Ljubav, smrt ekstaza

Otvorena izložba “Nepoznati Klimt”: Pogledajte restaurirane slike koje su krasile svod riječkog kazališta

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Izložba se priprema već nekoliko godina i jedan je od vrhunaca projekta Rijeka EPK 2020.



RIJEKA – U Palači šećera postavljena je izložba „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“. Izložba se priprema već nekoliko godina i jedan je od vrhunaca projekta Rijeka EPK 2020.


Njezina je autorica Deborah Pustišek Antić. Kao što je poznato, izložba ima u fokusu originalne slike Gustava i Ernsta Klimta te njihova prijatelja Franza Matscha, nastale da bi se ukrasilo interijer riječkog kazališta u danima njegova otvaranja 1885. godine.





Slike su na izložbi postavljene tako da prizivaju kazališno ozračje, čime je naglašena njihova glamurozna sastavnica. I ona jučerašnja, kada su bivale instalirane na svod spektakularnoga kazališnog zdanja s arhitektonskim potpisom bečkog ateljea Fellner & Helmer.


Zadnji put u Beču


I ona današnja, s obzirom da se slike mogu prvi put nakon proteklih 136 godina vidjeti s publici „normalne“ udaljenosti, dakle pred sobom, u razini očiju. Posljednji put je to bilo moguće na izložbi organiziranoj u Beču 1885. godine.


Foto galerija: Izložba Klimt u Palači šećera Foto: Marko Gracin


Slikama u Palači šećera društvo danas čine multimedijske, interaktivne projekcije s radovima Gustava Klimta iz njegove kasnije, recimo to tako, postriječke faze. Riječ je o snimkama djela koja se čuvaju u austrijskim i rumunjskim muzejima.


Jedna interaktivna projekcija namijenjena je mlađoj publici. Ona povezuje Klimtove kazališne slike, uključujući studije i crteže za pojedine riječke slike, s riječkim kulturnim nasljeđem i širim povijesno-kulturnim kontekstom.


Druga donosi kontrapunkt mladenačkom javnom opusu govoreći o slikarevoj kasnijoj stvaralačkoj fazi. Tu se može vidjeti niz erotskih crteža kojima je dodatno zagolicao zanimanje suvremenika za svoj rad.


Izložbeni katalog


U Muzej je stigao i izložbeni katalog, s tekstovima 15 vodećih domaćih i međunarodnih poznavatelja djela Gustava Klimta.


Naglasak je na njegovoj ranijoj umjetničkoj fazi, što znači kako tekstovi dobrim dijelom govore o utjecajima slikarskih početaka Gustava Klimta na autorski prevrat koji je uslijedio nakon riječke epizode i smatra se jednim od najrevolucionarnijih u povijesti umjetnosti.


Izdanje nudi priču o Klimtu na 235 stranica, bogato je ilustrirano i pojavljuje su dvije jezične varijante, hrvatskoj i engleskoj.


Slikovni prilozi ne donose prikaze samo riječkih slika već ujedno djela koja pokazuju utjecaje prethodnika i suvremenika na stilski razvoj najpoznatijeg od trojice slikara koji su u 19. stoljeću ukrasili svod riječkoga kazališta.


Radno vrijeme izložbe


Radno vrijeme Palače šećera u Krešimirovoj 28 je od utorka do nedjelje, 11-20 sati. Posjetitelji mogu u Palači pogledati izložbu »Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza«, koja traje do 20. listopada. Istovremeno mogu pogledati stalni muzejski postav posvećen povijesti Rijeke.


Ulaznica je za obje izložbe zajednička. Cijena ulaznice je za odrasle 60 kn. Učenici, studenti i umirovljenici plaćaju 30 kn, grupa odraslih (10-30 osoba) 50 kn po osobi, grupa učenika (10-30 osoba) 20 kn po osobi, a cijena obiteljske ulaznice (2 odraslih + 2 djece) je 120 kn.


Moguća je i zajednička posjeta Palači šećera i izložbi torpeda. Cijena grupnog posjeta objema lokacijama je za odrasle 60 kn po osobi, a za grupe učenika, studenata i umirovljenika 25 kn po osobi.