kinezi

U samo jedan dan izgradili deseterokatnicu spremnu za useljenje

Tihomir Ivka

Foto: YouTube

Foto: YouTube

Ova nezamisliva brzina gradnje, posebno ako gledamo iz naše hrvatske perspektive, bazirana je na inovaciji nosećih ploča B-Core, snažnog strukturnog materijala deset puta lakšeg od betona koji se sastoji od dvije čelične ploče pričvršćene cijevima vrlo tankih stijenki



Zgrade bazirane na čeličnim konstrukcijama nisu nikakva novost, no činjenica jest da njihova izgradnja u principu, posebno kad govorimo o visokim zdanjima, ne traje bitno kraće od podizanja zgrade od armiranog betona.


No, zahvaljujući inovaciji kineske građevinske tvrtke Broad Group, čini se da smo na pragu revolucije u stanogradnji. Naime, ovih je dana tvrtka uspjela za samo jedan dan, od temelja do vrha izgraditi čeličnu stambenu deseterokatnicu i to potpuno opremljenu, spremnu za useljenje. Preciznije, trebalo im je tek nešto više, 28 sati i 45 minuta što je zabilježeno i na videu koji su objavili na YouTube kanalu.


Ova nezamisliva brzina gradnje, posebno ako gledamo iz naše hrvatske perspektive, bazirana je na inovaciji koju su u Broadu razvijali godinama dok nisu došli do zadovoljavajućeg rezultata. Zheng Yue, čovjek koji je utemeljio tvrtku krajem osamdesetih godina, u početku specijaliziranu za izradu sustava za hlađenje i bojlera, bio je od sredine 90-ih opsjednut iskustvom posjeta pogonu za izradu aviona u Americi gdje je vidio materijal koji je zaokupio njegov pažnju nakon što ga je imao priliku držati u rukama. Riječ je bila o panelu od 1,5×1,5 metara desetak centimetara debljine od nehrđajućeg čelika kakav se koristi kao oplata, odnosno vanjski štit, na svemirskim letjelicama. Panel s dvije vrlo tanke ploče povezane nizom saćastih cijevi bio je vrlo čvrst, a gotovo da nije imao težine kad ga je primio u ruke. Pala mu je na pamet ideja da bi takvu strukturu mogao primijeniti u građevinarstvu. Američki domaćini pokušali su ga razuvjeriti jer je izrada takve konstrukcije jednostavno preskupa. No, krucijalnom izmjenom skupih saćastih profila običnim kružnim, te tehnologijom spajanja s pločama bakrenim varom, Zheng Yue je stigao do svog cilja uz prihvatljivu cijenu.




Dobio je ploču koju je nazvao B-Core, snažni strukturni materijal koji se sastoji od dvije čelične ploče pričvršćene cijevima vrlo tankih stijenki. Razmak između cijevi ispunjen je kamenom vunom za toplinsku izolaciju. Primijenjena na građevinsku strukturu, B-Core ploča je 10 puta lakša od betona, što temeljno iskorjenjuje opasnost od potresa. Antikorozivne performanse ploče sto puta su učinkovitije od ugljikovih čelika. Životni vijek je gotovo neograničen.


Kad imate tako čvrst i lagan materijal, sve ostalo u izgradnji jedne zgrade postaje lakše. Broad zgrade su montažne, zapravo se izrađuju unaprijed u pogonima, sklapaju na inteligentan način da svaki modul kad se sklopi ima veličinu standardnog kontejnera, što omogućava korištenje postojećih načina prijevoza bilo gdje u svijet i eliminira transportne probleme, uobičajene kod izgradnje velikih građevinskih zahvata.


I to nije samo gola konstrukcija. Svaki modul od nehrđajuće konstrukcije uključuje ožičenje, izolaciju, ostakljenje i ventilacijske sustave. Moduli se pričvršćuju jedni na druge sustavom vijaka. Zatim  se povezuju na struju i vodu i spremni su za useljenje.


Iz Broad Grupe kažu da je ovako konstruirana zgrada trajna, otporna na potrese i kao što je složena može biti po potrebi i rastavljena. Broad već, sudeći po primjerima s njihove stranice, ima iza sebe niz projekata koji pokazuju da ovaj sustav funkcionira od obiteljskih katnica, preko velikih hotela, bolnica, tvorničkih pogona, pa sve do visokih nebodera. Koliko su sigurni u laganu konstrukciju od čvrstih čeličnih panela, govori i činjenica da smatraju kako bi na ovaj način mogli napraviti sigurnu zgradu od 200 katova što otprilike odgovara broju katova Burj Khalife u Dubaiju, najviše zgrade na svijetu koja je građena pet godina i koštala je 1,5 milijardu dolara.


Zgrade Broad Grupe ne bi trebale biti toliko skupe. Na svojoj stranici Broad Group je objavio fotografiju nove zgrade i uz ukupnu kvadraturu od 2948 istaknuo cijenu zgrade od 2 948 000 dolara, što će reći da cijena po kvadratu u ovoj zgradi iznosi ravno 1000 dolara, odnosno 840 nama bližih eura. Piše i da u tu cijenu nije uključena isporuka. Kineskim čudima nikad kraja, ne bi nas ni čudilo da se ovakvu zgradu može naručiti online kao što poštom naručujemo svakodnevne tehnološke i ostale sitnice iz Kine.


U nastavku pogledajte sve faze podizanja deseterokatnice u manje od 29 sati.