PROLJEĆE/LJETO 2021

Nova kolekcija hrvatskog brenda Minami: Lanene haljine i hlače za savršene ljetne dane

Karmen Bosnić

Foto: Luka Smuk

Foto: Luka Smuk

Mame od ove sezone na izbor imaju dvije lanene haljine s volanima u ružičastoj i u boji mente, te praktičnu platnenu torbu velikih dimenzija, s držačem za prostirku za vježbanje koja je čini dodatno funkcionalnom

Hrvatski brend Minami prošle je godine u vrijeme lockdowna pokrenula Željka Šafran, konstruktorica s dugogodišnjim iskustvom u tekstilnoj industriji. Novi brend ubrzo je postao među djevojčicama poznat po odjeći od razigranog tila i ugodnog pamuka, lepršavim volanima i tkaninama veselih motiva koji su krasili haljinice i jakne najčešće u crnoj, bijeloj i ružičastoj boji.



Nova, druga po redu kolekcija koju je dizajnirala, skrojila i sašila osnivačica Minamija u potpunosti je odrazila vrijeme u kojem živimo – uz majice, hoodice i haljinice, kupiti su se mogle i limitirane »social distance majice«, kao i maske za djecu i odrasle.


minami

Željka Šafran sa kćeri Minom


KAPE, ŠALOVI, KRAGNE


Poseban naglasak u toj kolekciji bio je stavljen na dodatke kao što su pamučne kape s logom u nekoliko boja, ručno štrikani šalovi u crnoj, bijeloj i magenta boji, te bijele kragne za mame koje su mogle kombinirati s drugim odjevnim predmetima iz svog ormara.



S obzirom na to da su prve, a i druge reakcije bile pozitivne, Željka je najavila da na proljeće planira proširiti kolekciju i odjevnim predmetima za dječake. Rečeno-učinjeno i k tome još obogaćeno iznenađenjem za mame.


PASTELNE BOJE


U ponudi brenda Minami za proljeće i ljeto 2021. nalaze se tako dvije haljine i jedna praktična torba za mame, odjeća za djevojčice, ali i nekoliko uniseks odjevnih predmeta koje mogu nositi i dječaci.


Dominiraju pastelne boje, ponajviše ona ružičasta i boja mente, dok je lan materijal koji vodi glavnu riječ. Nježan, ugodan na koži i savršen za ljetne dane, odlično se uklopio u ovu kolekciju haljinica, suknji, uniseks hlača i majica koje će rado nositi i dječaci i djevojčice.



Tu je i nezaobilazna pamučna felpa za klince, dok mame na izbor imaju dvije lanene haljine s volanima, također u ružičastoj i u boji mente, te praktičnu platnenu torbu velikih dimenzija, s držačem za prostirku za vježbanje koja je čini dodatno funkcionalnom.




MALE SERIJE


Ono po čemu se Minami dodatno ističe je i to što se odjeća izrađuje po narudžbi kako bi se izbjegla prekomjerna proizvodnja, u maloj radionici u Hrvatskom zagorju, a svi se modeli mogu pogledati i naručiti putem Instagrama na profili @minamimagic.


Ove godine dizajnerica je otišla korak dalje te je kolekciju podignula na novu razinu održivosti koristeći takozvane »deadstock tkanine«, odnosno viškove tkanina iz tvornica.



– Ne stvaramo velike količine robe. Ona se radi u malim serijama, uglavnom po narudžbi. Usto, sve se proizvodi u našem malom studiju u Zagorju gdje je cijela priča i nastala. Tu radimo i tisak, krojenje i šivanje, tako da je cijela priča, kad je proizvodnja u pitanju, ostala na lokalnoj razini, kaže.




LEPRŠAVO I SLOJEVITO


Na prvo mjesto Željka stavlja udobnost i kvalitetu jer smatra da odjeća takvih karakteristika omogućuje nesmetano uživanje u danu.
– Naši su krojevi i dizajn nešto drukčiji od klasične dječje odjeće koju viđamo u trgovinama. Izrađujemo krojeve koji ne prate tijelo strogo, nego su uglavnom lepršavi i poprilično slojeviti što ih čini zabavnima za nošenje.


Svaki model je unikatan i razvijan s posebnom pažnjom kod biranja tkanina kako bi djeca mogla bez ograničenja uživati svakog dana. Modeli su kreirani s puno truda i ljubavi kako bismo zadovoljili očekivanja nove generacije roditelja koji žele kvalitetu ispred kvantitete, vođeni i idejom da je kreativnost najmlađih važno razvijati od malih nogu, a ima li išta ljepše od toga kad sami odaberu što će odjenuti, dodaje.




KVALITETNO I ODRŽIVO


Na ideju o stvaranju brenda Minami, Željka je došla nakon što je postala mama.



– Gledajući kako Mina raste, shvatili smo da želimo stvoriti kvalitetnu, udobnu, lako održivu, a istodobno drukčiju odjeću, kaže Željka je čija Mina s prijateljicom Jelenom Mikulec predstavila i ovu novu Minami kolekciju spremno pozirajući fotografu Luki Smuku tijekom pripreme kampanje.




__


Snimio: Luka Smuk