CEKOM

Građani Rijeke mogu do subote, 17. travnja birati vizualno rješenje projekta multifunkcionalnog infopunkta

Bruna Matičić

Riječ je o samostojećem multifunkcionalnom uređaju s nadstrešnicom, telefonskim aparatom i dva zaslona osjetljiva na dodir te pogodna za digitalni prikaz informacija o gradu i digitalno oglašavanje



RIJEKA – U sklopu projekta Centar kompetencija za pametne gradove (CEKOM) u Rijeci se planira postaviti multifunkcionalni infopunkt, a u projekt se izravno mogu uključiti i građani Rijeke koji do 17. travnja mogu odabrati jedno od dva ponuđena vizualna rješenja uređaja koji će svoje mjesto naći na odabranoj lokaciji u gradu.


CEKOM je trogodišnji projekt od nacionalnog značaja te ujedno i najveći razvojni projekt u Hrvatskoj u području informacijsko-komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana. Multifunkcionalni infopunkt zamišljen je kao dio CEKOM-ova projekta Living i aktivnosti pod nazivom »Istraživanje i uspostavljanje tehnološkog koncepta industrijskog dizajna i razvoj naprednih i inovativnih alata za dvosmjernu komunikaciju građana i grada« koji razvija Hrvatski Telekom kao tehnološki partner na projektu.


– Multifunkcionalni infopunkt izgledat će kao osuvremenjena verzija tradicionalne telefonske govornice s nizom dodatnih funkcionalnosti, a ujedno će udovoljavati potrebama pametnih gradova i omogućavati pristup osobama s invaliditetom. Riječ je o samostojećem multifunkcionalnom uređaju s nadstrešnicom, telefonskim aparatom i dva zaslona osjetljiva na dodir te pogodna za digitalni prikaz informacija o gradu i digitalno oglašavanje.




Uređaj će ujedno nuditi i WiFi hotspot, bežično punjenje mobitela i prikaz rezultata projekta CEKOM, kao i raznih korisnih informacija o Gradu Rijeci, poput prikaza karti javnog gradskog prijevoza, voznog reda i putnih informacija, pregleda kulturnih događaja u gradu, preporuka javnih lokacija, najbližih restorana, kina, kazališta, bolnica, knjižnica, muzeja i ostalih, te vremenske prognoze, navodi se u priopćenju Grada Rijeke.


Oba rješenja nadahnuta su formama riječkih vizura u kojima se ponavljaju trokutasti oblici kao što su kranovi, jedra jedrilica i zvonici, a građani mogu glasati na mrežnim stranicama CEKOM-a (www.smart-ri.hr/anketa/). Po odabiru rješenja, krenut će se u izradu uređaja te njegovo postavljanje na odabranu lokaciju u Rijeci u svrhu daljnjeg testiranja izdržljivosti te nastavka istraživanja u sklopu projekta CEKOM.