Svjetlosni priziv

Svjetlosna instalacija na Tvrđavi Nehaj u povodu Dana Grada Senja i blagdana Svetog Jurja

Dorotea Prpić

Instalacija na tvrđavi Nehaj

Instalacija na tvrđavi Nehaj

Povodom Dana Grada i gradskog zaštitnika Svetog Jure senjsku Tvrđavu Nehaj obasjavati će svjetlosni postav pod nazivom „Svjetlosni priziv“ čiji autori su Gordana i Zorislav Šojat



Iako ni ove godine radi epidemije neće biti inače tradicionalno bogatog programa obilježavanja Dana Grada Senja i blagdana Svetog Jurja koji se slave 23.travnja, Grad Senj ipak je građanima priredio iznenađenje.


Povodom Dana Grada i gradskog zaštitnika Svetog Jure senjsku Tvrđavu Nehaj obasjavati će svjetlosni postav pod nazivom „Svjetlosni priziv“ čiji autori su Gordana i Zorislav Šojat.


Sveti Juraj, kao zaštitnik grada Senja i kao zaštitnik općega zdravlja, nadahnuo je umjetnike u realizaciji ovog postava s razmišljanjem kako nam je u ovom trenutku stvarnosti u kojem živimo najvažnija zaštita zdravlja ljudi.




Štoviše, ideja umjetnika je da se projekcijom lika Svetoga Jurja na drevne zidine Kule Nehaj, koja je stoljećima sa svojim hrabrim Uskocima štitila grad Senj i njegove žitelje, simbolički svjetlošću odašilje priziv Svetomu Jurju, da u ova teška vremena zaštiti zdravlje svih Senjana i svih ljudi diljem svijeta.


Autori instalacije Gordana i Zorislav Šojat bave se sa svjetlosnom umjetnošću, svjetlosnom scenografijom i kreativnom rasvjetom od 2003. kada su svoje dugogodišnje proučavanje svjetlosti kao medija prvi puta predstavili javnosti.


Nakon toga u tim područjima imali su niz samostalnih izložbi i postava, neke u suradnji s drugim umjetnicima, nekoliko skupnih izložbi, te niz profesionalnih nastupa. Također su autori/suautori nekoliko umjetničko/znanstvenih i umjetničko/duhovnih kratkih filmova.


Posebnu pažnju posvećuju suodnosu znanosti i umjetnosti (umjetnost u znanosti i znanost u umjetnosti), sjedinjavanju različitih umjetničkih grana i sinesteziji.  Tijekom istraživanja svjetlosti kao umjetničkoga izričaja, izumili su i nekoliko svjetlosno-umjetničkih uređaja: svjetlozor, svjetlokist i svjetlovir.


O izradi instalacije za drevnu tvrđavu Nehaj autori kažu da je izazovna i posebna.


„Senjska tvrđava Nehaj bila je poseban doživljaj, zato što je svojim položajem vidljiva iz širokoga kruga oko Senja, a mi probe moramo raditi noću, kada je mrak. Tako su naše probe bile vidljive s mnogih mjesta, pa smo imali tri policijske patrole u posjeti koje su došle vidjeti što se to događa na Kuli.


Jedna od njih došla je na upit građana koji ih je pitao “da li su to vanzemaljci na Nehaju?” navode autori.


„Pozivamo vas da prošetate Parkom Nehaj u noćnim satima i pogledate postav iz blizine. Neka se simbolički na Dan grada Senja i blagdan Svetoga Jurja iz Senja, s Kule Nehaj, kroz svjetlosni lik Svetoga Jurja proširi svjetlost ozdravljenja na sve strane svijeta.“ pozivaju građane i poručuju iz Grada Senja.