povezane vijesti
Stigao je na tržnicu prvi mladi bob, cijena mu je 30 kuna. Ovaj prvi proljetni sezonski bob može se pripremati u mahuni, a kasnije s većom ponudom i padom cijene, kuha se samo zrno boba.
Kuhan u mahuni je vrlo ukusan, a za jedan od prvih proljetnih obroka, s obzirom da je skup, nije na odmet pomiješati ga i kuhati s blitvom. Uz pola kilograma blitve i 300 grama boba, potreban je još češnjak i maslinovo ulje, a može biti samostalno jelo ili prilog. Blitvu operite, a bob očistite kao što čistite mahune, odstranite samo vrhove i i končiće pa operite. Stavite ga kuhati u lonac s kipućom, zasoljenom vodom i nakon 5 minuta dodajte blitvu. Zajedno kuhajte još 10 do 15 minuta, izvadite povrće s malo vode u kojoj se kuhalo, posolite, zalijte maslinovom uljem i usitnjenim mladim češnjakom.
Kad smo kod češnjaka, sve je više mladog, cijenom varira između 40 i 50 kuna za kilogram. Stigao je i prvi mladi radić, mjerica je 10 kuna, a nema ništa slađe od salate s krumpirom. Mladi krumpir je sve dostupniji, ima ličkog, varaždinskog i istarskog, cijenom se kreće između 4 i 7 kuna.
Rotkvice se ne daju, mac u rasponu od 6 do 7 kuna, dok je mlada mrkva 14 kuna. Tikvice se već mogu naći i po 15 kuna, šparoge su i dalje skupe. Mladi kupus također je nešto jeftiniji, cijena mu je 14 kuna, kao i karfiol i kelj. Brokula je po 16 kuna, a cimice 12 kuna za kilogram. Cikorija je 14 kuna, kao i poriluk. U svakom slučaju, ponuda povrća na tržnici je prava proljetna, raznolika i bogata.