Lokalni izbori 2021.

Tomislav Tomašević raste, Miroslav Škoro sada ulazi u drugi krug. HDZ vodi u Osijeku, Puljak vodeći u Splitu

Portal Novi list, Hina

Miroslav Škoro je prestigao Jelenu Pavičić Vukičević i sada ulazi u drugi krug s Tomislavom Tomaševićem koji ima 44,01 posto podrške birača. Škoro sada ima potporu 12,23 posto, a Jelena Pavičić Vukičević 12,09 posto.



Nešto poslije 21 sat Državno izborno povjerenstvo objavilo je prve neslužbene rezultate lokalnih izbora u svih 555 općina i gradova, za 20 županija i Grad Zagreb. U tri najveća grada potvrđeni su lideri koje su predvidjele ankete, ali postotci su nešto drugačiji. U Zagrebu uvjerljivo Vodi Tomislav Tomašević (Možemo!) sa 40,68 posto , a u Osijeku HDZ-ov Ivan Radić, dok je nešto neizvjesnija borba u Splitu, gdje zasad najviše glasova birača ima Ivica Puljak sa 28,77 posto…


U Zagrebu će u drugom krugu, kako stvari stoje, Tomaševiću na megdan izići Jelena Pavičić Vukičević, koja je trenutno ima nešto više od 16 posto podrške. U Splitu će se za fotelju gradonačelnika natjecati Ivica Puljak i HDZ-ov Vice Mihanović. U Osijeku će se HDZ-ovom kandidatu Ivanu Radiću, prema sadašnjem stanju prebrojenih glasova, suprostaviti Berislav Mlinarević iz Domovinskog pokreta.


Foto galerija: Tomašević slavi! Foto: Davor Kovačević


NOVO! 00:21Premijer Andrej Plenković objavio je da je HDZ ponovo na izborima pokazao da je najjači u Hrvatskoj.




NOVO! 00:08Miroslav Škoro je objavio svoj ulazak u drugi krug i pobjedu na izborima.


NOVO! 23:59 – Na lokalnim izborima za županijske skupštine HDZ vodi u 14 izbornih jedinica, SDP u tri, a Možemo!, IDS, nezavisna lista nositelja Matije Posavca i nezavisna lista Damira Bajsa u po jednoj izbornoj jedinici.


NOVO! 23:44 – Tomislav Tomašević se obratio biračima i pozvao ih da glasaju za njega u drugom odlučujućem krugu izbora za gradonačelnika Zagreba.


NOVO! 23:26 – Prema privremenim rezultatima lokalnih izbora u Istarskoj županiji 47,06 posto glasova za župana dobio je IDS-ov kandidat i dosadanji gradonačelnik Pule Boris Miletić, a slijedi ga SDP-ov kandidat Danijel Ferić s 21,92 posto. Kandidati IDS-a za gradonačelnike prošli su u prvom krugu u Novigradu, Labinu, Rovinju, Bujama i Poreču, u Pazinu će IDS-ov kandidat Renato Krulčić u drugi krug zajedno sa Suzanom Jašić iz platforme Možemo! dok je u Umagu uvjerljivo pobijedio dosadašnji čelni čovjek ovoga grada, SDP-ov kandidat Vili Bassanese. IDS-ov rezultat je loš u gradu Buzetu i u Vodnjanu gdje su IDS-ovi kandidati poraženi te IDS nakon duge vladavine neće više voditi ta dva grada.


NOVO! 23:20 – “Rezultati za kandidatkinju za gradonačelnicu su takvi kakvi jesu. Nisam uspjela, što mi je bio cilj, ući u drugi krug. Međutim, nije mi žao, okupili smo izvrsnu ekipu”, rekla je Vesna Škare Ožbolt, koja nakon obrađenih gotovo 60 posto biračkih mjesta, ima 5,21 posto glasova za gradonačelnicu, te 4,46 posto glasova za Gradsku skupštinu.


NOVO! 23:08 – Joško Klisović, kandidat SDP-a, čestitao je Tomislavu Tomaševiću na ulasku u drugi krug “sa stvarno premoćnim brojem glasova”.
– Raduje me da je jedan od dva kandidata promjena ušao u drugi krug, rekao je Kliović, a potom zahvalio na pomoći svim članovima svoga stožera.  Rezultat je takav kakav jest, rekao je, “a ono što je važno je da mi kao SDP želimo promjene u ovom gradu. Zato pozivam sve ljude koji su podržali mene da podrže gospodina Tomaševića u drugom krugu. Sudjelovati ćemo u donošenju promjena u Gradu Zagrebu, rekao je Klisović.


NOVO! 22:50 – Zlatko Komadina vodi u Primorsko-goranskoj županiji ispred Garija Cappellija, ali je izvjestan drugi krug izbora za župana.


NOVO! 22:40 – Miroslav Škoro je prestigao Jelenu Pavičić Vukičević i sada ulazi u drugi krug s Tomislavom Tomaševićem koji ima 44,01 posto podrške birača. Škoro sada ima potporu 12,23 posto, a Jelena Pavičić Vukičević 12,09 posto.


NOVO! 22:30 – Pred jednom od najuvjerljivijih pobjeda na lokalnim izborima nalazi se HDZ-ov Ivan Anušić, koji ima podršku 61,92 posto birača za osječko-baranjskog župana. Daleko iza njega na drugom mjestu je Vesna Vučemilović (DP) sa 19,02 posto.


NOVO! 22:27 – SDP se i u Zagrebačkoj županiji nalazi pred porazom, iako je izgledan drugi krug. Tamo je u utrci za zagrebačkog župana u vodstvu HDZ-ov Stjepan Kožić s 45,45 posto glasova, a SDP-ovog Mihaela Zmajlovića trenutno podržava 28,83 posto birača.


NOVO! 22:22 – Po svemu sudeći splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu neće nauditi afera sa spaljivanjem seta na snimanju filma “Omen 666”. Trenutno HDZ-ov župan ima potporu 38,17 % birača i prilično uvjerljivo vodi ispred drugog političkog veterana, SDP-ovog Ranka Ostojića, koji ima  podršku 18,46 posto birača. “Djela očito govore” i više nego dovoljno.


NOVO! 22.12 – Prema trenutnom stanju stvari, raste postotak birača koji su podržali Tomislava Tomaševića. U ovom trenutku, stoji na stranici Državnog izbornog povjerenstva, njega za gradonačelnika podržava 42,46 posto birača. Rezultat Jelene Pavičić Vukičević, pak, ponešto je pao, sa 16,57 posto na 13,31 posto. Također, raste postotak birača koji su podržali platformu Možemo u utrci za mjesta u Gradskoj skupštini. Trenutačno je na 39,41 posto.


NOVO! 22.09 – Predsjednik hrvatske građanske stranke (HGS) Željko Kerum koji je po izlaznim anketama na trećem mjestu  i nije se plasirao u drugi krug izbora za splitskog gradonačelnika čestitao je prvoplasiranom Ivici Puljku iz stranke Centar i Vici Mihanoviću iz HDZ-a.  “Puljak i Mihanović najvjerojatnije idu u drugi krug i ja im čestitam,” poručio je Kerum u izjavi novinarima u izbornom stožeru HGS-a u nedjelju navečer. Kako je rekao, predizborna kampanja bila je usmjerena protiv njega i on je bio “obilježen čovjek”. “Da sam ušao u drugi krug to bi značilo četiri intervjua o Kerumu na kokainu, a ja u životu nisam zapalio cigaretu, a kamoli konzumirao kokain, a vi svi pišete ‘Kerum narkomanu’ – koji narkoman, ja pijem vino i rakiju,” rekao je Kerum.


NOVO! 22.03 – Kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti za gradonačelnicu Zagreba Jelena Pavičić Vukičević sigurno ulazi u drugi krug s Tomislavom Tomaševićem i očekujemo da će pobijediti, izjavila je u nedjelju, nakon prvih neslužbenih rezultata izbora, članica stranke Mirka Jozić. “Kao što sam i pretpostavila, da će kako vrijeme bude prolazilo naš postotak rasti, mislim da je Jelena Pavičić Vukičević sigurno u drugom krugu”, izjavila je Jozić koja je i kandidatkinja na listi za zagrebačku Gradsku skupštinu. Jozić očekuje pobjedu Pavičić Vukičević u drugom krugu, jer bi trebala dobiti glasove birača Miroslava Škore, Davora Filipovića i svih drugih protukandidata. “Očekujemo podršku Davora Filipovića i Miroslava Škore i svih drugih protukandidata, tako da će biti jako tijesno u drugom krugu i očekujemo pobjedu. Mislim da smo je zaslužili sa svim onim što smo do sada radili”, poručila je Jozić.


NOVO! 21:55 – U utrci za Gradsko vijeće Osijeka, prema prvim privremenim rezultatima, lista HDZ-a dobila je 39,44 posto podrške, lista Domovinskog pokreta i MOST-a 18,11 posto, lista SDP-a 17,17 posto, lista platforme MOŽEMO 7,21 posto, lista Vladimira Šišljagića 6,81 posto te lista HNS-a, HSS-a i Reformista 5,28 posto podrške birača.”


NOVO! 21:54Darko Milinović u ovom trenutku gubi mjesto ličko-senjskog župana.


NOVO! 21:52IDS je pred drugim krugom u Puli i Istarskoj županiji, a Radmir Čačić možda više neće biti varaždinski župan.


NOVO! 21:45Župan sisačko-moslavački Ivo Žinić koji je zbog nekretninskih afera morao odstupiti iz HDZ-a je pred teškim porazom.


NOVO! 21.35 – Danijela Dolenec iz platforme Možemo komentirala je prve prijevremene rezultate: “Izlazne ankete su pokazivale nešto više postotaka, no prvi privremeni rezultati jesu u skladu s tendom koji je pokazan tijekom kampanje. Zadovoljni smo. Friški podaci daju nam nešto manje postotke, ali i po jednim i po drugim čini se da ćemo moći formirati većinu u Skupštini, ali svakako ćemo tražiti širu podršku u Skupštini. Nacionalna vlast? Ajmo vidjeti rezultate u Zagrebu, ali očekujemo da ćemo svugdje gdje smo izišli ući u gradska vijeća, što bi trebao biti dobar temelj za dalje. Osim stabilne većine u Skupštini, trebamo promijeniti model upravljanja u Zagrebu i bit ćemo posvećeni tom cilju. Shvaćam ono što je pred nama kao upravljanje proimjenama, ali prvi cilj je reustroj gradske uprave.


NOVO! 21.28 – Prema prvim privremenim rezultatima za Gradsku skupštinu Grada Zagreba, politička platforma Možemo dobija 37,26 posto podrške, stranka MB 365 14,16 posto, HDZ, HSLS, HSU dobijaju 11,08 posto, DP, i Zelena lista s nositeljem Miroslavom Škorom 10,27 posto, SDP ima 8,7 posto, a MOST 5,3 posto. Svi ostali trenutačno su ispod izbornog praga.


NOVO! 21.27 – U utrci za Gradsko vijeće Splita, prema prvim privremenim rezultatima, lista ivice Puljka dobija podršku 21,46 posto birača. HDZ je podržalo 20,86 birača, HGS Željka Keruma dobio je 11,73 posto glasova, lita SDP-a 10,92 posto,
lista platforme Možemo 10,39 posto, lista MOST-a 7,33 posto, Tomislav Mamić – kandidat grupe birača ima 6.08 posto glasova. Svi ostali trenutačno su ispod izbornog praga.


Grad Zagreb


Tomislav Tomašević (Možemo!) – 40,68 posto


Jelena Pavićević Vukićević (Bandić Milan365) – 16,57 posto


Davor Filipović (HDZ) – 11,03 posto


Miroslav Škoro (Domovinski pokret) – 10,44 poto


Joško Klisović (SDP) – 7,61 posto


Vesna Škare-Ožbolt (nezavisna) – 5,44 posto


Zvonimir Troskot (Most) – 3,42 posto


Davor Nađi (FOKUS) – 2,22 posto


Anka Mrak Taritaš (GLAS, Demokrati) – 0,83


Željko Tokić – 0,18 posto


Grad Osijek


Ivan Radić (HDZ) – 39,68 posto


Berislav Mlinarević (DP) – 19,06 posto


Goran Kušec (SDP) – 17,77 posto


Vladimir Šišljagić (Snaga SIB) – 8,16 posto


Vladimir Ham (HNS) – 5,59 posto


Katarina Kruhonja (Možemo!) – 4,10 posto


Miroslav Vanek (Nezavisna lista) – 3,05 posto


Grad Split


Ivica Puljak (Centar) – 28,77 posto


Vice Mihanović (HDZ) – 20,55 posto


Željko Kerum (HGS) – 14,05 posto


Ante Franić (SDP) – 8,32 posto


Branka Ramljak (Kandidat grupe birača) – 7,17 posto


Jakov Prkić (Možemo!) – 6,69 posto


Ivica Grković – 4,33 posto


Nansi Ivanišević (DP) – 3,82 posto