Tri glazbena dana

Trg Kamplin glavna pozornica Krk Music Festa

Mladen Trinajstić

Foto TZG Krk

Foto TZG Krk

​Prvu večer nastupa Nina Flamenco uz pratnju gitarista Gorana Žegarca i slovenskog plesača flamenka Mitje Obeda, nedjelju će obilježiti nastup klape Tramuntana, a ponedjeljak Jelena Radan i njezin fado



Nastavljajući praksu prigodnog obilježavanja Svjetskog dana glazbe, krčki turistički djelatnici osmislili su i pripremili niz događanja kojima će već krajem ovog tjedna biti obilježen program Krk Music Festa.


Treće, »oživljeno« izdanje manifestacije koja je lani izostala zbog epidemioloških ograničenja, na trgove, rivu i ulice grada Krka vratit će već predugo odsutne glazbene i plesne sadržaje, predstavljanja različitih vrsta svirki te neke radioničke sadržaje u koje će se, poštujući propisana pravila i ograničenja, moći uključiti svi Krčani i njihovi gosti.


A oni će, osim u zabavnim programima, dobiti priliku i upoznati se s mnogim segmentima prepoznatljive, lokalne glazbeno-tradicijske, odnosno folklorne glazbe.


Glazbena šetnja




Kako su, najavljujući program Krk Music Festa, predstavili krčki gradonačelnik Darijo Vasilić i direktorica Turističke zajednice Grada Krka Ivana Kovačić, trodnevni će festivalski program započeti u subotu 19. lipnja promenadnim nastupom Gradske glazbe Krk na Krčkoj rivi nakon čije će glazbene šetnje krenuti zbivanja u kojima će se izmjenjivati brojni domaći i gostujući izvođači.


Krčka folklorna društva tijekom sva tri dana na Veloj će placi predstavljati tradicionalne krčke plesove i glazbu koja je uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne baštine, a članovi Udruge sopaca otoka Krka, potpomognuti predstavnicima riječke podružnice Hrvatske glazbene unije i lokalnih čuvara maritimne baštine, obilježavanje Svjetskog dana glazbe uveličat će sopelaškim nastupom u tradicijskoj barci – gucu koji će ih provesti krčkom lukom.


Kreativni doprinos trodnevnom programu dat će i predstavnici udruge Muzika u koracima (Mook) koji će na Kamplinu priređivati glazbene radionice, jednako kao i članice udruge Rukotvorine Krk pod čijom će se dirigentskom palicom na Trgu sv. Kvirinana odvijati radionice izrade suvenira na temu glazbe i glazbala.


Mjesto radnje: Kamplin


– Onaj glavni, koncertni dio festivala donosi nam nastupe atraktivnih glazbenika na trgu Kamplin, prostoru koji odiše posebnim ozračjem i ambijentalnim skladom, ali i koji je najpogodniji i u svjetlu, nažalost i dalje važećih, protuepidemijskih ograničenja, zbog mogućnosti praćenja i kontroliranja broja posjetitelja, objasnila nam je Kovačić.


​Prve večeri Krk Music Festa nastupit će glazbenica Nina Flamenco uz pratnju gitarista Gorana Žegarca i slovenskog plesača flamenka Mitje Obeda, dok će već idućeg dana, odnosno tijekom nedjeljne večeri, isti trg ispuniti prepoznatljivi zvuci pjevačkih izvedbi članova klape Tramuntana.


Završna glazbena večer na Kamplinu, na sam Svjetski dan glazbe koji se obilježava 21. lipnja, Krčanima i njihovim gostima donosi pak glazbenu poslasticu u vidu koncertnog nastupa Jelene Radan i njezinih portugalskim fadom obojenih vokalnih izvedbi.


​Filmski program


​Kovačić i Vasilić, zadovoljni najavljenim »povratkom« zbavno-glazbenih programa u kalendar krčkog ljeta predstavili su nam i da će program 3. Krk Music Festa donijeti i nekoliko atraktivnih plesnih nastupa članova plesne skupine Flame, ali i povratak kinematografskih projekcija glazbenih filmova koji će ovog puta, umjesto u krčkom kinu, biti izvođene na otvorenom prostoru Scene Zidine, u dvorištu krčke škole.


Na programu će se naći »The Music of Silence«, biografski film o Andrei Bocelliju snimljen prema knjizi pjevačevih memoara, kao i film »The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years«, glazbeni dokumentarac nagrađen brojnim prestižnim nagradama.


Nije naodmet spomenuti i da će na glavnom gradskom trgu tijekom svih triju festivalskih večeri uz već spomenute folkloraše, članice i članove KUD-ova Vrh, Poljica i Kornić prolaznike i šetače zabavljati i program »DJ & SAX Live«, a na Trgu krčkih glagoljaša, gdje će biti izvođene plesne predstave, i nastupi DJ-a Alexa Sabatinija.


Besplatne ulaznice u krčkom TIC-u


Koncerti, filmske projekcije kao i plesne predstave bit će, u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama, izvođeni za ograničen broj posjetitelja koje će čekati sjedeća mjesta.


Stoga, ističu Kovačić i Vasilić, posjetitelje ćemo zamoliti da svoje besplatne ulaznice već tijekom ovog tjedna preuzmu u krčkom TIC-u jer će to biti jedini način da te redom besplatne programe zadržimo u okvirima sigurnog i epidemiološki prihvatljivoga.


Doznali smo i da će, nažalost, ove godine zbog tehničkih razloga i logističkih ograničenja izostati ona uz glazbu zapravo i najprepoznatljivija sastavnica Krk Music Festa – street food ponuda, odnosno na krčkoj rivi dosad uvijek postavljeni food-truckovi s internacionalnom ponudom kvalitetne ulične hrane.


– Ipak, i tu smo zajedničkim trudom s našim lokalnim ugostiteljima nastojali, a vjerujem i uspjeli iznaći nadomjestak nedostajućim sadržajima koji će se ogledati u posebnoj ponudi lokalnih restoratera koji će ljubiteljima dobrog ića i pića ponuditi neke svoje, tom događanja prilagođene, gastroadute, napomenula je direktorica TZG-a Krka Ivana Kovačić.